Προς άντληση 6 δισ. ευρώ οι ελληνικές τράπεζες

Αρχίζει αύριο η πρώτη δημοπρασία για την εξασφάλιση φτηνής ρευστότητας μέσω του TLTRO και οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να αντλήσουν περί τα  6 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για την πρώτη δημοπρασία για την εξασφάλιση φτηνής ρευστότητας από τις ευρωπαϊκές τράπεζες στο πλαίσιο του προγράμματος TLTRO μέσω τετραετών δανείων. Συμφωνά δε με τη Nomura, στις δυο φάσεις (η επόμενη είναι το Δεκέμβριο) οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντλήσουν έως και 6 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Συμφωνά με τις εκτιμήσεις διαφόρων οίκων, οι ελληνικές τράπεζες δικαιούνται, με βάση το ύψος των δανείων τους, να λάβουν έως και 10 δισ. ευρώ από το TLTRO, ενώ οι εκτιμήσεις Ελλήνων τραπεζιτών ανέβαζαν τον πήχη έως και τα 20 δισ. ευρώ, γράφει η Ναυτεμπορική.

Συνολικά, η Nomura εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πάρουν 250-300 δισ. ευρώ από τις δημοπρασίες του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου, εκτιμώντας ότι τα ποσά θα μοιραστούν σε αναλογία 40%-60%. Όπως εξηγεί ο οίκος, οι τράπεζες θα προτιμήσουν τη δημοπρασία του Δεκεμβρίου, καθώς όσο διαρκεί ο έλεγχος των βιβλίων τους από την ΕΚΤ είναι απρόθυμες να δεσμεύσουν εγγυήσεις.

Πάντως, αναφερόμενη στις επιπτώσεις που θα έχει το TLTRO για τις αγορές, η Nomura εκτιμά πως εάν οι ευρωπαϊκές τράπεζες λάβουν μεθαύριο λιγότερα από 100 δισ. ευρώ, τότε τα χρηματιστήρια μάλλον θα απογοητευτούν. Η χρήση 100-150 δισ. ευρώ από τα φθηνά δάνεια θα κρατήσει σε υψηλά επίπεδα τις προσδοκίες και για τη δημοπρασία του Δεκεμβρίου, ενώ εάν τα δάνεια ξεπεράσουν τα 200 δισ. ευρώ, αυτό θα είναι κατά πάσα πιθανότητα μια θετική έκπληξη για τις αγορές.

Σε ό,τι αφορά τις επόμενες έξι δημοπρασίες του TLTRO, οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα δώσουν 270 δισ. ευρώ, ουσιαστικά ανεβάζοντας το συνολικό ύφος του προγράμματος στα 550 δισ. ευρώ.

 

Danioliptes.gr