275 εργαζόμενοι της Hellenic Steel στην Θεσσαλονίκη στο έλεος του Δένδια

To προσωπικό της Hellenic Steel ζητά εδώ και δύο μήνες ραντεβού με τον «πολυάσχολο» υπουργό Ανάπτυξης, ο οποίος απαξιοί να τους συναντήσει, με μοναδικό αίτημα μια παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης στην ιταλική, που θα τους δώσει πολύτιμη πίστωση χρόνου.

 

Με το «λουκέτο» έτοιμο να πέσει στα κεφάλια τους, οι 275 εργαζόμενοι της «υγιούς» χαλυβουργίας Hellenic Steel στη Θεσσαλονίκη διαμαρτυρήθηκαν χθες στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ζητώντας άμεση κυβερνητική παρέμβαση στην Ιταλία για… ανάσα λίγων μηνών, ώστε να βρεθεί επενδυτής. Η εταιρεία είναι θυγατρική της ιταλικής ILVA Commerciale που τέθηκε υπό κρατική επιτροπεία για σοβαρή περιβαλλοντική ρύπανση.
 

Υπό αυτές τις συνθήκες, το ιταλικό Δημόσιο εξασφάλισε από τις τράπεζες 650 εκατομμύρια ευρώ, για να διατεθούν αποκλειστικά στις εγχώριες μονάδες. Οι περιφερειακές εταιρείες του ομίλου εγκαταλείπονται κι έτσι η θυγατρική Hellenic Steel στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται υπό την απειλή εκκαθάρισης, που αναμένεται να αποφασιστεί στις 30 του μήνα κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων.

Στην αναμονή

Αυτό που ζητούν οι 275 εργαζόμενοι του εργοστασίου κι έθεσαν χθες κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας τους στον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργο Ορφανό, είναι… ένα ραντεβού με τον «πολυάσχολο», όπως φαίνεται, υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια. Όπως ανέφεραν, επί δύο ολόκληρους μήνες προσπαθούν να επιτύχουν μια συνάντηση μαζί του, για να του εκθέσουν το πρόβλημα, αλλά «μονίμως είναι πολύ απασχολημένος»!

 

«Το μόνο που θέλουμε είναι να μας δοθεί κάποια παράταση χρόνου, λίγοι μήνες, ώς το τέλος του έτους περίπου, ώστε να δούμε αν θα μπορέσει να πουληθεί το εργοστάσιο, είτε στον αγοραστή που θα πάρει την ILVA είτε σε κάποιον άλλο ενδιαφερόμενο. Η επιχείρηση είναι απολύτως υγιής και δεν υπάρχει κανένας λόγος να κλείσει.

 

Εάν η ελληνική κυβέρνηση παρέμβει στην ιταλική, για να κερδίσουμε λίγο χρόνο, πιθανότατα το πρόβλημα θα λυθεί», εξήγησε στην « Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Παναγιώτης Χατζάκης.
 

Στη συνάντηση παρευρέθηκε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-περιφερειακή σύμβουλος, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, που δήλωσε μεταξύ άλλων: «Οι 275 εργαζόμενοι απαιτούν από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, ώστε να μην κλείσει μία από τις τελευταίες βιομηχανίες της Βόρειας Ελλάδος που μαστίζεται από την ανεργία. Είναι απαράδεκτο σε μια περίοδο που τα ποσοστά ανεργίας καλπάζουν, κυβέρνηση και περιφέρεια να παραμένουν αδιάφορες μπροστά στην προοπτική απόλυσης άλλων 275 εργαζομένων.

 

Προαπαιτούμενο μιας προσπάθειας ριζικής παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας είναι η αξιοποίηση τέτοιων παραγωγικών μονάδων, με εξαγωγικές δυνατότητες και τεχνογνωσία. Όχι το κλείσιμο τους».

Πέρα από τη στάση που επιδεικνύει ο υπουργός Ανάπτυξης, «σφυρίζοντας αδιάφορα» στις εκκλήσεις των εργαζομένων, απογοητευτικό είναι ότι και δύο ελληνικές τράπεζες που μετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο -η Πειραιώς με 14,64% και η ΕΤΈ με 1,19%- δεν δείχνουν καμία διάθεση να στηρίξουν την εταιρεία μέχρι να βρεθεί λύση.

 

Η Hellenic Steel ετησίως παράγει περίπου 200.000 τόνους επεξεργασμένων προϊόντων χάλυβα (με συνολική δυνατότητα παραγωγής 400.000 τόνους), που σε ποσοστό 50-60% εξάγεται στα  Βαλκάνια, την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Είναι μοναδικός παραγωγός στο είδος της στην Ελλάδα και κατέχει το 40% τις εγχώριας αγοράς, ενώ το υπόλοιπο μερίδιο καλύπτεται από εισαγωγές.

 

Αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πελάτης του ΟΛΘ και απασχολεί 275 εργαζόμενοι, ενώ συνεργάζεται με ανεξάρτητους μεταφορείς και διακινεί τα προϊόντα τις σε 14 χιλιάδες διαδρομές με πληρωμές περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.

 

Στεγάζεται σε ιδιόκτητης εγκαταστήσεις στα Διαβατά Θεσσαλονίκης και δεν χρωστά στο ελληνικό Δημόσιο, σε τράπεζες ή στο προσωπικό, ενώ αποδίδει ετήσιοι στο ελληνικό Δημόσιο 10 εκατομμύρια ευρώ για ΦΠΑ και 6 εκατομμύρια ευρώ στο ΙΚΑ και σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία.
 

Του Νίκου Φωτόπουλου από efsyn