Η ώρα όπου οι τράπεζες αναλαμβάνουν δράση στις υπερχρεωμένες από δάνεια επιχειρήσεις έφτασε.
Η αρχή γίνεται από την Σελόντα, όπου οι μέτοχοι της εταιρίας υποχρεώθηκαν δώσουν τον έλεγχο του μάνατζμεντ στις τράπεζες δείχνει το δρόμο και οι τραπεζίτες ουσιαστικά γίνονται και μάνατζερς αυτών των επιχειρήσεων. Όχι, δεν θέλουν εναλλακτικές καριέρες -αν και για κάποιο διάστημα θα βρεθούν να διοικούν ξενοδοχεία, βιομηχανίες και άλλες επιχειρήσεις-, ωστόσο θέλουν ή να εξυγιάνουν ή να πουλήσουν αυτές τις εταιρίες το ταχύτερο δυνατό.
Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της FM Voice, οι διοικήσεις των τραπεζών αποκτούν πλέον βασικές αρμοδιότητες στις επιχειρήσεις που έχουν κατά το παρελθόν δανείσει και πλέον βρίσκονται στα… κόκκινα. Εχουν μάλιστα τη δυνατότητα εν ριπή οφθαλμού να αλλάξουν τη διοίκηση της επιχείρησης εφόσον δεν συναινεί και δεν λειτουργεί σύμφωνα με τις αποφάσεις τους. Οι ίδιες δε, οι τράπεζες θα υφίστανται έλεγχο από τους εκπροσώπους των δανειστών κατά την διαδικασία αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων, ώστε να αποφευχθεί πιθανή άνιση μεταχείριση εταιριών.
Εφόσον μια επιχειρήση κριθεί βιώσιμη – σύμφωνα με την τράπεζα – θα γίνεται πραγματική αναδιάρθρωση του δανείου, βάσει νέου επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο θα καταρτίζεται από τα εξειδικευμένα στελέχη της τράπεζας σε συνεργασία με τη διοίκηση της εταιρίας.
Η «τελευταία ευκαιρία» θα μπορεί να συνδυαστεί με «κούρεμα» του κεφαλαίου του συνόλου των δανείων, αλλά και με νέο χρήμα, το οποίο θα μπορούσε να βάλει η τράπεζα και να αποκτήσει μέρος των μετοχών της εταιρίας, ή/και ένα Private Equity Fund ή κάποια άλλη εταιρία που δραστηριοποιείται στον ίδιο κλάδο.
Η τράπεζα, όταν θα τοποθετεί νέα κεφάλαια στην επιχείρηση, θα παίρνει μετοχές της εταιρίας. Όταν η τράπεζα μετοχοποιεί ένα παλιό δάνειο ή μέρος αυτού, η επιχείρηση θα απαλλάσσεται από την πληρωμή υπέρογκων τόκων και κεφαλαίου.
Έτσι, σε περίπτωση επιτυχίας, η απόδοση των κεφαλαίων που τοποθέτησε η τράπεζα θα είναι σημαντική, ενώ παράλληλα θα έχει επιβιώσει η επιχείρηση.
Το παραγάδι των τραπεζών έβγαλε… Σελόντα
Ο πολλά υποσχόμενος για την ελληνική οικονομία και ο πλέον εξαγωγικός, κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών, περνά στα χέρια των τραπεζών με στόχο την πώληση των εισηγμένων εταιριών σε διεθνείς επενδυτές και σε μεγάλα ξένα funds.
Την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκε το σχέδιο εξυγίανσης της Σελόντα, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει το μοντέλο «διάσωσης» και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου (Δίας, Νηρέας).
Τα ψάρια δείχνουν τον δρόμο…
Η επόμενη ημέρα του κλάδου απασχολεί ιδιαίτερα τις τράπεζες, οι οποίες προκρίνουν ως βιώσιμη λύση τη συγκέντρωση των μεγάλων επιχειρήσεων, προκειμένου το νέο σχήμα να είναι δελεαστικό για επίδοξους επενδυτές.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, οι τράπεζες δεν θέλουν να επωμιστούν το βάρος της διαχείρισης και να μετατραπούν σε επιχειρηματίες, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα δημιουργηθεί μεγαλύτερο σχήμα, προκειμένου να απεμπλακούν το συντομότερο δυνατόν και να κεφαλαιοποιήσουν τη συμμετοχή τους.
Η λύση που ακολουθήθηκε για τα ψάρια, θα αποτελέσει, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, μοντέλο και για επιχειρήσεις στον τουρισμό, στο εμπόριο και στη λιανική.
Με βάση το σχέδιο αυτό οι διοικήσεις των εισηγμένων παραδίδουν τελικά τα ηνία στις τράπεζες, καθώς από μεγαλομέτοχοι γίνονται μικρομέτοχοι, όπως στην περίπτωση του βασικού μετόχου της Σελόντα, την οικογένεια Στεφανή.
Η εξέλιξη αυτή ήταν κάτι που απεύχονταν οι ίδιοι… Όμως η αδυναμία των βασικών μετόχων να βάλουν οι ίδιοι το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να σώσουν τα «μαγαζιά τους», δηλαδή προχωρώντας σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, τους έφερε προ τετελεσμένων γεγονότων.
Και κάπως έτσι θα κυλήσουν τα πράγματα και για άλλες επιχειρήσεις του κλάδου που βρίσκονται στο κόκκινο, αλλά και άλλες επιχειρήσεις που είναι εκτεθειμμένες στο δανεισμό και αντιμετωπίζουν προβλήματα «επιβίωσης».
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.