Ελαφρά αύξηση είχαν τα «κόκκινα» δάνεια της Ισπανίας τον μήνα Ιούλιο, στο 13,2% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων των τραπεζών, παρουσιάζοντας ελάχιστη απόκλιση από το 13,1% του Ιουνίου. Πέραν τούτου, τα εν λόγω δάνεια τον Ιούλιο μειώθηκαν στα 184,5 δισ. ευρώ εν συγκρίσει με τα 186,2 δισ. ευρώ του Ιουνίου.
Τον Ιανουάριο του 2014 είχαν εκτιναχθεί σε πρωτοφανή επίπεδα ρεκόρ. Πάντως, συνολικά στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της Ισπανίας τον Ιούλιο το υπόλοιπο των δανείων ανήλθε σε 1,40 τρισ. ευρώ, δηλαδή μειωμένο εν συγκρίσει με τα 1,42 τρισ. ευρώ του Ιουνίου.
Από πλευράς τους, οι τράπεζες επισημαίνουν πως η διαχρονικά ήπια ελάττωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων φανερώνει ένα σημείο καμπής για τη μετά την παγκόσμια κρίση περίοδο.
Ωστόσο, οι αναλυτές, χωρίς υπερβάλλουσα αισιοδοξία, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν πως απαιτείται ένα περισσότερο συνεκτικό μέτρο σύγκρισης για την υγεία των τραπεζών, το οποίο μέτρο θα μπορεί να υποδηλώσει τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ισπανία. Μετά τον φαύλο κύκλο της διάλυσης της «φούσκας» των ακινήτων και της δραματικής ύφεσης, οι επισφαλείς πιστώσεις μειώνονται. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι τον Δεκέμβριο του 2013 το ποσοστό επί του συνολικού χαρτοφυλακίου είχε φθάσει τα επίπεδα ρεκόρ του 13,6%, τον Απρίλιο έφθασε το 13,4% και τον Ιούλιο το 13,2% μετά το 13,1% του Ιουνίου.
Ένα άλλο κριτήριο υγείας των τραπεζών θα ήταν συνολικά τα επισφαλή περιουσιακά στοιχεία. Στη διάρκεια του Ιουλίου οι επισφάλειες διαμορφώθηκαν στο 13,2% επί του συνόλου των δανείων
τους, στα οποία συμπεριλαμβάνονται επαναποκτηθέντα ακίνητα και ορισμένα αναδιαρθρωμένα δάνεια.
Στα τελευταία ενδεχομένως να εμπεριέχονται και όσα μεταβιβάστηκαν στην «κακή τράπεζα» της Ισπανίας. Λόγου χάριν, στα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2014 τα επισφαλή περιουσιακά στοιχεία των ισπανικών πιστωτικών ιδρυμάτων συμποσούνταν στα 372 δισ. ευρώ, και αυτό σημαίνει ότι τα «κόκκινα» δάνεια ήταν σχεδόν στο 22% των συνολικών τους. Τις σχετικές εκτιμήσεις αναφέρει ο αναλυτής Σαντιάγο Λόπες Ντίαζ της Exane ΒΝΡ Paribas. «Φαίνεται πως έχουμε πλησιάσει ή μάλλον έχουμε περάσει το ανώτατο όριο των επισήμως ανακοινωθέντων στοιχείων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά ό,τι λάμπει δεν είναι και στην πραγματικότητα χρυσός», παρατηρεί στη Wall Street Journal. «Τα επίσημα στοιχεία για τα επισφαλή δάνεια είναι σαφές πως υποβαθμίζουν την τάξη μεγέθους της κακής ποιότητας των πιστώσεων».
Οι οπαδοί της προσέγγισης αυτής θεωρούν πως με τα συνολικά επισφαλή περιουσιακά στοιχεία διαμορφώνεται μια ρεαλιστικότερη εικόνα της κατάστασης της υγείας μιας τράπεζες. Δίνεται όλη η κλίμακα των «κόκκινων» δανείων, τα οποία πρέπει να επεξεργαστούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τα οποία αποτελούν τροχοπέδη στην ομαλή κερδοφορία τους. Συμπεριλαμβάνουν κατασχεμένες κατοικίες, τις οποίες μία τράπεζα θα προσπαθήσει να πουλήσει, καθώς και συνεχώς αναχρηματοδοτούμενα δάνεια σε κατασκευαστικές εταιρείες ή σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, κατά τη WSJ. Τα δάνεια αυτά είναι μάλλον απίθανο να εξοφληθούν. Εν κατακλείδι, θα πρέπει να επισημανθεί πως η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ευρωπαϊκή οικονομία έχει ωφελήσει ιδιαίτερα τις ισπανικές τράπεζες, όπως φαίνεται στην άνοδο των τιμών των μετοχών τους.
Ωστόσο, ορισμένα ερωτήματα παραμένουν, δεδομένου ότι αυτές δεν δίνουν λεπτομερή τριμηνιαία δεδομένα για τα συνολικά επισφαλή περιουσιακά στοιχεία τους.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.