του Άγγελου Αγγελίδη
Με ελαφρά πηδηματάκια, η Εθνική Τράπεζα ανοίγει την πόρτα της εξόδου από την τόσο πολυδιαφημιζόμενη τουρκική αγορά. Όταν ο όμιλος της Εθνικής είχε πάρει την απόφαση να μπει στον τραπεζικό κλάδο της γειτονικής χώρας, το γεγονός είχε λάβει διαστάσεις εθνικού θριάμβου και σχεδόν “εισβολής” στην Τουρκία.
Αμέτρητα δημοσιεύματα για την εντυπωσιακή κίνηση της Εθνικής, η οποία αποτελούσε την επιβεβαίωση ότι η ελληνική οικονομία πατά γερά στα πόδια της και καταφέρνει να δαμάσει μία χώρα που είναι επτά φορές μεγαλύτερη. Μόνο που ο γίγαντας ήταν με γυάλινα πόδια… Έτσι, η Εθνική αναζητεί τρόπους εξόδου ή μάλλον διαφυγής…
Η τουρκική θυγατρική της ΕΤΕ ανακοίνωσε την Παρασκευή την πρόθεσή της να προσλάβει επενδυτικές τράπεζες την επόμενη περίοδο με στόχο να εξεταστεί πιθανή δημόσια προσφορά μετοχών. Είχε προηγηθεί η σχετική ανακοίνωση της ΕΤΕ, η οποία ανέφερε σε επιστολή της στο ελληνικό χρηματιστήριο ότι «στο πλαίσιο των ενεργειών του εγκεκριμένου σχεδίου αναδιάρθρωσης, υλοποιεί προπαρασκευαστικές ενέργειες για την πιθανή διάθεση μειοψηφικού πακέτου μετοχών της Finansbank. Στο πλαίσιο αυτό, πρόκειται να αρχίσουν διαδικασίες επιλογής Χρηματοοικονομικών Συμβούλων».
Σύμφωνα με αναλυτές, η “αποκρυπτογράφιση” της ανακοίνωσης ανοίγει το δρόμο για μια συνδυαστική πώληση: και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και παράλληλα διάθεση υφιστάμενων μετοχών. Η διοίκηση της Εθνικής στο τελευταίο conference call με τους αναλυτές επ’ αφορμή των αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου είχε αφήσει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τον τρόπο διάθεσης του μειοψηφικού πακέτου μετοχών (ΑΜΚ υπέρ νέων μετόχων, πώληση υφιστάμενου πακέτου μετοχών ή συνδυασμό τους). Και οι εκτιμήσεις συγκλίνουν περί του συνδυασμού, σε μια προσπάθεια να αποκομίσει η Εθνική το μεγαλύτερο δυνατό όφελος. Η διάθεση του 40% της Finansbank – στο πλαίσιο εφαρμογής του restructuring plan- θα γίνει σε δύο φάσεις. Οπότε ουδείς αναμένει να πωληθεί η μειοψηφική συμμετοχή στην Finansbank… μια και έξω.
Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις συνδέονται με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των στρες τεστ που πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θα οριστικοποιήσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και τα οποία θα ανακοινωθούν στις 26 Οκτωβρίου.
Αξίζει δε, να σημειωθεί ότι το Bloomberg έχει “αποτιμήσει” την πώληση αυτού του ποσοστού στο 1,5 δισ. δολάρια, με βάση την τρέχουσα αξία της τουρκικής θυγατρικής. Στο δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρεται ότι η Εθνική Τράπεζα ενδέχεται να προχωρήσει στην πώληση του ποσοστού της Finansbank μέχρι το τέλος του έτους. Η Finansbank συνεισέφερε κατά 497 εκατ. δολάρια στα καθαρά κέρδη του ομίλου της ΕΤΕ το 2013.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.