Τι γίνεται με τις εισφορές και την περιουσία του Οργανισμού;
Η ουσιαστική κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) από το 2012 και η μεταφορά των υπολειμμάτων του στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) στέρησαν σημαντικές παροχές από τους δικαιούχους του, που έδιναν μια κάποια ανακούφιση σε ό,τι αφορά κυρίως το ζήτημα της κατοικίας.
Παρόλο όμως που τα προγράμματα αυτά είναι «παγωμένα», οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα συνεχίζουν να πληρώνουν από τους μίζερους μισθούς τους την πάγια εισφορά προς στον Οργανισμό. Την ίδια ώρα, η απαλλαγή των επιχειρήσεων από τις εισφορές προς τον ΟΕΚ και την Εργατική Εστία, τους εξασφάλισε πρόσθετους πόρους 250 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ η συνολική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών κατά 5 μονάδες, θα τους αποφέρει πάνω από 1 δισ. ευρώ το χρόνο.
Από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να πληρώνουν τις εισφορές τους προς τον κουτσουρεμένο ΟΕΚ, προκύπτει σοβαρό ζήτημα για το πού πάνε όλα αυτά τα λεφτά. Και δεν είναι μόνο αυτό. Ως «ουρά» από το ουσιαστικό κλείσιμο του ΟΕΚ, παραμένουν σοβαρά θέματα που αφορούν στους εργαζόμενους και τους δικαιούχους του Οργανισμού, μεταξύ των οποίων είναι τα εξής: • Κατά την περίοδο διάλυσης του Οργανισμού, υπήρχαν 45 εκ. ευρώ αποθεματικά.
• Το ΙΚΑ συνεχίζει να χρωστά στον Οργανισμό πάνω από 3 δισ. ευρώ.
• Όταν καταργήθηκε ο ΟΕΚ, βρίσκονταν σε διάφορες κατασκευαστικές φάσεις 20 οικισμοί, με δυναμικό περίπου 1.100 κατοικίες. Μια σειρά οικισμοί έχουν σταματήσει λόγω μη χρηματοδότησης, αλλά και όσοι συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξέλιξη, πάνε με ρυθμό χελώνας.
• Από τον Οργανισμό, δεν είχαν εκδοθεί 14.500 παραχωρητήρια (συμβόλαια) για αντίστοιχο αριθμό δικαιούχων.
• Ο ΟΕΚ έχει στην ιδιοκτησία του συνολικά 5.000.000 τ.μ. οικόπεδα εντός και εκτός σχεδίου και εντός οικισμών σε όλη την Ελλάδα, με πολλά απ’ αυτά να είναι πραγματικά «φιλέτα» όπως: Στην κάτω Κηφισιά, 20.000 τ.μ. Στη Σύρο, 9.000 τ.μ. Η πρώην «Βαμβακουργία Βόλου» 89.000 τ.μ. Στο Λαύριο 165.000 τ.μ. Παρά τις δυσκολίες που έχει σήμερα η κυβέρνηση να τα εκποιήσει μέσω ΤΑΙΠΕΔ, είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα, θα βρουν τρόπο να τα «σπρώξουν» στα διάφορα αρπακτικά που περιμένουν στη γωνία.
• Παράλληλα με την τεράστια αυτή περιουσία σε οικόπεδα, ο ΟΕΚ διαθέτει: Ιδιόκτητα γραφεία σε 10 πόλεις, συνολικής επιφάνειας 10.526 τ.μ. Καταστήματα και αίθουσες 1.493, συνολικής επιφάνειας 72.941 τ.μ. Από αυτούς τους χώρους, φαίνεται ότι αξιοποιούνται για διάφορες δραστηριότητες ή ενοικιάζονται περίπου το 75%. Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά προκύπτουν με καταγραμμένο το 85% της ακίνητης περιουσίας του καταργηθέντα Οργανισμού.
• Ερωτήματα προκύπτουν και για το πόσα είναι τα έσοδα του καταργηθέντα Οργανισμού από την αποπληρωμή χρεών των δικαιούχων, που είχαν πάρει κατοικία ή δάνεια από κεφάλαια του ΟΕΚ.
• Εκβιάζονται χιλιάδες δανειολήπτες.
Μια ιδιαίτερη πλευρά των εξελίξεων γύρω από τον ΟΕΚ, αφορά τους δικαιούχους του Οργανισμού που πήραν δάνειο επιδοτούμενο από τράπεζες και σήμερα βρίσκονται σε δυσχερή θέση, καθώς όσοι θέλουν να κάνουν επιμήκυνση του δανείου τους βρίσκονται αντιμέτωποι με τις τράπεζες που τους Εκτός όλων των άλλων, η κυβέρνηση προσπαθεί να σπρώξει στα αρπαχτικά την περιουσία του ΟΕΚ, που φτιάχτηκε με τις εισφορές των εργαζομένων εκβιάζουν ότι έτσι θα χάσουν το δικαίωμα της επιδότησης.
Την κατάσταση αυτή επιδεινώνει η ίδια η λειτουργία του ΟΕΚ, καθώς: • Ο σημερινός Οργανισμός ισχυρίζεται ότι δεν έχει υπηρεσίες να παρακολουθήσει τα ζητήματα που προκύπτουν από τη λειτουργία και τις δραστηριότητες του παλιού ΟΕΚ.
• Οι υπάλληλοι του ΟΕΚ έχουν μεταφερθεί σε διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου. Στα Κεντρικά Γραφεία του Οργανισμού παραμένουν 15-20 υπάλληλοι με αντικείμενο εργασίας την έκδοση παραχωρητηρίων και το τελείωμα της καταγραφής των περιουσιακών στοιχείων του Οργανισμού. Όμως λόγω έλλειψης προγραμματισμού και χρηματοδότησης, ούτε αυτό γίνεται.
• Πολλοί δικαιούχοι που πήραν κατοικία από τον ΟΕΚ ή δάνειο από ίδια κεφάλαια, έχουν σταματήσει να πληρώνουν λόγω του λειτουργικού «μπάχαλου» που έχει προκύψει. Αυτό εγκυμονεί κινδύνους για τους δικαιούχους, γιατί οι τόκοι υπερημερίας στον ΟΕΚ είναι 11,5%, οπότε τα χρέη των δικαιούχων συσσωρεύονται χωρίς δική τους υπαιτιότητα.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.