Παίζεται η τελευταία πράξη του δράματος για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ενώ η κυβέρνηση υπόσχεται αποδέσμευση από τα Μνημόνια.
Το «πράσινο φως» για να βγουν στο σφυρί τα σπίτια των Ελλήνων θεωρείται έως και δεδομένο ότι θα δοθεί υπό την «απειλή» και πάλι της τρόικας. Αυτό που μένει να φανεί είναι, εάν, και σε ποιο βαθμό, οι τράπεζες θα την εφαρμόσουν, όταν έχουν «σκάσει» πάνω από 2 εκατ. δάνεια τα τελευταία χρόνια.
Κυβερνητικές πηγές διαρρέουν ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για παράταση της προστασίας από πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που είχαν θεσπιστεί ως μεταβατικό στάδιο μέχρι την άρση της απαγόρευσης. Και επίσης, διαρρέεται -αλλά ουδείς πλέον πείθεται από την «κακή» τρόικα-, ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίζονται ανυποχώρητοι και θέλουν να αρθούν οι περιορισμοί.
Η τρόικα επιμένει -όπως και στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις- ότι όσο διατηρείται η απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας αυξάνονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και αποτελεί τροχοπέδη στο να λάβουν ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (και εν δυνάμει, από τις αγορές).
Επιπλέον, η τρόικα φέρεται να πιστεύει ότι με την παράταση του προστατευτικού καθεστώτος εμπεδώνεται στη χώρα μας η τάση του «δεν πληρώνω» από τους δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν να πληρώσουν ολόκληρη τη δόση, αλλά και από εκείνους που έχουν διαθέσιμο εισόδημα να πληρώσουν, έστω και ένα μικρότερο ποσό της δόσης.
Ρυθμίσεις με βάση τις ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης
Με το νέο καθεστώς, οι δανειολήπτες έχουν αντικειμενικό πρόβλημα να διασώσουν τα ακίνητά τους. Οι υπόλοιποι ή θα πληρώσουν ή θα χάσουν το ακίνητό τους.
Ο νέος θεσμός που θα τεθεί σε ισχύ από την 1 η Ιανουαρίου εισάγει την έννοια του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» μέσω ενός κώδικα δεοντολογίας που έχει ήδη εγκριθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνδυασμό με τις ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης.
Το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει 22 ενιαίους αντικειμενικούς κανόνες για όλες τις κατηγορίες δανειοληπτών, σύμφωνα με τους οποίους θα ρυθμίζονται στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια.
Για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση, το ζήτημα αντιμετωπίζεται συνολικά και γι’ αυτό στις ρυθμίσεις συνεκτιμώνται όλα τα χρέη της επιχείρησης, δηλαδή και τα ιδιωτικά (δάνεια προς τράπεζες) και εκείνα που αφορούν χρέη προς το δημόσιο (φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές). Στις εν λόγω ρυθμίσεις εντάσσεται και το «κούρεμα» σε δάνεια και σε φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές, και θα ρυθμίζονται όλες οι οικονομικές εκκρεμότητες που έχουν οι επιχειρήσεις, εφόσον οι επιχειρηματίες είναι συνεπείς στις δόσεις τους και τηρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα υπάρχουν.
Σε ο,τι αφορά στους ιδιώτες, οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης που θα αποτελέσει το «διαβατήριο» στο νέο καθεστώς ρυθμίσεων και πάντα σε συνδυασμό, με το εισοδηματικό κριτήριο, το περιουσιακό και την έκθεση σε δανεισμό, θα καθορίζεται η ελάχιστη δόση ενός ή περισσότερων δανείων αφού έχει προηγηθεί η τήρηση των υποχρεώσεων του δανειολήπτη και της τράπεζας οι οποίες περιγράφονται στον «Κώδικα Δεοντολογίας».
Δαπάνες
Η ΕΛΣΤΑΤ καθόρισε τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης για έναν ενήλικα στα 537 έως 682 ευρώ. Για το ζευγάρι αντιστοιχούν από 906 έως 1.160 ευρώ. Για την οικογένεια με ένα παιδί, από 1.126 έως 1.440 ευρώ. Και η οικογένεια με 2 παιδιά, από 1.344 έως και 1.720 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι ο νόμος 4224/2013 προστατεύει εώς τα τέλη του 2014 την κύρια κατοικία από πλειστηριασμούς για δάνεια που βρίσκονται στο στάδιο της αναγκαστικής εκτέλεσης.
Τα κριτήρια που προβλέπει ο νόμος προϋποθέτουν το καθαρό εισόδημα του οφειλέτη, όπως αυτό διαμορφώνεται μετά την αφαίρεση των κρατήσεων για ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές, να μην υπερβαίνει τα 35.000 ευρώ, η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να είναι έως 200.000, η συνολική αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη να είναι μικρότερη ή ίση των 270.000 ευρώ και το σύνολο των καταθέσεων και των κινητών αξιών που διαθέτει να μην υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ με άλλοθι την «κακιά» τρόικα.
Αρμόδια στελέχη ανέφεραν στην «F&M Voice» ότι η τρόικα υποστηρίζει πως ο τελικός «λογαριασμός» που θα βγει για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών από τις ευρωπαϊκές ασκήσεις αντοχής (stress tests) έχει γίνει πιο «ελαφρύς» λόγω της απελευθέρωσης του δικαιώματος των τραπεζών να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς. Από την ΕΚΤ υποστηρίζεται ότι εφόσον δινόταν παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας, οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα ήταν ιδιαίτερα αυξημένες τόσο στα stress test που γίνονται τώρα, αλλά και στις ασκήσεις αντοχής που θα γίνουν ξανά το 2015. Και αυτό διότι στις παραδοχές της ευρωπαϊκής άσκησης, η αποτίμηση των ακινήτων που προστατεύονται θα ήταν μηδενική, καθώς δε θα μπορούσαν να πουληθούν και επομένως δε θα υπήρχε εμπορική αξία.
Έτερη αιτίαση -αλλά και αρκετά τραβηγμένη- είναι ότι οι Ευρωπαίοι δε θα συναινούσαν στην άντληση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, η οποία δε θα αναγνώριζε ως εγγύηση τα προστατευμένα ακίνητα σε ενυπόθηκους τίτλους (στις καλυμμένες ομολογίες, τιτλοποιήσεις), αφού δε θα μπορούσαν να πουληθούν.
Παράγοντες της αγοράς, μιλώντας στην «F&M Voice», άφηναν να εννοηθεί ότι η πολιτική «μάχη» που δίνεται για την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας με τη σημερινή της μορφή, πιθανότατα θα χαθεί.
Όποια και αν είναι η νομοθετική κατάληξη, η απελευθέρωση των πλειστηριασμών περνάει από τις τράπεζες. Αρμόδια στελέχη της αγοράς σχολίαζαν ότι οι τράπεζες δεν θα προχωρήσουν σε τέτοιες κινήσεις μαζικά, παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις, στις οποίες ο δανειολήπτης δεν επιθυμεί να συνεργαστεί με την τράπεζα για να σώσει την κατοικία του ή αποδεδειγμένα αρνείται να ρυθμίσει το χρέος του, ενώ διαθέτει περιουσία.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.