Οι Ιταλοί τα κατάφεραν. Μισό εκατομμύριο υπογραφές με αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τον τερματισμό της λιτότητας δεν είναι και λίγο! Μέσα σε τρεις μήνες μάλιστα, καθώς η εκστρατεία για το δημοψήφισμα ξεκίνησε μόλις τον περασμένο Ιούλιο, με πρωτοβουλία 16 οικονομολόγων και νομικών από όλο το πολιτικό φάσμα.

«Ο κόσμος ανταποκρίθηκε μαζικά», λέει ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μπενεβέντο, Ρικάρντο Ριαλφόνσο, εκ των οργανωτών της εκστρατείας για τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος. «Στηριχτήκαμε σε μεγάλο βαθμό στην εργατική συνομοσπονδία CGIL, αλλά και σε όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που εκτιμούν ότι η λιτότητα μόνο καταστροφή προκαλεί. Τώρα έχουμε μια καλή ευκαιρία να προχωρήσουμε από τα λόγια στα έργα», λέει ο καθηγητής Ριαλφόνσο.

 

Η διακομματική ομάδα των οικονομολόγων και νομικών ετοιμάζεται να καταθέσει στο Ανώτατο Δικαστήριο τις 500.000 υπογραφές για το δημοψήφισμα, όπως προβλέπει το ιταλικό Σύνταγμα. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δεν έχει ακόμη λάβει σαφή θέση για το δημοψήφισμα, αλλά ήδη 54 βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος έχουν υπογράψει και ζητούν τη διεξαγωγή του. «Η λιτότητα με κάθε κόστος δεν είναι βιώσιμη», λέει και ο πρόεδρος της ιταλικής Γερουσίας, Πιέτρο Γκράσο. Ο πρόεδρος της Γερουσίας, επικαλούμενος μάλιστα στοιχεία της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας, προειδοποίησε ότι η λιτότητα έχει αυξήσει και την κοινωνική ανισότητα στη χώρα. «Το 10% του πληθυσμού κατέχει περίπου το μισό του εθνικού πλούτου, ενώ στην άλλη άκρη ένα άλλο 10% είναι στο όριο της φτώχειας».

 

Τα ερωτήματα

 

Αν το δημοψήφισμα γίνει πράξη, ο ιταλικός λαός θα κληθεί να απαντήσει σε τέσσερα ερωτήματα για την κατάργηση του ευρωπαϊκού Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας, την αποδέσμευση της Ιταλίας από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς που επιβάλλει το Σύμφωνο, την κατάργηση του άρθρου του Συντάγματος που επιβάλλει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, αλλά και την αυτόματη επιβολή νέων φόρων ή μείωση των δημοσίων δαπανών, αν ο κρατικός προϋπολογισμός δεν είναι ισοσκελισμένος.

 

Αυτόν τον «ζουρλομανδύα», όπως τον έχει χαρακτηρίσει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, που είναι η πεμπτουσία της γερμανικής πολιτικής στην Ευρώπη, θέλουν να καταργήσουν οι Ιταλοί. Τον «ζουρλομανδύα» που υποχρεώνει τα κράτη της ευρωζώνης να δεσμεύονται συνταγματικά ότι θα έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, δηλαδή δεν θα υπερβούν το όριο του 3% για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το 0,5% για το διαρθρωτικό τους έλλειμμα, υπό την απειλή βαριών ποινών.

 

Παρανοϊκό

 

Είναι εντελώς παρανοϊκό κάτι τέτοιο, δεν έχει γίνει ποτέ μα ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας και φυσικά ποτέ δεν πρόκειται να γίνει, ό,τι και να αποφασίζει η ευρωζώνη. Κάθε χώρα που δεν το κάνει, έχουν αποφασίσει οι ηγέτες της ευρωζώνης, θα τιμωρείται με πρόστιμο 0,2% του ΑΕΠ της και ταυτόχρονα θα διακόπτεται η χορήγηση πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία. Η καταστροφή της οικονομίας της, δηλαδή, θα είναι σίγουρη. Τα κράτη που έχουν προσφύγει, μάλιστα, για χρηματοδότηση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, όπως η Ελλάδα, υπάγονται αυτομάτως σε καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας» μέχρι να εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής βοήθειας. Δηλαδή, περίπου, μέχρι το… 2040. Οπως γράφει η γαλλική εφημερίδα «Les Echos», «αυτή η πολιτική δεν είναι μόνο επιβλαβής οικονομικά, αλλά και πολιτικά, καθώς οδηγεί στην άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων».

 

Οπως λέει ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, σε συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό «l’hebdomadaire le 1», «είναι εντελώς λάθος πολιτική η υπερβολική λιτότητα που έχει επιβάλει η Γερμανία στην Ευρώπη και το μόνο που κάνει είναι να επιδεινώνει την κατάσταση… Σχεδόν όλες οι χώρες υποφέρουν. Δεν υπάρχει κανείς λόγος για τέτοια πίεση. Ανάπτυξη θα υπάρξει μόνο όταν η Ευρώπη συνειδητοποιήσει ότι η πολιτική που προωθείται από τη Γερμανία είναι κακή». Απλές, καθαρές κουβέντες, που δυστυχώς οι ιδεολογικοί και πολιτικοί υποστηρικτές του Βερολίνου δεν θέλουν να κατανοήσουν…

 

Πηγή: efsyn.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.