Τέρμα τα παραμύθια, τέρμα η κοροϊδία ότι η Ελλάδα σώθηκε και αποδεσμεύεται από την κηδεμονία. Χρωστάμε ως κράτος και ως πολίτες τρία ΑΕΠ! Σε απλούς αριθμούς κάτι ελάχιστα λιγότερο από 600 δισ. ευρώ.
Κάθε Ελληνόπουλο που γεννιέται είναι χρεωμένο με ένα ποσό γύρω στα 60.000 ευρώ. Που στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερο, αφού όταν αυθαίρετο προσδιορισμό του… «κατά κεφαλή» χρέος συμπεριλαμβάνονται οι πάντες, ακόμα και τα βρέφη.
Όπως γράφει η PRESS TIME, τα νούμερα σταθερά αυξάνονται, παρότι από τσυς’ Ελληνες αφαιρέθηκαν εισοδήματα και επιβλήθηκε έκτακτη φορολογία, που αθροιστικά έστειλε στο ταμείο της αποπληρωμής του χρέους, μισό ΑΕΠ. Κι όμως, είναι τέτοια n δυναμική αύξησης του χρέους και τέτοια η καθήλωση της οικονομίας (έξι χρόνια ύφεσης και αναμονή αναιμικής ανάπτυξης), ώστε με την ακολουθούμενη σημερινή πολιτική να προϋπολογίζεται, ότι θα χρειαστούν τρεις γενιές Ελλήνων για να αποπληρωθούν, με ρυθμούς ανάπτυξης κάθε χρόνο γύρω στο 4%. Πράγματα δηλαδή και στόχοι όχι απλά φιλόδοξοι, αλλά εντελώς εξωπραγματικοί.
Για αυτό και πρόκειται για εθνική κοροϊδία! Η χώρα είναι γεμάτη οφειλέτες, που έχοντας μείνει χωρίς δουλειά και χωρίς ρευστό, θα κηρύξουν – αν δεν το έχουν ήδη κάνει – στάση πληρωμών.
Πριν από 20 ημέρες περίπου, η Eurostat προσδιόρισε το ύψος του εφιάλτη του δημόσιου χρέους της χώρας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014. Στο 174,1 % του ΑΕΠ ή 314,8 δις. ευρώ φτάνει λοιπόν το χρέος. Παράλληλα, από τα στοιχεία προκύπτει ότι σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2013 μειώθηκε κατά 1%, δηλαδή 3.9 δις. αλλά την ίδια ώρα, ότι σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2013 αυξήθηκε κατά 13,5%! Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ακόμη ότι επί του 174,1 % του ΑΕΠ, το 131,3% είναι δάνεια και το 42,4% άλλοι τίτλοι.
Εννοείται, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014 η Ελλάδα διατήρησε τη θλιβερή πρωτιά του υψηλότερου χρέους στην ΕΕ αφήνοντας πίσω την Ιταλία (135.6%) και την Πορτογαλία (132.9%).
Καταχρεωμένοι και στις τράπεζες
Περί τα 213,5 δισ. ευρώ χρωστάνε συνολικά οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, στις τράπεζες, διατηρώντας κι εδώ την αναλογική πανευρωπαϊκή αρνητική πρωτιά, σύμφωνα με στοιχεία του Αυγούστου 2014.
Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013, το ιδιωτικό χρέος στις τράπεζες περιορίστηκε κατά 8,3 δισ. δηλαδή από 221,8 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 20 Ι 3. Κατά την Τράπεζα της Ελλάδος, αυτό προήλθε αποκλειστικά από την περαιτέρω μείωση των χορηγήσεων δανείων από τις τράπεζες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, που τον περασμένο μήνα έφτασε το -3.5%.
Πιο αναλυτικά, οι επιχειρήσεις χρωστάνε στις τράπεζες 101.1 διο. ευρώ, καθώς η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς αυτές τον Αύγουστο ήταν αρνητική κατά 195 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής να διαμορφωθεί σε -4,6%, από -4,9% τον Ιούλιο του 2014.
Από την άλλη τα ελληνικά νοικοκυριά χρωστάνε σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια τον Αύγουστο 99,1 δισ. ευρώ, από 102,9 δις. ευρώ που ήταν πριν από ένα χρόνο. Κι αυτό βέβαια οφείλεται στο ότι η χρηματοδότηση των ιδιωτών ήταν αρνητική κατά 262 εκατ. ευρώ ενώ o ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε αμετάβλητος, οε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο -2,9%. Το ανεξόφλητο υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων έχει μειωθεί στα 70,1 δισ. ευρώ από 72 δισ. ευρώ που ήταν τον Αύγουστο του 2013, ενώ αυτό των καταναλωτικών δανείων έχει μειωθεί στα 27.6 δισ. ευρώ από 29.1 δις.ευρώ, αντιστοίχως.
Εφορίες και ταμεία
Ότι ισχύει για τη συμπεριφορά των Ελλήνων για τις οφειλές τους στις τράπεζες, παρατηρείται και στην αντίστοιχη προς τις εφορίες. Στα… «κατάστιχα» των ΔΥΟ είναι καταγραμμένοι κάπου 2,5 εκατομμύρια οφειλέτες, εναντίον των οποίων, αδιακρίτως, «κινήθηκαν γη και ουρανός».
Ασκήθηκαν διώξεις, δόθηκε το ελεύθερο για κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ακόμα και για μικροοφειλές, άνοιξαν οι φυλακές για οφειλέτες, που από τη μια στιγμή στην άλλη «βαφτίστηκαν» οικονομικοί εγκληματίες. Αλλά τα αποτελέσματα, αναλογικά, ήταν πενιχρότατα.
Η αλήθεια είναι δραματική και ας εθελοτυφλούν n Τρόικα και n κυβέρνηση. Κάθε μήνα προστίθεται και 1 δισ. κατά μέσο όρο στις οφειλές προς τις εφορίες. Και μερικές χιλιάδες δάνεια «χτυπάνε κόκκινο».
Η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει από την Τρόικα μια γενναία αύξηση του αριθμού των δόσεων για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Από Ι2 που είναι σήμερα, να τις πάει σε 72 ή 100. Οι τροϊκανοί όμως στυλώνουν τα πόδια και δεν δέχονται τέτοιες εντυπωσιακές βελτιώσεις, περιορίζοντας δραματικά τις κυβερνητικές ελπίδες.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Την ώρα που η κυβέρνηση φια του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη προσπαθεί να δώσει την εντύπωση ότι βάζει ένα φρένο στις ποινικές διώξεις για χρέη στο Δημόσιο, ώστε να σταματήσει αυτή η περιπέτεια χιλιάδων ανθρώπων που φοβούνται, έρχεται το ΔΝΤ το οποίο όχι μόνο μπλοκάρει κάθε «ελάφρυνση» των φοροεισπρακτικών διαδικασιών και μεθοδεύσεων, αλλά απαιτεί οι ίδιοι και σκληρότεροι κανόνες να ισχύσουν και σο πεδίο ιων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Το ΔΝΤ λοιπόν, σε ειδική έκθεσή του για την κατάσταση των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων διαπιστώνει πλήρη αποτυχία του εισπρακτικού μηχανισμού, αποτιμώντας ως εντελώς λανθασμένη στο σύνολο της την πρακτική της ρύθμισης των οφειλών που ακολουθείται και των συστημάτων που έχουν υιοθετηθεί για την περιστολή της εισφοροδιαφυγής.
Φόβος για νέα εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο
Ο φόβος ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο τελευταίο τετράμηνο του έτους θα εκτιναχθούν είναι καθολικός. Στην κυβέρνηση πράγματι «τρέμουν» για το τί θα αντικρύσουν στο «λογαριασμό». Η τάση αποφυγής πληρωμής του ΕΝΦΙΑ είναι διάχυτη. Υπενθυμίζεται ότι γα τον εν λόγω φόρο έχουν προϋπολογιστεί έσοδα 2,65 δισ. ευρώ και από την Τετάρτη θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα της βέβαιης «νέας τρύπας». Βάσει του σχεδιασμού του οικονομικού επιτελείου από τώρα και μέχρι τέλους του 2014 θα πρέπει να εισπράττονται κάθε μήνα πάνων από 4,5 δισ. ευρώ από τους πάσης φύσεως φόρους, ώστε να εκπληρωθεί ο στόχος του προϋπολογισμού. Και δεν είναι λίγοι πλέον εκείνοι που προειδοποιούν ότι ο στόχος αυτός είναι όχι μόνο ανέφικτος, αλλά η απόκλιση θα είναι τέτοια που θα προκαλέσει «εμφύλιο» πόλεμο Τρόικας – κυβέρνησης, αποδεικνύοντας ότι αμφότερες βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου.
Μόνο τον περασμένο Αύγουστο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο παρουσίασαν νέα αύξηση κατά 1,47 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία είναι της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Χαρακτηριστικό είναι, ότι στο οκτάμηνο Ιανουάριος – Αύγουστος 2014, το Δημόσιο εισέπραξε συνολικά έσοδα 2,384 δισ. ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά στο ίδιο διάστημα δημιουργήθηκαν σχεδόν τετραπλάσιες ανάλογες νέες οφειλές, δηλαδή 8,654 δισ. ευρώ. Το σύνολο «φρέσκων» και παλιότερων φθάνει πια τα 69,239 δισ. ευρώ Την ίδια ώρα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας, φτάνουν τα 10,5 δισ. ευρώ. Με τη συντριπτική πλειοψηφία των οφειλών να έχουν δημιουργηθεί πριν από το 2009 και τα μεγαλύτερα ποσά να οφείλονται από λίγους μεγαλοοφειλέτες.
Και επειδή ζητάνε πολλά από τους πολλούς που δεν έχουν και όχι από αυτούς που έχουν, σύντομα θα αναγκαστούν να παραδεχθούν την αποτυχία τους.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.