Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ανοίγει την πληγή που αρνούνται να αντιμετωπίσουν οι…εκτός αγοράς μονίμως ευρισκόμενοι κυβερνώντες τα παραγωγικά υπουργεία: Αναφέρει ότι μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα έχουν φτάσει σχεδόν τα 80 δισ. ευρώ, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άγγιξαν τα 69,2 δισ. ευρώ τον Αύγουστο και οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ξεπεράσει τα 14,5 δισ. ευρώ.

Άρα, το μη εξυπηρετούμενο ιδιωτικό χρέος φτάνει τα 164 δισ. ευρώ, θέτοντας σημαντικά εμπόδια στην ανάκτηση της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας.

 

– «Η αδυναμία των ελληνικών επιχειρήσεων να αποπληρώσουν τα δάνειά τους προς τις τράπεζες και το κράτος είναι προφανές ότι κρατάει πίσω την επιστροφή στην ανάπτυξη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες, Αριστείδης Μπελλές, τονίζοντας ότι είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία για όλους τους εμπλεκόμενους – τράπεζες, εταιρίες και κράτος – να υπάρξει μια ρύθμιση.

 

– “Μέρος από αυτό το χρέος δεν μπορεί ποτέ να ανακτηθεί”, δήλωσε στο Bloomberg ο Πάνος Τσακλόγλου,καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο EuroWorking Group μέχρι τον Ιούνιο.

 

-Ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομία στην Αθήνα, αναφέρει: «Ένα δευτερεύον αποτέλεσμα τη σημαντικής δημοσιονομικής εξυγίανσης, της λιτότητας και της ύφεσης, είναι ο αριθμός των ατόμων και των επιχειρήσεων που δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους και τα δάνειά τους τους».

 

-Οι ελληνικές τράπεζες έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα των διαγραφών ιδιωτικού χρέους. Η οικονομία δεν θα αυξηθεί, εκτός και αν αναδιαρθρωθεί το χρέος των επιχειρήσεων και των ιδιωτών. Η άποψη ανήκει στον διευθύντοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, Άνθιμο Θωμόπουλο.

 

Σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης αναμένει να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το “κακό χρέος” απειλεί να περιορίσει τη χορήγηση νέων δανείων που απαιτούνται για την τόνωση της οικονομίας.

 

Τη στιγμή που το δημόσιο χρέος είναι σημείο τριβής και συζητήσεων, το ιδιωτικό θα προκαλέσει σημαντικούς κινδύνους αν δεν μπορεί στην ατζέντα των συζητήσεων. Άλλωστε είναι αποτέλεσμα της βαθιάς ύφεσης της Ελλάδας που άφησε πίσω της στρατιές ανέργων και αφαίρεσε το 1/4 της εθνικής παραγωγής.

 

Το Bloomberg αναφέρει στο άρθρο του πως η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να συνδέσει τη κρίση του ιδιωτικού χρέους της χώρας με τα μέτρα ανακούφισης που ζητάει από τους δανειστές.

 

Πηγή: bankwars.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.