Δεν έχει «πείσει» ακόμα η αποδοτικότητα των μέτρων της ΕΚΤ.
Την εντεινόμενη απογοήτευση επιχειρήσεων και καταναλωτών για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης καταγράφουν όλες οι τελευταίες έρευνες, σε μία ένδειξη ότι τα άνευ προηγουμένου μέτρα που έχει εξαγγείλει ή και θέσει σε εφαρμογή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχουν ακόμη πείσει για την αποδοτικότητά τους. Και τούτο γιατί το μόνο απτό αποτέλεσμα μέχρι στιγμής είναι η υποτίμηση του ευρώ.
Σύμφωνα με τη νέα μηνιαία έρευνα της Κομισιόν, ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ο οποίος αντανακλά την εμπιστοσύνη νοικοκυριών και επιχειρήσεων) υποχώρησε το Σεπτέμβριο από τις 100,6 στις 99,9 μονάδες. Η πτώση ήταν μεγαλύτερη των προβλέψεων και οδήγησε το δείκτη στα χαμηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2013. Στον επιχειρηματικό κόσμο βαθύτερη ήταν η επιδείνωση του κλίματος στους κλάδους λιανεμπορίων και μεταποιητικών βιομηχανιών. Τους πολίτες και τις επιχειρήσεις φοβίζει τόσο η επιμονή των κυβερνήσεων στις πολιτικές λιτότητας όσο και ο οικονομικός πόλεμος με τη Ρωσία.
Τα αποθαρρυντικά αυτά δεδομένα δίδονται στη δημοσιότητα λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην οποία ο Μάριο Ντράνκι θα ξεδιπλώσει τις λεπτομέρειες των σχεδίων για την αγορά τιτλοποιημένων δανείων (ABS), καταβάλλοντος μία ύστατη προσπάθεια να εξασφαλίσει την πολιτική στήριξη που απαιτείται νια την επιτυχία του προγράμματος.
Όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του Reuters, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει εντός των επόμενων δώδεκα μηνών ABS και καλυμμένες ομολογίες ύψους 200 δισ. ευρώ – ποσό που σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται επαρκές για την ουσιαστική τόνωση της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας. Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση στις 8 Σεπτεμβρίου οι αναλυτές υπολόγιζαν ότι το πρόγραμμα θα ανέλθει στα 300 δισ. ευρώ σε ορίζοντα ενός έτους.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.