Από μακριά και… μέσω πληροφοριοδοτών θα εποπτεύονται οι ελληνικές τράπεζες

Η Ενιαία Αρχή Εποπτείας των Τραπεζών (SSM) υπό την ΕΚΤ θα υιοθετήσει ένα σύστημα «πληροφοριοδοτών» προκειμένου να ενημερώνεται έγκαιρα για τυχόν παραβάσεις των κανόνων από τις τράπεζες και θα συστήσει ανεξάρτητες ομάδες ελεγκτών που θα παρακολουθούν στενά τους σημαντικότερους ομίλους.

 

«Η εποπτεία μας θα είναι αυστηρή, αλλά δίκαια» επισημαίνει η επικεφαλής της SSM Ντανιέλ Νουί, σε άρθρο της που δημοσιεύθηκε χθες στο «Εθνος», ενόψει της έναρξης της απευθείας εποπτείας των 130 μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης σης αρχές Νοεμβρίου, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των stress tests.

 

Η Νουί είπε ακόμη ότι η εποπτεία θα είναι καθημερινή και ότι ο επικεφαλής κάθε ομάδας θα είναι διαφορετικής εθνικότητας σε σχέση με την τράπεζα που εποπτεύει, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αμερόληπτος. «Ο επόπτης της Credit Agricole θα είναι Γερμανός, της Unicredit Γάλλος, της ABN-AMRO Ισπανός και ούτω καθεξής…».

 

Ο ρόλος και οι ακριβείς αρμοδιότητες των ακριβοπληρωμένων στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδας ως προς την εποπτεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστές.

 

Danioliptes.gr