Διαψεύδουν δια της… επιβεβαίωσης για την πρώτη κατοικία

Τρεις μήνες πριν την λήξη της ισχύος του νόμου 4224/2013 (ΦΕΚ Α 288/31.12.2013) για την προστασία της κύριας κατοικίας των πολιτών και με όλα τα σενάρια ανοιχτά για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, ο Υπουργός Ανάπτυξης φροντίζει να επιβεβαιώνει τους φόβους των δανειοληπτών διαψεύδοντας την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

 

Σε χθεσινές τους δηλώσεις επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να υποστηρίξει την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς, υποστηρίζοντας ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου για τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων, θα ακολουθήσει πρωτοβουλία για τα στεγαστικά δάνεια.

Ο κ. Δένδιας προσδιόρισε τον χρόνο για την ανάληψη της σχετικής πρώτοβουλίας πριν από τα τέλη του 2014, οπότε και λήγει το προστατευτικό πλαίσιο για όσους είχαν βρεθεί αντιμέτωποι με καταδιωκτικά μέτρα από την πλευρά των τραπεζών. Πρόκειται για αυτούς έκαναν χρήση του νόμου 4224/2013, ο αριθμός των οποίων ωστόσο δεν ξεπερνά τις 3.000 και αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% του όγκου των δανείων. Πρόθεση της κυβέρνησης, όπως την έχει περιγράψει ο υπουργός Ανάπτυξης, είναι η δημιουργία ενός νέου πτωχευτικού δικαίου, που θα δίνει τις δυνατότητες του άρθρου 99 και για τα φυσικά πρόσωπα.

Η προοπτική αυτή υπόσχεται ότι θα επιτρέψει τη ρύθμιση τόσο των οφειλών προς τις τράπεζες όσο και των οφειλών προς το Δημόσιο με ενιαίο τρόπο.

 

 Η θεσμοθέτηση νέου πτωχευτικού πλαισίου για τους ιδιώτες θα συμπαρασύρει σε κατάργηση του νόμου Κατσέλη, που έχει οδηγήσει σε μαζικές προσφυγές, επιμηκύνοντας τον χρόνο εκδίκασης των υποθέσεων ακόμη και μετά το 2030 σε ορισμένα ειρηνοδικεία της χώρας, γράφει σήμερα η Καθημερινή.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, το νομοσχέδιο που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Ανάπτυξης, αναμένεται να συζητηθεί σήμερα με την τρόικα, η οποία φέρεται να έχει δώσει το «πράσινο φως» ως προς τις βασικές διατάξεις του. Το νομοσχέδιο επιτρέπει ενιαία ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες και το Δημόσιο, με παραγραφή προστίμων και προσαυξήσεων, καθώς και ρύθμιση του υπολοίπου της οφειλής με έως 120 δόσεις.

 

Danioliptes.gr