Ιστορίες δήθεν τραπεζικής εποπτείας: Τι γίνεται όταν είσαι Goldman Sachs

Σοκάρουν τα ηχητικά ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ότι ακόμη και μετά την κρίση οι εποπτικές αρχές στις ΗΠΑ δεν άλλαξαν την ευνοϊκή τους στάση απέναντι στην Goldman Sachs.

 

Μαγνητοσκοπημένες συνομιλίες επόπτριας, που απολύθηκε επειδή αποκάλυψε παρατυπία, επαναφέρουν στην επικαιρότητα το καυτό ζήτημα της τραπεζικής εποπτείας.

 

Εν αναμονή της ανάληψης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Νοέμβριο καθηκόντων εποπτείας των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρώπης, οι ειδήσεις από τις ΗΠΑ δείχνουν τα όρια προθέσεων και πράξεων όσων υπόσχονται να βάλουν σε τάξη τους αναρχικούς τραπεζίτες, που τίναξαν την παγκόσμια οικονομία στον αέρα.

Η υπόθεση της Κάρμεν Σεγκάρα είναι γνωστή από τον Οκτώβριο του 2013, γράφει σήμερα η Ελευθεροτυπία. Οι υποθέσεις της Goldman Sachs είναι γνωστές από πάντα. Οι τελευταίες σχετικές αποκαλύψεις αναφορικά με την απόλυση της νεαρής επόπτριας της Fed New York, επειδή ανακάλυψε παρατυπίες του τραπεζικού κολοσσού, επανέφεραν με δραματικό τρόπο στην επικαιρότητα το ζήτημα της τραπεζικής εποπτείας.

Η Κάρμεν Σεγκάρα, πολλά υποσχόμενη νομικός, απόφοιτος των πανεπιστημίων Κορνέλ, Χάρβαρντ, Κολούμπια και Σορβόνης, και με δεκατρία χρόνια εμπειρίας ως τραπεζικής συμβούλου σε ρυθμιστικά θέματα, προσελήφθη ως senior bank examiner από την περιφερειακή Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης στις 31.10.2011, στο πλαίσιο των προσπαθειών που υποτίθεται πως κατέβαλλε το ίδρυμα για να βάλει σε τάξη τους μεγάλους  χρηματοπιστωτικούς ομίλους της Wall Street, αξιοποιώντας νεαρά και άφθαρτα στελέχη της αγοράς.

Τράπεζες και ενέργεια

 

Στη Σεγκάρα ανατέθηκε το χαρτοφυλάκιο της Goldman Sachs και σύντομα η 39χρονη επόπτρια θα βρισκόταν αντιμέτωπη με αυτό που όλοι γνώριζαν αλλά κανένας δεν ομολογούσε: η τράπεζα, που υπήρξε μία από τις βασικές υπεύθυνες για τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών, απολάμβανε ευνοϊκή μεταχείριση από αυτούς που είχαν αναλάβει να την ελέγχουν, θα βρισκόταν επίσης αντιμέτωπη με μία απόλυση: τη δική της.

Η υπόθεση που είχε αναλάβει η επόπτρια της Fed New York συμπύκνωνε τα πάντα: τράπεζες, ενέργεια και μια ανάκαμψη που δεν ερχόταν ! Τον Οκτώβριο του 2011, ο ενεργειακός κολοσσός Kinder Morgan Inc ανακοίνωσε την εξαγορά της ανταγωνίστριάς El Paso Corp έναντι 21,1 δισ. δολαρίων.

Το ντιλ θα δημιουργούσε το μεγαλύτερο διανομέα φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, με ένα δίκτυο αγωγών έκτασης 80.000 μιλίων σε όλη την αμερικανική επικράτεια. Αυτό, σε μια εποχή που κολοσσοί, όπως η Exxon Mobil, επιτάχυναν επενδύσεις δισεκατομμυρίων στην εξόρυξη και παραγωγή σχιστολιθικού αερίου, ένα από τα στρατηγικά οράματα της διοίκησης Ομπάμα, όπως αποτυπωνόταν στο «Σχέδιο για ένα ασφαλές ενεργειακό μέλλον» (30.3.2011).

Αναλυτές της αγοράς σημείωναν με νόημα πως το μέγεθος της συνδυασμένης Kinder Morgan – El Paso θα της έδινε τη δυνατότητα να πιέσει npos τα πάνω tis τιμέ5 του φυσικού αερίου.

 

Τι γίνεται στην Ευρώπη, αν μπάζει η τραπεζική εποπτεία στις ΗΠΑ;

 Goldman Sachs μπαίνει στο κάδρο, καθώς υπήρξε από ετών σύμβουλος της El Paso και στο συγκεκριμένο ντιλ διεκδικούσε προμήθεια που έφτανε τα 20 εκατ. δολάρια. Η Κάρμεν Σεγκάρα είδε αυτό για το οποίο βοούσε όλη η αγορά και ήταν μια τυπική σύγκρουση συμφερόντων. Μέσω ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, η Goldman Sachs κατείχε μερίδιο 19,1 %, αξίας περίπου 4 δισ. δολ., στην Kinder Morgan και δύο θέσεις  στο διοικητικό της συμβούλιο.

Τη νύφη εννοείται πλήρωσε μια νεαρή επόπτρια της Νέας Υόρκης, που τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ανακοίνωνε ζημιές 428 εκατ. δαλαρίων για το γ’ τρίμηνο, κάτι που συνέβαινε μόλις για δεύτερη φορά από το 1999, χρονιά που μπήκε στο χρηματιστήριο. Συγκρινόμενα δε με τα κέρδη 1,7 δισ. δολαρίων του αντίστοιχου τριμήνου της προηγούμενης χρονιάς, τα αποτελέσματα έδειχναν πως κάτι δεν πήγαινε καλά για τον Λόιντ Μπλάκφεϊν και τα golden boys του. Οι επενδυτικές δραστηριότητες της τράπεζας είχαν πτώση εσόδων ύψους 2,48 δισ. δαλαρίων. Υπήρχε όμως και μία κατηγορία όπου η τράπεζα εμφάνιζε κέρδη και αυτή ήταν οι μετοχές και οι προμήθειες που της απέφεραν καθαρά έσοδα +18%, στα 2,3 δισ. δολάρια.

Για το διπλό της ρόλο στην υπόθεση η Goldman Sachs μηνύθηκε από συνταξιοδοτικά ταμεία των Λουιζιάνα, Φλόριντα και Νέας Υόρκης που είχαν επενδύσει σε μετοχές της El Paso και υποστήριζαν πως η Goldman Sachs πίεσε τη διοίκηση Tns πρώτη5 να δεχθεί χαμηλότερη προσφορά, καθώς  για κάθε δολάριο λιγότερο η Goldman, ως μέτοχος της Kinder, εξοικονομούσε 150 εκατ. δολάρια. Τον Οκτώβριο του 2012 η τράπεζα συμφώνησε σε διακανονισμό και αποζημιώσεις 110 εκατ. δολάριων προς τους ενάγοντες, παραιτούμενη από την προμήθεια των 20 εκατ. Το ντιλ είχε ήδη ολοκληρωθεί από τις 25.5.2012, δημιουργώντας την τέταρτη μεγαλύτερη ενεργειακή επιχείρηση στη Β. Αμερική.

 

Νωρίτερα τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους δικαστήριο του Ντέλαγουερ με 33σέλιδη απόφαση-σταθμό (29.2.2012) είχε εγκρίνει την εξαγορά, αφήνοντας όμως ανοιχτό το πεδίο για αποζημιώσεις σε μια υπόθεση που «στιγματίστηκε από την απιστία». Μπορεί η Goldman Sachs να έχασε την προμήθεια, αλλά πουλώντας 36 εκατ. μετοχές, από το μερίδιό της στην Kinder Morgan, αποκόμισε 1,2 δισ. δολάρια.

Τον Σεπτέμβριο του 2012, το ερώτημα που έθετε το πρακτορείο Reuters ήταν εύγλωττο: «θα πάρει το μάθημά της η Goldman Sachs από το διακανονισμό της El Paso;» (11.9.2012). Η φήμη του τραπεζικού κολοσσού είχε πληγεί ανεπανόρθωτα, καθώς αυτή ήταν η πρώτη φορά που είχε παραιτηθεί από προμήθεια. Όπως είχε γραφτεί σε άρθρο της «Wall Street Journals με τίτλο «Είναι η ώρα η Wall Street να ξεπλύνει τα άπλυτά της» (5.3.2012), «αυτό που έκανε η Goldman Sachs δεν ήταν παράνομο, αλλά ακατάλληλο, σε μια εποχή που τα ήθη και οι συμπεριφορές της Wall Street βρίσκονται στο μικροσκόπιο της κοινής γνώμης».

 

Danioliptes.gr