Κατρακύλησε 15 θέσεις σ’ ένα χρόνο η Ελλάδα στην κατάταξη για την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων, στο ναδίρ της Ευρώπης η χώρα μας. Οι ηλικιωμένοι που στήριζαν και στηρίζουν παραπάνω από ένα νοικοκυριά, απολαμβάνουν τις χειρότερες παροχές σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), αυτό είναι το υποσχόμενο θαύμα της Ευρώπης των λαών:
– Το 48% που έχει υπερβεί την ηλικία συνταξιοδότησης σε παγκόσμιο επίπεδο δεν παίρνει σύνταξη,
– Στο 52% που παίρνει μια σύνταξη, η προστασία είναι ανεπαρκής,
– Σε 178 χώρες η πλειονότητα των ηλικιωμένων ανθρώπων δεν έχουν καμιά εισοδηματική ασφάλεια, ούτε πιθανότητα να πάρουν σύνταξη και είναι αναγκασμένοι να συνεχίζουν να εργάζονται υπό όρους αβεβαιότητας, με γλίσχρες αμοιβές,
– Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η μείωση των κοινωνικών επιδομάτων και των συντάξεων στο πλαίσιο της πολιτικής δημοσιονομικής προσαρμογής και περικοπής των δημοσίων δαπανών, έχει συμβάλει στην αύξηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού,
– Τουλάχιστον 123 εκατ. άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση πλήττονται από την κατάσταση αυτή, ήτοι το 24% του πληθυσμού, βγαίνουν με ελάχιστη σύνταξη, βουλιάζοντας στη φτώχεια.
Ουραγός η Ελλάδα. Στην κορυφή η Νορβηγία
Η καλύτερη χώρα για να ζει ένας ηλικιωμένος είναι η Νορβηγία σύμφωνα με τον δείκτη HelpAge International’s Global AgeWatch μετά από έρευνα σε 96 χώρες. Ο δείκτης μετρά την κοινωνική και οικονομική κατάσταση ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών.
Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 73η θέση, την χαμηλότερη στην Ευρώπη. Οπως σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης υπάρχει μια μεγάλη πτώση από το 2013 όπου η θέση της χώρας ήταν η 58η. Όπως σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης υπάρχει μια μεγάλη πτώση από το 2013 όπου η θέση της χώρας ήταν η 58η. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 22η θέση στον τομέα της υγείας. Κατατάσσεται επίσης υψηλά στον τομέα της ασφάλειας εισοδήματος (28) με ένα σχετικά υψηλό ποσοστό πρόνοιας για την περιοχή , παρά το χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Στη χώρα μας, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 60 ετών ξεπερνούσε το 2004 τα 2.547.000 άτομα, με τις γυναίκες να είναι περισσότερες από τους άνδρες.
Το ποσοστό φτωχών ηλικιωμένων στην Ελλάδα (το ποσοστό των ατόμων άνω των 60 ετών που έχουν εισόδημα μικρότερο του μισού μέσου εισοδήματος της χώρας) υπολογίζεται στο 8,6%. Το ποσοστό απασχόλησης των ατόμων 55 έως 64 ετών βρίσκεται στο 36,4% (περίπου ένας στους τρεις), ενώ το ποσοστό ανθρώπων άνω των 60 ετών με πτυχίο δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι 41%.
Σχετική ευημερία
Η «σχετική ευημερία» του Έλληνα ηλικιωμένου (προκύπτει από το μέσο εισόδημα προς την κατανάλωσή του, ως ποσοστό του μέσου εισοδήματος/κατανάλωση για τον υπόλοιπο πληθυσμό) εκτιμάται στο 103%. Η «σχετική ψυχική/νοητική ευημερία» (το ποσοστό ατόμων άνω των 50 ετών που νιώθουν ότι η ζωή τους έχει νόημα, σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό ατόμων κάτω των 50 ετών) διαμορφώνεται στο 92,4%.
Άλλοι επιμέρους δείκτες για τους Έλληνες άνω των 50 ετών (μέση και τρίτη ηλικία) δείχνουν ότι το 61% δηλώνουν πως έχουν συγγενείς ή φίλους στους οποίους μπορούν να στηριχθούν σε περίπτωση προβλημάτων (πράγμα που σημαίνει ότι το υπόλοιπο 39% δεν έχει τέτοιο στήριγμα), το 48% νιώθουν ασφαλείς όταν περπατάνε μόνοι τους τη νύχτα (συνεπώς η πλειονότητα 52% νιώθει ανασφάλεια), μόνο το 39% αισθάνονται ικανοποιημένοι από την ελευθερία επιλογών στη ζωή τους, ενώ περίπου οι μισοί (53%) δηλώνουν ικανοποιημένοι από τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην περιοχή τους.
Η έκθεση αναφέρει ότι η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλότερα από κάθε άλλη ανεπτυγμένη χώρα στον δείκτη και ότι υποχώρησε σημαντικά σε σχέση με το 2013. Από την άλλη, όπως επισημαίνει, η χώρα μας τα πάει καλά στο πεδίο της υγείας (24η), βελτιώνοντας σημαντικά τη θέση της από το 2013. Επίσης, βρίσκεται ψηλά (28η) στον τομέα της εισοδηματικής ασφάλειας για τους ηλικιωμένους, εμφανίζοντας ένα σχετικά υψηλό επίπεδο κοινωνικών παροχών στην περιοχή της, παρά την μείωση του ΑΕΠ ανά κεφαλή λόγω της κρίσης.
Από την άλλη όμως, εμφανίζει υστέρηση (80ή) στο πεδίο των «δυνατοτήτων», κυρίως λόγω της μείωσης σε σχέση με το 2013 του βαθμού απασχόλησης των ατόμων 55 έως 64 ετών. Η χαμηλότερη επίδοση της χώρας (91η) είναι στη διαμόρφωση ενός γενικότερου περιβάλλοντος που διευκολύνει τους ηλικιωμένους.
Ο τρόπος με τον οποίο φροντίζει τους ηλικιωμένους είναι δείγμα πολιτισμού και ευμάρειας. Η Ελλάδα έχει αρχίσει να ξεχνά τις δύο έννοιες που η ίδια «γέννησε» πριν από πολλά πολλά χρόνια.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.