Η κυβέρνηση απορρίπτει τη λιτότητα, τονίζει το Παρίσι.
Το γάντι στη λιτότητα του Βερολίνου και των Βρυξελλών έριξε ο Φρανσουά Ολάντ λέγοντας «όχι» στην αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία με την παρουσίαση του προϋπολογισμού του 2015,0 οποίος αναβάλλει για τρίτη φορά τη μείωση του γαλλικού ελλείμματος στο 3% και δη μονομερώς.
Ο Μανουέλ Βαλς είχε προσκρούσει σε τοίχο κατά την πρόσφατη συνάντησή του με την Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, οπότε το Παρίσι, βλέποντας ότι δεν μπορεί να «ποντάρει» στη γερμανική ανοχή, αποφάσισε να προχωρήσει σε μετωπική σύγκρουση με το στρατόπεδο της λιτότητας.
Ουσιαστικά λοιπόν το Παρίσι με αυτόν τον προϋπολογισμό παίρνει από μόνο του την παράταση που ζητά εδώ και καιρό από Βερολίνο και Βρυξέλλες.
«Καμία περαιτέρω προσπάθεια δεν θα απαιτηθεί από τον γαλλικό λαό, γιατί η κυβέρνηση κατά τη λήψη της δημοσιονομικής ευθύνης που απαιτείται για να βάλει τη χώρα στον σωστό δρόμο- απορρίπτει τη λιτότητα», ανέφερε η ανακοίνωση του προϋπολογισμού που έβαλε «φωτιές» στην EE και προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Γερμανίδας καγκελαρίου.
«Η οικονομική μας πολιτική δεν αλλάζει, αλλά το έλλειμμα θα μειωθεί με πιο αργούς ρυθμούς από ό,τι προγραμματιζόταν λόγω των οικονομικών συνθηκών, της πολύ αδύναμης ανάπτυξης και του πολύ αδύναμου πληθωρισμού», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σοπέν, και προσέθεσε: «Έχουμε δεσμευτεί να είμαστε σοβαροί για τον προϋπολογισμό, αλλά αρνούμαστε τη λιτότητα».
Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει μεγάλες περικοπές, ωστόσο όχι τόσες ώστε να μειώσουν το έλλειμμα στο επίπεδο που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση, καθώς πιο δραστικά μέτρα θα έπλητταν ακόμη περισσότερο την οικονομική ανάπτυξη. Σύμφωνα με τον Σαπέν, η προσπάθεια να περικοπούν 50 δισεκατομμύρια ευρώ από τις προβλεπόμενες δημόσιες δαπάνες από τώρα έως το 2017 είναι «άνευ προηγουμένου», και ο συνολικός όγκος των δημόσιων δαπανών θα αυξηθεί κατά 0,2% κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Το έλλειμμα θα υποχωρήσει ελαφρώς μόνο στο 4,3% της οικονομικής παραγωγής το επόμενο έτος από το 4,4% φέτος. Επόμενος στόχος είναι το έλλειμμα το 2016 να διαμορφωθεί στο 3,8% και τελικά να πέσει στο 2,8% το 2017. Να σημειωθεί ότι η Γαλλία είχε υποσχεθεί ότι θα μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% το 2015.
Τι υποστηρίζει Βασικό επιχείρημα της Γαλλίας είναι ότι η περαιτέρω λιτότητα θα ήταν αντιπαραγωγική και θα έβαζε σε κίνδυνο την ήδη εύθραυστη ανάκαμψη σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, ενώ επιμένει ότι πρόκειται για «εξαιρετικές συνθήκες», οι οποίες δικαιολογούν την αξιοποίηση της ευελιξίας που προσφέρουν οι όροι του Συμφώνου” Σταθερότητας.
Ο ρόλος της Κομισιόν και του νέου προέδρου της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι ιδιαίτερα δύσκολος, καθώς το ενδεχόμενο να υπάρξει μια παραδειγματική τιμωρία της Γαλλίας φαίνεται μάλλον αδιανόητο, ακόμη και στους πιο ένθερμους υποστηρικτές της λιτότητας. Από την άλλη, δεν μπορεί να δείξει ότι επιφυλάσσει ιδιαίτερη μεταχείριση στις μεγάλες οικονομίες και «τιμωρεί» τις μικρότερες και πιο αδύναμες να αντιδράσουν.
Το γενικότερο κλίμα, πάντως, είναι ευνοϊκό για την κίνηση του Ολάντ. Τόσο ο Μάριο Ντράγκι όσο και το ΔΝΤ έχουν απομακρυνθεί από τη γραμμή λιτότητας, ενώ αρκετές χώρες της Ευρωζώνης θα επιθυμούσαν επίσης τη χαλάρωση στην αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία.
Παρότι δε ο Γερμανός επίτροπος Γκίντερ Ετινγκερ έχει δηλώσει ότι οι χώρες που έχουν κάνει μεγάλες περικοπές για να εξυγιάνουν τους προϋπολογισμούς τους δεν θέλουν να γίνει εξαίρεση για τη Γαλλία, αντιθέτως, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, εκείνες θα σταθούν στο πλευρό του Παρισιού γιατί δεν αντέχουν πλέον τις συνέπειες της λιτότητας.
Ορισμένες χώρες που δημοσίως εμφανίζονται υπέρμαχοι της τήρησης των κανόνων, όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, στα παρασκήνια έχουν υιοθετήσει πιο ήπιους τόνους και βλέπουν με καλό μάτι την «ανταρσία» της κυβέρνησης Βαλς απέναντι στο Βερολίνο και την Ανγκελα Μέρκελ.
Το Παρίσι πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσει του
Η απάντηση της Ανγκελα Μέρκελ στη γαλλική επανάσταση έκανε φανερή την οργή της καγκελαρίου: «Διακυβεύεται η αξιοπιστία της ΕΕ» διεμήνυσε στο Παρίσι, λέγοντας σε σκληρό τόνο ότι εναπόκειται στο κάθε κράτος-μέλος η εκπλήρωση των δημοσιονομικών του δεσμεύσεων. «Μακροπρόθεσμη, βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση σταθερών δημοσιονομικών πολιτικών. Αυτό αφορά την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε η Μέρκελ μιλώντας σε επιχειρηματικό συνέδριο στο Βερολίνο, λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι.
Αρχικά ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ είχε αρνηθεί να σχολιάσει τις γαλλικές ανακοινώσεις, παραπέμποντας στην Κομισιόν, η οποία είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο επί των σχεδίων όλων των κρατών μελών.
Ωστόσο η Γερμανίδα καγκελάριος δεν κατάφερε να… κρατηθεί και σχολίασε τις εξελίξεις. «Δεν βρισκόμαστε στο σημείο που μπορούμε να πούμε ότι η κρίση είναι εντελώς πίσω μας», τόνισε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι «συνεπώς είναι τώρα σημαντικό για τον καθέναν να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις του με αξιόπιστο τρόπο». «Αυτό μπορεί να γίνει μόνο από τα ίδια τα κράτη-μέλη. Είναι ευθύνη του κάθε κράτους μέλους να μελετήσουν το “μάθημά” τους για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους», συνέχισε η καγκελάριος, χωρίς να κατονομάσει ρητώς τη Γαλλία.
Σκυτάλη στον Ρέντσι
Όχι άλλες θυσίες από τους πολίτες
Ο πιο στενός σύμμαχος του Φρανσουά Ολάντ στην «επανάσταση» που επιχειρεί θα είναι η Ιταλία του Ματέο Ρέντσι, που αυτήν τη στιγμή έχει και την προεδρία της EE.
Μόνο λίγες ώρες πριν από τη δημοσιοποίηση του γαλλικού προϋπολογισμού, η Ρώμη ξεκαθάρισε διά στόματος υπουργού Οικονομικών ότι «φέτος δεν πρόκειται να προωθηθούν έκτακτα οικονομικά μέτρα, δεν θα ζωθούν περαιτέρω θυσίες από τους πολίτες».
Ο Πιέρ Κάρλο Πάντο αν είχε επίσης αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα μπορέσει να «νοικοκυρέψει» τα οικονομικά της μέσα στον συμφωνημένο χρόνο, όπως ακριβώς και ο Σαπέν, μέρες πριν από την ανακοίνωση του προϋπολογισμού. Η κυβέρνηση Ρέντσι επαναλαμβάνει ότι θα τηρήσει τη δέσμευση της για τη μείωση του ελλείμματος στο 3%, ωστόσο ξεκαθάρισε πως η ρύθμιση του λεγόμενου διαρθρωτικού ελλείμματος θα καθυστερήσει κατά έναν χρόνο και θα μετατεθεί για το 2017.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε δηλώσει πολλές φορές, και ενώπιον της Ανγκελα Μέρκελ, ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να παραμείνει βιώσιμη η ευρωπαϊκή οικονομία και να ανακάμψει επιστρέφοντας στην ανάπτυξη. Η «ανταρσία» του Ολάντ, λοιπόν, έρχεται «κουτί» στον Ρέντσι, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει πολλαπλά μέτωπα στο εσωτερικό της Ιταλίας για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και μία καλπάζουσα ανεργία, που έχει φτάσει το 44%.
Μαρία Αδαμίδου από ΤΑ ΝΕΑ
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.