Όποια πέτρα και αν σηκώσεις, την Πειραιώς θα βρεις

Ποιες είναι οι άμεσες και οι έμμεσες συμμετοχές του Ομίλου Πειραιώς.

Αντιδράσεις προκάλεσε το πρωτοσέλιδο θέμα της «F&M Voice» για το «Μέγα Στρατηγό» Μιχάλη Σάλλα, τις συμμετοχές της Πειραιώς και το γεγονός ότι της ανήκει, άμεσα ή έμμεσα ο μισός επιχειρηματικός κόσμος της χώρας.

 

Τα μετοχολόγια των εταιριών, αλλά και τα δάνεια τους, είναι αδιάψευστα, καθώς η Πειραιώς και λόγω του γεγονότος ότι εξαγόρασε τις περισσότερες τράπεζες (ΑΤΕ, Millennium, Γενική, Λαϊκή, Κύπρου και Ελληνική) βρέθηκε με ένα θηριώδες χαρτοφυλάκιο δανείων.

 

Δάνεια που εν πολλοίς μετοχοποιούνται ή θα μετοχοποιηθούν, αφού οι επιχειρήσεις είναι στο «κόκκινο». Συν όσες επιχειρήσεις ανήκαν ήδη στην Πειραιώς ή είχε συμμετοχές σε αυτές. Ενδεικτικά, ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών ανήκει πλέον στο σύνολό του στις τράπεζες, με την Πειραιώς να θεωρείται ο… μπροστάρης στην αναδιάρθρωσή του.  Η αρχή έγινε με την Σελόντα και αναμένεται να ακολουθήσουν Νηρέας και Δίας.

 

Προς επιβεβαίωση του προηγούμενου πρωτοσέλιδου, η εφημερίδα παραθέτει σήμερα τις συμμετοχές της τράπεζας. Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ Ο «Μέγα* Στρατηγό!» σαρώνει « πάντα 1* Κούρεμα ή εκπονώ μηαιο… ΒαχερΑο ίου Σαμαρά «Sm ΠΡΟΝΟίΑ Σιο περίμενε 12.000 δικαιούχοι πέντε χρόνια μετά και πιθανόν συγκέντρωση η ακτοπλοΐα και το γεγονός ότι η Πειραιώς έχει πλέον το 18% της MIG ανοίγει πιο εύκολα το δρόμο για εξελίξεις. Η Τράπεζα Πειραιώς  από το ομολογιακό δάνειο μετατρέψιμο σε μετοχές των 250 εκατ. ευρώ της MIG, «αγόρασε» με 90 εκατ. ευρώ το 17,7% της εισηγμένης εταιρίας συμμετοχών, η οποία έχει υπό την ομπρέλα της 10 εταιρίες (Vivartia, Attica, Υγεία, Singular Logic. Hilton Κύπρου, MIC Real Estate κ.ά).  Στην MIG ανήκει το 89,4% των μετοχών της Attica Group, δηλαδή τις BlueStar και Superfast, η δε, Πειραιώς «κληρονόμησε» και την ΝΕΑ από τη Millennium Bank.

 

Επίσης, διαθέτει την πλειοψηφία στη μετοχική σύνθεση της Hellenic Seaways με 38%, στην οποία ο ιταλικός όμιλος Γκριμάλντι, που ελέγχει τη Minoan Lines, κατέχει το 33,34% του μετοχικού κεφαλαίου. Επίσης, η Τράπεζα Πειραιώς έχει, άμεσα ή έμμεσα, τραπεζική σχέση με την ΑΝΕΚ (πλοιοκτήτρια και πιστώτρια πλοίων του ομίλου της ΑΝΕΚ).

 

Μια ακόμη ενδεικτική λίστα με βάση τα μετοχολόγια του ΧΑ είναι αποκαλυπτική: Γενική Τράπεζα με 99,08%, ΑΕΓΕΚ με 38,77% από κοινού με Alpha Bank. Altec Συμμετοχών (ήταν η πρώτη που αναδιαρθρώθηκε από τις τράπεζες), SATO, Ευρωπαϊκή Πίστη με 32,5%, Mermeren Kombinat Prilep με 10%, Trastor με 33,98%.

 

Σε θυγατρική της Πειραιώς ΗΜΙΘΕΑ ΑΕ»πέρασε το Ερρίκος Ντυνάν, λόγω των χρεών προς την Marfin Bank, με το Υγεία να αναλαμβάνει το management.

 

Όσο για τις θυγατρικές της, πέραν εκείνων που φέρουν το brand Πειραιώς (ασφαλιστική, leasing, factoring, real estate, ΑΕΔΑΚ κλπ.), υπάρχουν και οι Picar διαχειρίζεται το CityLink), Εξέλιξη (Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας), Avis (μισθώσεις αυτοκινήτων), Venture Capital και Private Equity group (Piraeus Capital Management, Piraeus Equity Partners και θυγατρικές της, και Piraeus Jeremie Technology Catalyst Management), ETBA ΒΙΠΕ κ.α.

 

Όλα τα λεφτά στα πόδια της Πειραιώς, που όπως και οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκε με χρήματα του ΤΧΣ και στηρίχθηκε με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου.

 

Danioliptes.gr