Παραιτήθηκε ο κεντρικός τραπεζίτης της Αργεντινής

Νέα αλλαγή φρουράς στο τιμόνι της Τράπεζας της Αργεντινής σε διάστημα μικρότερο του έτους μετά την παραίτηση του μέχρι χθες επικεφαλής, Χουάν Κάρλος Φαμπρέγκα.

Ο κ. Φαμπρέγκα είχε πέσει σε δυσμένεια εν μέσω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης στη χώρα και της ραγδαίας υποτίμησης του εθνικού της νομίσματος. Τη θέση του καταλαμβάνει ο ώς τώρα επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και φίλα προσκείμενος στις πολιτικές της προέδρου Αλεχάντρο Βανόλι.

Είχε προηγηθεί μια ημέρα πριν φραστική επίθεση της προέδρου της χώρας Κριστίνα Φερνόντες κατά των υπαλλήλων της κεντρικής τράπεζας, τους οποίους κατηγόρησε ότι διευκολύνουν ομάδες συμφερόντων κυρίως επιχειρηματικών και τραπεζικών που υπονομεύουν την οικονομία της χώρας και επιδιώκουν την περαιτέρω υποτίμηση του πέσο, με απώτερο σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης.

Είναι, πάντως, ο άνθρωπος που ως πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας υποτίμησε το πέσο κατά 20% τον Ιανουάριο σε μια προσπάθεια να ανακόψει την πτώση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας Η Κίρχνερ κατηγόρησε υπαλλήλους της κεντρικής τράπεζας ότι διευκολύνουν ομάδες επιχειρηματικών συμφερόντων.

Παράλληλα, όμως, ο κ. Φαμπρέγκα έχει επικρίνει δημοσίως την πολιτική της Κριστίνα Φερνάντες και ιδιαιτέρως τις εκτεταμένες δαπάνες της, ενώ έχει επανειλημμένως ταχθεί υπέρ της λήψης επιθετικών μέτρων με σκοπό την ανάσχεση του πληθωρισμού που καλπάζει με 40%. Σε ό,τι αφορά τον κ. Βανόλι, αναλαμβάνει το τιμόνι της κεντρικής τράπεζας σε μια στιγμή που για τους περισσότερους οικονομολόγους, n οικονομία της Αργεντινής γνωρίζει τη βαθύτερη ύφεσή της από το 2007, οπότε ανέλαβε για πρώτη φορά πρόεδρος της χώρας η Κριστίνα Φερνάντες. Τα κυριότερα προβλήματά της είναι πέραν του ιλιγγιώδους πληθωρισμού, η ανεπάρκεια συναλλάγματος σε σκληρό νόμισμα και n σημαντική πτώση των εμπορικών συναλλαγών της χώρας με τη Βραζιλία. Η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2,1% στο σύνολο του 2014. Εκτιμάται πως η ύφεση επιδεινώθηκε μετά την εξαναγκαστική στάση πληρωμών στην οποία οδηγήθηκε τον Ιούλιο η Αργεντινή, όταν δικαστήριο των ΗΠΑ εμπόδισε την αποπληρωμή όσων ομολογιούχων της είχαν συναινέσει στο «κούρεμα» των ομολόγων τους εξαιτίας παρατεταμένης διένεξης του Μπουένος Αίρες με δανειστές του.
 

Danioliptes.gr