Δέκα μήνες για μια εγκύκλιο!
Δέκα μήνες έχουν συμπληρωθεί από την ψήφιση της σχετικής ρύθμισης, μετά από πρωτοβουλία Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος και η πολυπόθητη εφαρμοστική εγκύκλιος που θα ενεργοποιούσε τη διάταξη βρίσκεται ακόμα στα γραφεία των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Χιλιάδες αγρότες (περί τις 5.000-10.000) με οφειλές στο «κόκκινο» προς την πρώην Αγροτική Τράπεζα, βλέπουν μήνα με το μήνα να φορτώνονται με επιπλέον τόκους και προσαυξήσεις και να απειλούνται με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και κατασχέσεις, τη στιγμή που η σχετική ρύθμιση-«ανάσα» για την αγροτική τους εκμετάλλευση έχει ψηφιστεί από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.
Από το Φεβρουάριο του 2014 έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Νόμος 3452/2014, στο άρθρο 70, του οποίου περιλαμβάνονται οι πολυδιαφημισμένα και πολύ αναμενόμενες ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια» χιλιάδων αγροτών στην Αγροτική Τράπεζα.
Ο αρμόδιος για την εφαρμογή της ρύθμισης ειδικός εκκαθαριστής της ΑΤΕ, κ. Ν. Μαράντος, έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά, καθώς παρά τις συνεχείς οχλήσεις του με επιστολές προς τα συναρμόδια υπουργεία, καμία ανταπόκριση δεν έχει βρει.
Μάλιστα, σε συνάντηση που έγινε τον περασμένο Απρίλιο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο τότε υπουργός, Αθανάσιος Τσαυτάρης, είχε δεσμευτεί να φέρει το ταχύτερο την εγκύκλιο. Ωστόσο, τον πρόλαβαν οι περιφερειακές εκλογές και στη συνέχεια ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης.
Έκτοτε το θέμα παραμένει στάσιμο, με εξαίρεση μια ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή στα τέλη Ιουλίου ο ανεξάρτητος βουλευτής Πάρης Μουτσινάς, η οποία ουδέποτε απαντήθηκε.
Η ρύθμιση
Υπενθυμίζουμε ότι με τη ρύθμιση που ψηφίστηκε στο Νόμο 4235/2014, παράταση δίνεται 5 έως 10 ετών στην αποπληρωμή, με πολύ χαμηλό επιτόκιο, των «κόκκινων» ενυπόθηκων δανείων που έχουν λάβει χιλιάδες αγρότες από την παλιά ΑΤΕ, με παράλληλο γενναίο «κούρεμα» στις προσημειώσεις, οι οποίες τα βαρύνουν.
Η ρύθμιση εκτιμάται ότι αφορά δάνεια ύψους 800 εκατ. ευρώ, ή στο 20% του συνόλου όσων είχε χορηγήσει η παλιά Αγροτική Τράπεζα, τα οποία και δεν μεταβιβάστηκαν ποτέ στην Τράπεζα Πειραιώς αλλά παρέμειναν στην «κακή» ΑΤΕ, η οποία βρίσκεται σε εκκαθάριση. Οι ωφελούμενοι υπολογίζονται, σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε 5.000-10.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι, με συνολική αγροτική έκταση 500.000 στρεμμάτων.
Το πρώτο σημαντικό μέτρο είναι ότι «κουρεύονται» τα ποσά που απαιτούσε η παλιά ΑΤΕ ως προσημειώσεις για την παροχή δανείων. Το ύψος της υποθήκης περιορίζεται στο 120% της αξίας του δανείου που είχε χορηγήσει η τράπεζα, εφόσον δεν υπερβαίνει το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου, σύμφωνα και με αυτό που επιτάσσει η διεθνής τραπεζική πρακτική.
Υπενθυμίζεται ότι η παλιά ΑΤΕ συνήθιζε να υποθηκεύει χωράφια, κατοικίες και ακίνητη περιουσία των δανειοληπτών σε ποσοστά ως και 300% ή και παραπάνω της αξίας των δανείων. Έτσι, για κάποιον που είχε πάρει δάνειο 10.000 ευρώ, στον οποίο η ΑΤΕ είχε υποθηκεύσει ακίνητα αξίας 20.000 ή 30.000 ευρώ, όταν θα εφαρμοστεί η ρύθμιση, η υποθήκη πέφτει στα 10.200 ευρώ. Εφόσον το ύψος της υποθήκης ξεπερνά το διπλάσιο της αξίας του δανείου που είχε χορηγήσει στον αγρότη η τράπεζα, πλέον, με τη ρύθμιση του υπουργείου, η προσημείωση περιορίζεται στο διπλάσιο αυτού.
Το δεύτερο σημαντικό μέτρο είναι ότι εξαιρούνται της υποθήκης η πρώτη κατοικία του αγρότη ή του φυσικού προσώπου που θα ενταχθεί στη ρύθμιση, καθώς και η κύρια αποθήκη του παραγωγού. Επιπλέον, αν η υποθήκη έχει εγγραφεί σε περισσότερα του ενός ακίνητα, τότε περιορίζεται μόνο σε εκείνα που καλύπτουν την απαίτηση της τράπεζας.
Νίκος Φιλιππίδης από ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.