Συνεχίζουν προκλητικά τα δύο «συγκυβερνώντα» κόμμα που παρά τις ασφυκτικές πιστωτικές συνθήκες, συνεχίζουν να κρύβουν τις χαριστικές  ρυθμίσεις για τα δάνεια που έχουν λάβει,  ενώ η ΝΔ έλαβε νέο δάνειο ύψους 14 εκατ. ευρώ.

 

Υπενθυμίζεται ότι τα δάνεια που έχουν λάβει από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ξεπερνούν συνολικά τα 350.000.000 ευρώ.  Την περασμένη Τρίτη το απόγευμα είχε προγραμματισθεί η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιώργος Κυρίτσης σχετικά με τα δάνεια που έχουν πάρει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά οι αρμόδιοι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών δεν εμφανίσθηκαν στη Βουλή! Ο κ. Ντινόπουλος ενημέρωσε τον κ. Κυρίτση ότι είναι αναρμόδιος και ο κ. Χαρδούβελης ότι έχει την «τρόικα», γράφει το ΠΑΡΟΝ…

 

Αυτό που αποφεύγουν τα δύο κόμματα είναι να δώσουν πειστικές εξηγήσεις για το ποιος είναι ο διακανονισμός που έχουν κάνει, με τι επιτόκιο και σε πόσα χρόνια θα γίνει η αποπληρωμή. Και ειδικά τώρα, που είναι στην τελική ευθεία το σχέδιο για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, με ότι και αν αυτό σημαίνει για την τύχη της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων δανειοληπτών. Να σημειωθεί ότι όλα τα στοιχεία που αφορούν τα δάνεια των δύο κομμάτων είναι απόρρητα, όπως και το ότι την ώρα που η ΝΔ χρωστάει ήδη πολλά, έλαβε άλλα 14.000.000 ευρώ μέσα στο 2013! Συγκεκριμένα, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ τονίζει: «Τελικά, τα δάνεια των πολιτικών κομμάτων θα τεθούν ποτέ στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ή θα επικαλούμαστε κωλύματα και αναρμοδιότητες; Και ας απαντήσει κάποιος από τη συγκυβέρνηση το εξής: Αφού όλα βαίνουν καλώς και «όλα φαίνονται στους ισολογισμούς που έχουν καταθέσει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής» (σύμφωνα με το γραφείο του υπουργού Εσωτερικών), πώς γίνεται να έχει πάρει η ΝΔ νέο δάνειο ύψους 14 εκατ. ευρώ το 2013 και το ΠΑΣΟΚ να μην εξηγεί στον ισολογισμό του ποιο είναι το υπόλοιπο των δανείων του; Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν δίνει στοιχεία για τα δάνεια επικαλούμενη το απόρρητο των συναλλαγών και η συγκυβέρνηση έχει κάνει τροπολογίες ώστε να μη λογοδοτήσουν οι τράπεζες που τους έδωσαν τα δάνεια. Και όλα αυτά ενώ οι ελληνικές τράπεζες που τους χορήγησαν τα δάνεια ανακεφαλαιοποιήθηκαν και ελέγχονται από το κράτος».

 

Το ζήτημα αυτό ανακύπτει ενώ οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις χάρισαν στις ιδιωτικές τράπεζες απαλλαγμένες βαρών όλες τις κρατικές. Μόνο η Πειραιώς πήρε 6 τράπεζες! Τους έδωσαν και 50 δισ. μπόνους. Το αποτέλεσμα: «Δεν υπάρχει βελτίωση πιστωτικών συνθηκών. Η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 25%. Πίεση στις τράπεζες προκαλούν τα “κόκκινα” δάνεια, τα οποία σήμερα προσεγγίζουν τα 78 δισ.». Οι καταθέσεις συρρικνώθηκαν από 230 δισ. το 2008 σε 160 δισ. το 2013 (μείον 70 δισ.!) (Κ, 5/9/14). Συνεχίζεται, επίσης, η μείωση (Ιούν. προς Ιούλ. 2014) χορήγησης δανείων στις επιχειρήσεις (βιομηχανία -6,1%, εμπόριο -4,7%, ναυτιλία -4,8%, κατασκευές -2,4%, τουρισμός -1,7%, ηλεκτρισμός -15,2%, ασφαλιστικές εταιρίες -7,4%. Παρ’ όλη, όμως, τη δυστοκία στα δάνεια, έχουν δοθεί «10,49 δισ. στις ναυτιλιακές εταιρίες από τις ελληνικές τράπεζες, πολύ περισσότερα από τις μεγάλες ξένες τράπεζες HSBC, Citibank, BNP Paribas κ.ά.», σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής στις 7/9/14. Παίζει, μήπως, ρόλο, ότι οι εφοπλιστές (Βαρδινογιάννης, Κυριακού, Αλαφούζος, Μελισσανίδης);

 

Ταυτόχρονα, οι τράπεζες ομολογούν ότι μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια 10 δισ. ευρώ, αντί να επενδυθούν, έγιναν καταθέσεις στο εξωτερικό! Παρ’ όλ’ αυτά, οι 4 «μεγάλες» τράπεζες εμφανίζουν κέρδη!

 

Και αυτό καθώς μείωσαν τα επιτόκια καταθέσεων από 4% το 2012 σε 2% και κράτησαν ψηλά τα επιτόκια δανεισμού.

 

«Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το επιτοκιακό περιθώριο (δηλαδή, η διαφορά ανάμεσα στο επιτόκιο καταθέσεων και στο επιτόκιο δανεισμού) εκτινάχθηκε στις 3,91 μονάδες από 3,29 που ήταν τον Ιούλιο 2013.». Όπως στη Βουλγαρία και τη Λετονία. Ενώ στη Γαλλία η διαφορά είναι 1 μονάδα, στη Σουηδία, Αυστρία, Φινλανδία, Δανία, Γερμανία κ.ά. 1,3-1,5 μονάδες. Στην Ελλάδα, έχουμε επιτόκιο καταθέσεων κάτω από 2% και επιτόκιο δανεισμού 5,45-6,12%.

 

Κι όλα αυτά ενώ οι τράπεζες δεν δανείζουν οδηγώντας στην ασφυξία δεκάδες επιχειρήσεις…

 

Δύο μέτρα και δύο σταθμά για ένα ζήτημα τόσο μεγάλου ενδιαφέροντος, όπως είναι ο δανεισμός που σώζει ή καταποντίζει την οικονομία…

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.