του Άγγελου Αγγελίδη

Στην σκληρή πραγματικότητα “προσγείωσαν” οι Βρυξέλες την ελληνική κυβέρνηση. Τα “πυροτεχνήματα” για εκδίωξη της τρόικας και “αυτόνομης” πορείας αναζητώντας πλέον δανεικά από τις αγορές και όχι από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν, μπορούν να εκληφθούν μόνο ως προεκλογικού χαρακτήρα. Σαμαράς και Βενιζέλος, γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν μπορούν ακόμη να “απαλλαγούν” από το βάρος και την εποπτεία της τρόικας και να χαράξουν από μόνοι τους πολιτικοί.

Ωστόσο, συνεχίζουν να “τάζουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες” στους έλληνες…

 

Το ηχηρό χαστούκι ήρθε από τις Βρυξέλες όπου ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατόν να γίνει καμία πρόβλεψη σε σχέση με το «τι μέλλει γενέσθαι» στην Ελλάδα μετά την εκπνοή του ελληνικού προγράμματος στο τέλος του 2014.

 

Ο αξιωματούχος είπε ότι σε αυτό το στάδιο η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει βέβαιη ότι μπορεί να βγει από τα προγράμματα βοήθειας, αλλά αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Όπως σημείωσε, μερικοί από αυτούς τους παράγοντες αφορούν στην εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2014, στο σχέδιο του προϋπολογισμού το 2015, στην κατάσταση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών και στο κλίμα που θα επικρατεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

 

«Η επόμενη μέρα εξαρτάται από το τι θα γίνει τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι μεταξύ άλλων αναμένονται και τα αποτελέσματα των «στρες τεστ» των τραπεζών, που θα διεξαχθούν εντός του Οκτωβρίου. Σε αυτό το σημείο ο αξιωματούχος επισήμανε ότι το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διακρατεί ομόλογα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, τα οποία ωστόσο δεν μπορούν να μετατραπούν άμεσα σε μετρητά. Τέλος, ερωτηθείς κατά πόσο ικανοποιεί τις Βρυξέλλες το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2015 που κατέθεσε η Ελλάδα, ο αξιωματούχος τόνισε ότι τα κλιμάκια της τρόικας που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, εξετάζουν τα βασικά του στοιχεία. Πρόσθεσε ότι αν το σχέδιο του προϋπολογισμού δείχνει υψηλό βαθμό ρεαλισμού και αντανακλά τις πολιτικές προτεραιότητες που ορίζει το Μνημόνιο, οι Βρυξέλλες θα είναι ικανοποιημένες.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.