Δημιουργείται «Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης» για έξοδο από το μνημόνιο

Στη δημιουργία ενός «Ταμείου Έκτακτης Ανάγκης», δηλαδή ένα μαξιλάρι ασφαλείας, φέρεται να προχωρά η κυβέρνηση, προκειμένου να διευκολυνθεί η επιδιωκόμενη έξοδος από το μνημόνιο.

Σύμφωνα με το Βήμα, αυτή τη στιγμή έχει συγκεντρωθεί ποσό ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθει στα 7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

 
Όπως αναφέρεται στο δημοείευμα το οποίο επικαλείται πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αν δεν ξοδευτούν τα χρήματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορούσαν να προστεθούν άλλα 7 – 8 δισ. ευρώ στο Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης και έτσι το χρηματοδοτικό «μαξιλάρι» της χώρας θα προσεγγίσει τα 15 δισ. ευρώ. Βεβαίως το όλο εγχείρημα προϋποθέτει ότι το κλίμα στις αγορές θα διατηρηθεί ευνοϊκό και δεν θα υπάρξουν αναστατώσεις διεθνώς,ούτε θα εκδηλωθούν αμφισβητήσεις για τις ελληνικές προσπάθειες.
 
Και αυτή η κίνηση πάντως δεν πρόκειται να γίνει μονομερώς, αλλά πάντα με την συγκατάθεση και τη βοήθεια των εταίρων και των δανειστών. Το θέμα δεν έχει τεθεί ακόμη επισήμως στα ευρωπαϊκά όργανα, αλλά προφανώς έχουν γίνει σχετικές βολιδοσκοπήσεις. Όπως χαρακτηριστικά λέει ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος «πλησιάζουμε στο τέλος του προγράμματος και όλοι σκέπτονται την επόμενη μέρα» και αφήνει να εννοηθεί ακριβώς ότι διεξάγονται ανεπίσημες συζητήσεις.

Το οικονομικό επιτελείο επί της ουσίας δεν κρύβει ότι προετοιμάζεται πυρετωδώς και θέλει να διαμορφώσει τις οικονομικές προϋποθέσεις ώστε όταν έλθει η κατάλληλη στιγμή να είναι σε θέση να επιχειρηματολογήσει εμπράκτως.

 

Danioliptes.gr