Όσο και αν «πάλεψε» η κυβέρνηση δεν τα κατάφερε. Σε έκτακτη σύσκεψη Χαρδούβελη – Δένδια – τρόικας αργά χθες το βράδυ αποφασίστηκε ότι οι πλειστηριασμοί των κατοικιών θα αρχίσουν από 1η Ιανουαρίου και η τιμή εκκίνησης θα είναι στα δύο τρίτα της αντικειμενικής αξίας. Αν αποτύχει η διαδικασία, η τιμή θα πέσει στο μισό (50%).

 

Σύμφωνα με την Αυγή, «πακέτο» για την ενιαία ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τόσο επιχειρήσεων όσο και ιδιωτών προς τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία επεξεργάζονται από κοινού η τρόικα με την κυβέρνηση. Βέβαια, η «λύση» αναμένεται να επιτευχθεί άμα τη επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, ήτοι τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, δηλαδή μετά το πέρας των stress test των ελληνικών τραπεζών, το οποίο θα αναδείξει τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες τους.
Πάντως, χθες, οπότε ήταν και η τελευταία συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τριμερή, υπουργείο Οικονομικών και το Ανάπτυξης επιδόθηκαν σε ένα «μπαράζ» αντικρουόμενων απόψεων σε σχέση με τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ιδιωτικού τομέα.

Την ίδια ώρα φαίνεται ήδη να έχουν ληφθεί οι πρώτες αποφάσεις σοκ από τις δύο πλευρές, καθώς αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν πλειστηριασμοί ακινήτων με τιμή εκκίνησης τα 2/3 της αντικειμενικής τους αξίας. Από εκεί και πέρα τρόικα και κυβέρνηση, όπως αναμενόταν άλλωστε, έχουν αφήσει ανοικτό για το επόμενο ραντεβού τους σχεδόν το σύνολο των κρίσιμων ζητημάτων, όπως ασφαλιστικό, εργασιακά, δημοσιονομικό κενό κ.λπ.

 

Ο ίδιος ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας αργότερα σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, υποστήριξε ότι έχει γίνει πολλή δουλειά γύρω από το θέμα των κόκκινων δανείων και ότι η τρόικα είναι θετική, παρότι δεν κατέστη εν τέλει δυνατό να υπάρξει άμεσα νομοθέτηση των μέτρων.

Ο υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια έχει χαρακτηριστεί κατ’ επανάληψη από την τρόικα ως ένα εξαιρετικό νομοσχέδιο, όμως για παράγοντες άλλους η τρόικα μας καθυστερεί να νομοθετήσουμε». Το πιθανότερο είναι ότι το σχετικό πλαίσιο θα καθυστερήσει περαιτέρω και θα κατατεθεί προς ψήφιση μετά την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας στις αρχές Νοεμβρίου. Άλλωστε αξιωματούχοι από τα δύο υπουργεία αναφέρουν ότι χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά.

Οι ρυθμίσεις

 

 Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια των συναντήσεων η τρόικα κατέστησε σαφές ότι θα ήθελε να υπάρξει μια ενιαία αντιμετώπιση, με ρύθμιση πακέτο, τόσο για τα κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων όσο και για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, η κοστολόγηση των οποίων ακόμη αναζητείται…

Η θέση της κυβέρνησης ήταν ότι πρέπει να δοθούν αμέσως κάποιες λύσεις. Τελικά, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα επέδειξε δεκτικότητα στο να υπάρξουν αλλαγές σε δύο φάσεις. Βάσει αυτού του σεναρίου, το πιθανότερο φαίνεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή η ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες και να ακολουθήσει η παρέμβαση για τη ρύθμιση των κόκκινων.

 

►Ξεκινούν πλειστηριασμοί ακινήτων από τα 2/3 έως το 1/2 της αξίας των ακινήτων

►Αργεί η εξίσωση αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές

►Η τρόικα έφυγε και παραμένουν «ανοιχτά» όλα τα κρίσιμα ζητήματα

►«Μπάχαλο» μεταξύ υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης

►Νέος γύρος επαφών μετά τα stress test

►Ενδεχόμενο για ρύθμιση 100 δόσεων για χρέη σε εφορίες και ταμεία και να ακολουθήσει εκείνη των «κόκκινων δανείων» δανείων.

Οι ακριβείς χρόνοι δεν ξεκαθαρίζονται, όπως και το πώς θα αποφασίσει κάποιος να ρυθμίσει τα χρέη προς εφορία και ταμεία ενώ θα εκκρεμεί η κατάθεση της ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια, στα οποία θα υπάρχει πρόβλεψη και για τα χρέη προς το Δημόσιο.

Πλειστηριασμοί σε εξευτελιστικές τιμές…

Από εκεί και πέρα υπήρξε συμφωνία στις διατάξεις του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, μεταξύ των οποίων και οι πλειστηριασμοί ακινήτων με τιμή εκκίνησης τα δύο τρίτα της αντικειμενικής αξίας. Αυτό σημαίνει πάντως ότι τα όποια ακίνητα βγουν σε πλειστηριασμό θα καταλήγουν να πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές και σίγουρα πολύ κάτω από αυτόν τον δήθεν όριο…

Στο τελευταίο ραντεβού του Οκτωβρίου παρόντες στο υπουργείο Οικονομικών ήταν, πέραν του Γκίκα Χαρδούβελη, ο υπουργός αναπληρωτής Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου και Χρύσανθος Λαζαρίδης και οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαππας και Κυριάκος Πιερρακάκης.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισε τη συνεργασία εποικοδομητική, αναδεικνύοντας τη συμφωνία για τους πλειστηριασμούς ακινήτων όπου η τρόικα επέμενε για τιμή εκκίνησης στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας, γεγονός που στις σημερινές συνθήκες της αγοράς ακινήτων θα οδηγούσε σε ξεπούλημα.

Η διαδικασία που συμφωνήθηκε προβλέπει πρώτη τιμή στα 2/3 της αντικειμενικής, στη συνέχεια υπό προϋποθέσεις η τιμή μπορεί να υποχωρεί στο μισό (αναμένονται διευκρινίσεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης) και στη συνέχεια αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη.

 

Στα ύψη έως το 2017 οι αντικειμενικές αξίες

 

Στην τιμή εκκίνησης των πλειστηριασμών των ακινήτων για χρέη προς την εφορία, ενώ με αφορμή το θέμα αυτό γνωστοποιήθηκε πως δεν πρόκειται να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες νωρίτερα από το 2017!

 

Σήμερα η τιμή εκκίνησης ήταν το 100% της αντικειμενικής, αλλά, επειδή οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι κατά πολύ υψηλότερες από τις εμπορικές τιμές, οι πλειστηριασμοί καταλήγουν άγονοι.
Στο ερώτημα γιατί δε μειώνονται οι αντικειμεvικές αξίες των ακινήτων, το ανώτατο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ άφησε να εννοηθεί πως δεν υπάρχει περίπτωση να επισπευστεί η μείωσή τους πριν από το 2017, όπως προβλέπει ο ισχύων προγραμματισμός, διαψεύδοντας σχετικές διαρροές προηγουμένων ημερών περί «οριζόντιας μείωσης κατά 15%» των αντικειμενικών τιμών. «Αυτό είναι ένα σενάριο που δεν έχουμε συζητήσει», επισήμανε το ανώτατο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ.

Προκειμένου να δικαιολογήσει τη διατήρηση των πλασματικά υψηλών αντικειμενικών αξιών, το ίδιο στέλεχος υποστήριξε προς «το μεγάλο πρόβλημα σήμερα στην αγορά ακινήτων, μετά την κάθετη πτώση, είναι πως δεν υπάρχουν τιμές αγοράς, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα και στις προσπάθειες του υπουργείου Οικονομικών για την εναρμόνιση αγοραίων και αντικειμενικών αξιών. Το καταλαβαίνω, γιατί η αγορά πλήττεται από αυτό», είπε.

 

Επαναλαμβάνουμε για μία ακόμα φορά. Σπίτι που αγοράστηκε πριν τέσσερα χρόνια με δάνειο 150.000 ευρώ, σήμερα αξίζει, αν και εφόσον υπάρξουν ενδιαφερόμενοι αγοραστές, περί τα 80.000 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης του λοιπόν,  είναι αδύνατο, παράλογο και άδικο να πληρώνει, όπως αυτές ορίστηκαν κατά την υπογραφή των συμβολαίων αγοράς. Αντίστοιχα, οι πλειστηριασμοί δεν μπορούν να έχουν τα ίδια δεδομένα.

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.