Του Άγγελου Αγγελίδη
Λίγα 24ωρα πριν από τη ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, όπου η ελληνική πλευρά θα θέσει το ζήτημα του χρέους και την αποχώρησης του ΔΝΤ από την τρόικα, το Ταμείο περνά στην αντεπίθεση. Με διαρροές του εκτιμά πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για την επόμενη διετία ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 25 δις. Ευρώ αφήνοντας να εννοηθεί πως δύσκολα θα καλυφτεί από τις αγορές.
Με αυτό τον τρόπο το ΔΝΤ στέλνει το μήνυμα πως ήρθε για να μείνει στην Ελλάδα. Άλλωστε, υψηλόβαθμα στελέχη του είχαν επισημάνει εδώ και καιρό πως η συμφωνία που έχει κάνει το Ταμείο με την Ελλάδα προβλέπει τη παρουσία της έως και τα μέσα του 2016.
Αν και εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, τόσο για την επόμενη διετία, όσο και για το 2017, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαφωνεί με τις προβλέψεις της Αθήνας σχετικά με τη μείωση του δημόσιου χρέους το 2015. Μάλιστα, στην εξαμηνιαία έκθεση Fiscal Monitor, που δημοσιοποιήθηκε το Ταμείο υπολογίζει σε περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ τις μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για τη διετία 2015-16.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στο 2015, χρονιά για την οποία το κενό εκτιμάται στο 10% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 18 δισεκατομμύρια. Ενα ποσό το οποίο η Ελλάδα θα κληθεί να καλύψει με εξόδους στις αγορές αν αποφασίσει τον πρόωρο τερματισμό του προγράμματος στήριξης του ΔΝΤ.
και ταυτόχρονα δεν υπάρξει συμφωνία για επιπρόσθετη ευρωπαϊκή βοήθεια. Η «τρύπα»- σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έκθεση- μειώνεται σημαντικά το 2016, σε περίπου 7 δισ. (4,3% του ΑΕΠ), λόγω συρρίκνωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος και του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους. Το πρόγραμμα του ΔΝΤ εκπνέει τον Μάρτιο του 2016.
Στον αντίποδα, το Ταμείο εκτιμά πως η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος τόσο για το 2015-16 (3% και 4,5% του ΑΕΠ αντίστοιχα) όσο και για το 2017 (4,5%).Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε μία ημέρα έπειτα από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα θα πετύχει και το στόχο ανάπτυξης για το 2015, 2,9%, ο οποίος αποτυπώνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή. Στο κρίσιμο μέτωπο του δημόσιου χρέους όμως, το Ταμείο διαφωνεί ξεκάθαρα με τις προβλέψεις της Αθήνας για μείωσή του στο 168% του ΑΕΠ το 2015, αντιτείνοντας πως θα διαμορφωθεί στο 171%.
Όπως και να έχει, το ΔΝΤ διατρανώνει την αποφασιστικότητά του να παραμείνει ενεργός και σημαντικός παίκτης στην Ευρωζώνη, χρησιμοποιώντας ως Δούρειο Ίππο την Ελλάδα.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.