Έναν Γολγοθά είναι υποχρεωμένοι να ανεβαίνουν οι ανασφάλιστοι πολίτες, ο αριθμός των οποίων συνεχώς αυξάνεται και ήδη υπολογίζονται σε 2,5 εκατομμύρια. Τη στιγμή που η ανασφάλιστη εργασία στην Ελλάδα «ζει και βασιλεύει» είναι μαθηματικά βέβαιο ότι αυτή η βόμβα θα σκάσει γρήγορα στα χέρια τους.
Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, από την άλλη, αποτελεί την ωρολογιακή βόμβα που απειλεί τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων και ταυτόχρονα τινάζει στον αέρα όλες τις προσπάθειες που έγιναν τα χρόνια του Μνημονίου για να κλείσουν μαύρες τρύπες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Με βάση τη νομοθεσία, πλέον οι ανασφάλιστοι έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στην περίθαλψη δωρεάν. Στην πράξη όμως, μαρτυρίες ασθενών όπως και το ρεπορτάζ των «Νέων» σε επτά μεγάλα νοσοκομεία, δείχνουν ότι οι 2,5 εκατ. ανασφάλιστοι παραμένουν όμηροι της γραφειοκρατίας, της άγνοιας, ακόμη και τις αδιαφορίας διοικητικών υπαλλήλων στο ΕΣΥ.
Οι οικονομολόγοι της Υγείας, επισημαίνουν ότι η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ανθρωπιστική κρίση άνευ προηγουμένου, καθώς αυξάνεται ραγδαία το ποσοστό των ανέργων, μοιραία και των ανασφάλιστων.
Σύμπτωση;Υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση προτείνει το ΔΝΤ
Πακέτο έξι μέτρων –μεταξύ άλλων και την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης- προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία έκθεση του Fiscal Monitor που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 7 Οκτωβρίου με θέμα «Επιστροφή στη δουλειά- Πώς μπορεί να βοηθήσει η δημοσιονομική πολιτική» για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού προβλήματος σε όλο τον κόσμο και προπαντώς στις δυτικές οικονομίες.
Βασικοί στόχοι των μέτρων είναι:
Η αύξηση της συμμετοχής των ηλικιωμένων στην απασχόληση. Για αυτό προκρίνεται ως θετικός ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης (υποχρεωτικής και προαιρετικής) και της τεκμαρτής φορολόγησης, ενώ κατακρίνεται η πρόωρη συνταξιοδότηση και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Σαν αντιστάθμισμα από την απώλεια των εσόδων των ταμείων προκρίνεται ως θετικός ο ρόλος της αύξησης του ΦΠΑ, των περιουσιακών και περιβαλλοντολογικών φόρων και την πάταξη της εισφοροδιαφυγής.
Πιο αναλυτικά το ΔΝΤ προτείνει :
«Προσβασιμότητα στη σύνταξη»
Το ΔΝΤ σημειώνει πως «τα δημόσια συνταξιοδοτικά σχήματα δεν είναι οι μόνες πηγές εισοδήματος από σύνταξη: τα υποχρεωτικά και προαιρετικά σχήματα ιδιωτικής ασφάλισης αυξάνουν τα δικαιώματα από τα δημόσια συνταξιοδοτικά σχήματα και επηρεάζουν εξίσου τις αποφάσεις για να βγει κάποιος στη σύνταξη.
Όσα μεγαλύτερο είναι το μερίδιο των ωφελειών από τη σύνταξη που δίνουν τα δημόσια ταμεία στο συνολικό εισόδημα των ηλικιωμένων, τόσο μεγαλύτερη είναι η επιρροή της δημόσιας συνταξιοδοτικής πολιτικής πάνω στη συμμετοχή στην απασχόληση. Την ίδια στιγμή, σε χώρες όπου τα σχήματα της ιδιωτικής ασφάλισης παίζουν σημαντικό ρόλο, η ρύθμιση και η φορολογία αυτών των σχημάτων μπορεί επίσης να παίξει ένα ρόλο στην προώθηση της συμμετοχής των ηλικιωμένων στο εργατικό δυναμικό».
«Νόμιμη δυνατότητα συνταξιοδότησης»
Το ΔΝΤ κατακρίνει εμμέσως πλην σαφώς την πρόωρη συνταξιοδότηση. Συγκεκριμένα, το Fiscal Monitor αναφέρει πως «τα δημόσια συνταξιοδοτικά συστήματα τυπικά περιλαμβάνουν μακρόσυρτες διατάξεις που επιτρέπουν τη συνταξιοδότηση στη βάση του αριθμού των χρόνων που έχει δουλέψει κανείς και όχι την ηλικία του. Επιπλέον, επιδόματα αναπηρίας είναι ίσα ή και μεγαλύτερα από τις συντάξεις γήρατος που μειώθηκαν από τα πρόστιμα στις πρόωρες συντάξεις. Στην πράξη, πολύς κόσμος συνταξιοδοτείται όσο πιο σύντομα επιτρέπει το σύστημα»
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.