Σε εξήντα χιλιάδες υπολογίζουν οι τράπεζες τα σπίτια που θα βγουν σε πλειστηριασμό την επόμενη διετία μετά τη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων.
Στον αριθμό αυτό αν προσθέσει κανείς τα 200.000 νεόδμητα ακίνητα που δεν πουλήθηκαν λόγω κρίσης, και ακόμη 120.000 ηλικίας πάνω από 15 χρόνων που γίνεται προσπάθεια να πουληθούν σε τιμές κάτω από τις αντικειμενικές, μπορούμε να μιλήσουμε για ένα απόθεμα κατοικιών που θα ξεπεράσει τις 400.000 μέχρι το 2016.
Είναι σαφές ότι τα σπίτια των πλειστηριασμών ως ποσοστό (περίπου 1 0% ετησίως) δεν θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών, παρά μόνο στην περίπτωση που αγοραστούν μεγάλα χαρτοφυλάκια από hedges funds τα οποία θα αγοράσουν σε πολύ χαμηλές τιμές και θα εκποιήσουν τα συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Στοιχεία και απαντήσεις στο ερώτημα πόσο πιθανό είναι hedges funds σε ρόλο στυγνού κυνηγού ευκαιριών να διαθέσουν τα χαρτοφυλάκια τους για ελληνικά ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί και να αγοράσουν ελληνικά ακίνητα κοντά στις σημερινές χαμηλές εμπορικές τιμές τους θα δοθούν στο συνέδριο του περιοδικού «Real Estate & Development», που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και τα δημοσιεύει η Ελευθεροτυπία.
«Δείτε από πού έρχεται το κεφάλαιο», δηλώνει ο παγκόσμιας φήμης Αμερικανός οικονομολόγος δρ Hugh F. Kelly. «Ποιοι είναι οι μεγάλοι αγοραστές: εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών (PEREF), εταιρείες αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά Ταμεία διαθέτουν μεγάλα ποσά για να τοποθετήσουν στην αγορά. Και είναι ακόμη οι διεθνείς επενδυτές που τροφοδοτούν την παγκόσμια Οικονομία. Υπάρχουν και οι καταθέσεις στις τράπεζες. Μεταξύ 2006 και 2009 αυξήθηκαν από $1,2 τρισ. σε $2,3 τρισ. Σήμερα έχουν περιοριστεί σε $1,7 τρισ., γεγονός που σημαίνει ότι $700 δισ. θα αναζητήσουν στον επόμενο χρόνο αποδόσεις για να εξασφαλίσουν το κεφάλαιο, σε κλάδους με υψηλότερο κίνδυνο περιλαμβανομένης και της αγοράς ακινήτων».
Στο συνέδριο θα παρουσιαστεί έρευνα, που αφορά τη διαμόρφωση των τιμών των κατοικιών στην Αθήνα στην επόμενη διετία, λαμβάνοντας υπόψη και παραμέτρους αστικού εξοπλισμού (όπως π.χ. χρήσεις γης, πράσινο, εκπαίδευση, συγκοινωνίες, υγεία κ.λπ.).
«Διασφαλίζεται η προστασία των αδυνάτων», διακήρυττε ο Σαμαράς. « Η κατοικία του φτωχού είναι και θα είναι προστατευμένη» έλεγε ο Βενιζέλος.
Ποια εντολή τους πιστεύουν ότι θα σώσει τα σπίτια του «φτωχού» και του «αδύνατου» από τους αδίστακτους πλειστηριασμούς ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο. Μάλιστα, η ίδια η κυβέρνηση διαφήμισε προ ημερών το σύστημα των online πλειστηριασμών στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών. Διευκρινίζει δε ότι θα αναρτώνται οι περιλήψεις των προγραμμάτων πλειστηριασμού που επισπεύδονται σε βάρος οφειλετών με συνολική ληξιπρόθεσμη οφειλή (συμπεριλαμβανομένων κάθε είδους επιβαρύνσεων) άνω των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ. Άρα σε συνδυασμό με τα όσα λέει ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος μάλλον τα «φιλέτα» έχουν κάποιοι στο νου τους.
Όμως, από την ίδια αρπαχτική μανία δεν θα μπορέσουν να σωθούν οι χιλιάδες πολίτες που έχουν κυρήξει αναγκαστικά στάση πληρωμών προς Δημόσιο και τράπεζες, καθώς αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν. Οι αριθμοί αποδεικνύουν του λόγου το αληθές!
Ποιος θα προστατεύσει ποιον τελικά; Το Δημόσιο από το ίδιο το Δημόσιο; Γίνεται; Δε γίνεται…
Διαβάστε σχετικά:
Πλειστηριασμοί κατοικιών μισοτιμής από Ιανουάριο
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.