Του Άγγελου Αγγελίδη

Φόβους ότι η τιτλοποίηση των δανείων, αξίας περίπου 950 εκατομμυρίων ευρώ στην οποία πρώτο προχώρησε το κρατικό (τότε) Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων κατέληξε στα κομματικά ταμεία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, εξέφρασε ο οικονομολόγος και γγ του ΕΠΑΜ, Δημήτρης Καζάκης.

 

Μιλώντας στο radio1d.gr, αναφέρθηκε στη πρακτική των τραπεζών να τιτλοποιούν δάνεια σε «εταιρίες φαντάσματα» που έχουν έδρα κυρίως δικηγορικά γραφεία του Λονδίνου και μετοχικό κεφάλαιο μόλις 50.000 έως 100.000 ευρώ. Όπως είπε ο κ. Καζάκης οι συγκεκριμένες εταιρίες ανήκουν κατά 50% στην τράπεζα που εκχωρεί το δάνειο και κατά το υπόλοιπο 50% σε επενδυτικά κεφάλαια κυρίως από τις ΗΠΑ. «Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων είναι το πρώτο που υιοθέτησε τη συγκεκριμένη πρακτική τιτλοποιώντας δάνεια 950 εκατομμυρίων ευρώ. Πολύ φοβάμαι ότι ο συνεταίρος της τράπεζας στην οποία πέρασαν τα δάνεια ήταν κάποιες εικονικές off shore εταιρίες, πίσω από τις οποίες κρύβονταν τα κομματικά ταμεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Προκύπτει και από τη κίνηση των λογαριασμών των κομμάτων. Θα έπρεπε να είχε επιληφθεί η Δικαιοσύνη. Η απόφαση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ήταν καθαρά πολιτική», είπε χαρακτηριστικά.

 

Ο κ. Καζάκης κλήθηκε να σχολιάσει και την αποκάλυψη ότι η Πειραιώς, η Εθνική, η Alpha Bank και η Attica Bank σύστησαν εταιρία ειδικού σκοπού, την «ΟΛΓΑΝΟΣ ΑΕ» προκειμένου να αγοράσει από την εταιρία Βαρβαρέσος ακίνητο. Η αξία του ανέρχεται σε 9,3 εκατομμύρια ευρώ και οι συγκεκριμένες τράπεζες εμφανίζονται ως πιστώτριες της Βαρβαρέσος. Μόνο που σύμφωνα με πληροφορίες, η «ΟΛΓΑΝΟΣ ΑΕ» προχώρησε παράλληλα και σε «απορροφήσεις» πολλών θυγατρικών των τεσσάρων τραπεζών, οι οποίες είχαν συσταθεί με έδρα το Λονδίνο και με σκοπό να τιτλοποιούν ελληνικά δάνεια. Ποιος ο λόγος της «απορρόφησής» τους από την «ΟΛΓΑΝΟΣ ΑΕ»;

 

«Μου κάνει μεγάλη εντύπωση που οι συγκεκριμένες τράπεζες συνέστησαν μία τέτοια εταιρία. Δεν υπήρχε κάποιος ουσιαστικός λόγος για να το κάνουν. Εκτός κι αν πουλήσουν ως ομόλογο την επένδυση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και πιο συγκεκριμένα, ως ‘τοξικό’ ομόλογο», είπε ο οικονομολόγος.

 

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον «εξαναγκαστικό εξωδικαστικό διακανονισμό» που θα προωθεί το νομοσχέδιο Δένδια για τη ρύθμιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων. «Και ιδιαίτερα η συγκέκριμένη ρύθμιση πλήττει τους ελεύθερους επαγγελματίες. Στις επιχειρήσεις που αδυνατούν να ανταποκριθούν οι δανειακές υποχρεώσεις τους, η τράπεζα θα μπορεί να μπει ως εκκαθαριστής ή ως συνεταίρος. Αλλά, στους ελεύθερους επαγγελματίες πως θα ασκήσει αυτό το δικαίωμα; Μήπως βγάζοντας στο σφυρί την έδρα του ελεύθερου επαγγελματία, η οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι το σπίτι του;» αναρρωτήθηκε και υπογράμμισε πως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη προστασίας για τον συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο.

 

Τέλος, ο κ. Καζάκης εκτίμησε ότι η άρση των πλειστηριασμών θα ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» σε μία ταλαιπωρημένη κοινωνία, την ώρα που κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς…

 

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.