Σε λογαριασμούς επιχειρηματιών φαίνεται πως κατέληξε ένας πακτωλός χρημάτων από εταιρικά δάνεια. Μάλιστα, η τρόικα έθεσε ισχυρό βέτο στο ενδεχόμενο να ενταχθούν στη ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια οι μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες χρωστούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

 

Με βάση ασφαλείς πληροφορίες της Realnews, αρκετοί επιχειρηματίες «μετέφεραν» δάνεια ύψους 10-12 δισ. ευρώ -τα οποία έλαβαν οι επιχειρήσεις τους- σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς εντός και εκτός Ελλάδος. Οι επικεφαλής της τρόικας επισήμαναν στο οικονομικό επιτελείο ότι «δεν συζητάμε καν το ενδεχόμενο να ενταχθούν οι εν λόγω επιχειρηματίες στη ρύθμιση για τα “κόκκινα” επιχειρηματικά και να επωφεληθούν με τη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων των χρεών τους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία». Τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποδειχθεί ότι «μετέτρεψαν μέρος του δανείου σε προσωπικές καταθέσεις, καθώς έχουν αποκρύψει με μαεστρία τα ίχνη του χρήματος».

Το σχέδιο

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «R», τα συγκεκριμένα δάνεια θα ρυθμιστούν με άλλου τύπου ρύθμιση. Αναμένεται, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, να ρυθμιστούν με τις αλλαγές του πτωχευτικού κώδικα και με ταυτόχρονη πίεση στον επιχειρηματία να βάλει λεφτά εάν επιθυμεί να παραμείνει έστω και με ένα ποσοστό στην επιχείρηση. Όσον αφορά τους κλάδους στους οποίους δραστηριοποιούνται οι… πλούσιοι επιχειρηματίες με υπερχρεωμένες όμως επιχειρήσεις, τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι «τους εντοπίζει κανείς σε ολόκληρο το φάσμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Από τις ιχθυοκαλλιέργειες μέχρι τα σούπερ μάρκετ, την ακτοπλοΐα, το λιανεμπόριο, τις κατασκευές, τα μίντια κ.α.». Σημειωτέον ότι τα δάνεια η πλειονότητα των «στρατηγικά κακοπληρωτών» τα πήρε προ κρίσης, στις εποχές του γρήγορου, φθηνού και εύκολου δανεισμού.

Στο στόχαστρο της τρόικας έχουν μπει οι κύριοι μέτοχοι μεγάλων επιχειρήσεων οι οποίοι δεν αποπληρώνουν τα δάνεια αρκετών εκατομμυρίων ευρώ που έλαβαν από τις τράπεζες και την ίδια στιγμή, με βάση ασφαλείς πληροφορίες της Realnews, μετέφεραν… δάνεια ύψους 10-12 δισ. ευρώ, τα οποία έλαβαν οι επιχειρήσεις τους, σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς εντός και εκτός Ελλάδος. Εξ ου και οι επικεφαλής της τρόικας επισήμαναν στο οικονομικό επιτελείο ότι «δεν συζητάμε καν το ενδεχόμενο να ενταχθούν οι εν λόγω επιχειρηματίες στη ρύθμιση για τα “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια και να επωφεληθούν με τη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων των χρεών τους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία». Στην κρίσιμη συνάντηση με τους υπουργούς του οικονομικού επιτελείου, η τρόικα υποστήριξε ότι υπάρχουν 1.000 μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και αρκετές από αυτές (σ.σ.: όχι όλες) πλούσιους ιδιοκτήτες βασικούς μετόχους που απλώς δεν πληρώνουν…

 

«Τα δάνεια που χρωστούν στις τράπεζες μπορούν να μετατραπούν σε μετοχές, ο έλεγχος της επιχείρησης να περάσει στην τράπεζα και με ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων ή πώληση της επιχείρησης από την τράπεζα σε άλλον επενδυτή να ισοσκελίσει τις τραπεζικές οφειλές», τονίζει στην «R» στέλεχος του οικονομικού επιτελείου και προσθέτει: «Δεν είναι όμως δίκαιο να ρυθμιστούν τα χρέη τους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Δηλαδή, να ζημιώσουν το ελληνικό Δημόσιο, τη στιγμή που διαθέτουν καταθέσεις ανά την υφήλιο»…

 

Τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποδειχθεί ότι «μετέτρεψαν μέρος του δανείου σε προσωπικές καταθέσεις, καθώς έχουν αποκρύψει με μαεστρία τα ίχνη του χρήματος».

Στον αντίποδα, υπάρχουν 100.000 μικρές επιχειρήσεις για τις οποίες η εφαρμογή της ρύθμισης αποτελεί ζήτημα επιβίωσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα βλέπει θετικά τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων των μικρών επιχειρήσεων, εφόσον υπάρξει μια σειρά από βελτιώσεις. Και εδώ όμως οι εκπρόσωποι των δανειστών τονίζουν πως πρέπει να γίνει σωστή κατηγοριοποίηση, όχι μόνο των επιχειρήσεων με βάση την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος που παράγουν ή παρέχουν, αλλά και με βάση την περιουσιακή κατάσταση του επιχειρηματία. Ουσιαστικά, ζητούν να γίνει πλήρης ακτινογραφία του τι έχει (εφόσον διαθέτει) σε καταθέσεις, ακίνητα, τίτλους κ.ά. Στην περίπτωση που διαθέτει ικανή περιουσία, τότε αυτή θα αποτελέσει βαρόμετρο για το μέγεθος της ρύθμισης των δανείων, αλλά και των οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα «κόκκινα» δάνεια των μικρών επιχειρήσεων ανέρχονται σε 4,5 δισ. ευρώ και έχουν μικρό μερίδιο στο σύνολο των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, τα οποία αγγίζουν τα 23 δισ. ευρώ. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν άλλα 22 δισ. ευρώ επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία δεν έχουν περάσει στο «κόκκινο» αλλά είναι προβληματικά, καθώς σημειώνονται καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των μηνιαίων δόσεων.

Τα «κόκκινα» δάνεια των μικρών επιχειρήσεων ανέρχονται σε 4,5 δισ. ευρώ και έχουν μικρό μερίδιο στο σύνολο των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, το οποίο αγγίζουν τα 23 δισ. ευρώ. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν άλλο 22 δισ. ευρώ επιχειρηματικό δάνειο, τα οποίο δεν έχουν περάσει στο «κόκκινο» αλλά είναι προβληματικό.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.