Στα 2,76 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα – Στα 3,9 εκατ οι Έλληνες που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια

Ακόμη κι αν τα χαμόγελα περισσεύουν στο οικονομικό επιτελείο για την επίτευξη πλεονάσματος, η πραγματική οικονομία καταγράφει τεράστιο έλλειμμα.

 

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2014, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 34,45 δισ. ευρώ, από 32,74 δισ. ευρώ πέρυσι. Σε αυτά περιλαμβάνεται ποσό ύψους 1,310 δισ. ευρώ από αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών, ενώ δεν περιλαμβάνονται 62 εκατ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος.

 

Όσον αφορά στις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 312 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και δαπάνες ύψους 451 εκατ. ευρώ που αφορούν τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, διαμορφώθηκαν σε 36,44 δισ. ευρώ, έναντι 42,68 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2013.

 

Το ταμειακό πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2014 στα 2,75 δισ. ευρώ . Σε αυτό περιλαμβάνονται τα έσοδα από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, αλλά όχι τα έσοδα από την αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών, καθώς και οι δαπάνες που αφορούν στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και στη συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

 

Τη στιγμή που η σκληρή λιτότητα που εφαρμόζει η κυβέρνηση, έχει ματώσει και καταδικάσει στη φτώχεια περί τα 3,9 εκατομμύρια Έλληνες, πανηγυρίζει για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), υπό τον κίνδυνο της φτώχειας το 2013 βρέθηκαν 2.529.005 σε 892.763 νοικοκυριά και σε σχέση με το σύνολο του πληθυσμού το ποσοστό της φτώχειας ανήλθε στο 23,1%. Το 2010, το ίδιο ποσοστό ήταν στο 20,1%. Ωστόσο, ο πληθυσμός που βρέθηκε υπό τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού ανήλθε σε 3.903.800 άτομα ή στο 35,7% από 3.795.100 άτομα που ήταν το 2012 ή 34,6%.

 

Όμως αυτές οι ανακοινώσεις που αφορούν το πλεόνασμα καθώς και οι ελπίδες για βελτίωση της κατάστασης είναι φρούδες. Ενδεικτικό του έωλου του πράγματος, είναι το γεγονός ότι ο μέσος χρόνος που ενδέχεται να περιμένουν οι φορολογούμενοι για την επιστροφή ΦΠΑ από το Δημόσιο φτάνει τις 298 ημέρες. Μόνο οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου φτάνουν τα  882 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, το Δημόσιο έχει ουσιαστικά κηρύξει στάση πληρωμών προς τους πολίτες τους οποίους όμως, τους πιέζει για να πληρώσουν μέχρι τελευταίο ευρώ, για να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα.

 

Danioliptes.gr