Τράπεζες: ο μπαλαντέρ του αναβαλλόμενου φόρου

Ανοικτή ως και τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της άσκησης προσομοίωσης θα μείνει η παράμετρος της συμβολής των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (tax credit) στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών.

 

Όπως έγραψε το euro2day.gr, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) εξετάζει την έκδοση νέου κανόνα για την αναγνώριση του tax credit στα εποπτικά κεφάλαια και με το καθεστώς Βασιλείας III. Οι αποφάσεις της θα κλειδώσουν, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, μετά την ανακοίνωση των ευρημάτων του stress test. Και αυτό γιατί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θέλει να αναλάβει την εποπτεία των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών με αμφιβολίες ως προς την ποιότητα των εποπτικών τους κεφαλαίων.

Όλη η άσκηση, άλλωστε, έχει δομηθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να ενισχύει την αξιοπιστία επόπτη και ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ευστάθεια των αγορών, ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τράπεζες. Στο παραπάνω πλαίσιο η ΕΚΤ, όπως εξηγούν αναλυτές τραπεζών, θα θελήσει να αποφύγει υπερβολές οι οποίες ενδέχεται να θέσουν σε ευθεία αμφισβήτηση την ποιότητα της κεφαλαιακής βάσης των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Αν, για παράδειγμα, στην προβολή τριετίας (2016) μια τράπεζα περνά το δυσμενές σενάριο του stress test (αν πληροί τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις), οι άναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις της όμως αντιστοιχούν στο 70% των εποπτικών της κεφαλαίων, η γκρίνια για την ποιότητα των κεφαλαίων θα αποκτήσει έρεισμα.

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι οι τελικές παράμετροι της άσκησης θα είναι τέτοιες ώστε τράπεζες με τα παραπάνω χαρακτηριστικά να μην αποφεύγουν αυξήσεις κεφαλαίου ή άλλους τρόπους ενίσχυσης του common equity.

Η προφανέστερη λύση θα ήταν η ΕΒΑ να εκδώσει νέο κανόνα, θέτοντας πλαφόν στο ποσοστό με το οποίο μπορούν να συμμετέχουν οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών.

Προς το παρόν όλα είναι ανοικτά. Το τι αποφασιστεί για τον… μπαλαντέρ του αναβαλλόμενου φόρου θα το μάθουν οι τράπεζες σχεδόν ταυτόχρονα με τα αποτελέσματα της άσκησης, ώστε να ξέρουν τι αναβαλλόμενο φόρο θα συμπεριλάβουν στα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης, τα οποία πρέπει να υποβάλουν ως τις 7 Νοεμβρίου.

Οι τεχνικές βελτιώσεις που ζήτησε η ΕΒΑ από την Ελλάδα, ώστε η εγχώρια ρύθμιση να ευθυγραμμιστεί με τα δεδομένα των άλλων χωρών του Νότου (συμψηφισμός στην 20ετία, εγγύηση με μετρητά και όχι με ομόλογα) δεν δημιουργεί πρόβλημα. Η κυβέρνηση έχει χρόνο να τις περάσει, και με δεδομένο ότι το tax credit είναι απόφαση του Μαξίμου και ένα τιπό τα βασικά σημεία της στρατηγικής εξόδου από το μνημόνιο, θα το κάνει.

Στόχος είναι να προστατευθεί το κεφαλαιακό απόθεμα του ΤΧΣ και να ιδιωτικοποιηθούν οι τράπεζες μέσω άσκησης των warrants και όχι μέσω αυξήσεων κεφαλαίου. Οι περί του αντιθέτου αναφορές σχετίζονται είτε με το επιδεινούμενο κλίμα μεταξύ συστημικών παραγόντων, είτε με τακτικές απομείωσης προσδοκιών

Πηγή: ΜΕΤΟΧΟΣ