Επίδομα στους τραπεζίτες παρά τις απαγορεύσεις

Συνεχίζουν …προκλητικά οι βρετανικές τράπεζες εμφανίζονται αποφασισμένες να αψηφήσουν τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές και να συνεχίσουν να κάνουν χρήση των «επιδομάτων», στο πλαίσιο του αμφιλεγόμενου ζητήματος επιβολής ανώτατου ορίου στα μπόνους, εξέλιξη που ενδεχομένως να μεγαλώσει την ένταση ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Σιτι του Λονδίνου.

 

Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ETA) διαμήνυσε την προηγούμενη εβδομάδα στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να σταματήσουν να χορηγούν σε τραπεζίτες συγκεκριμένα επιδόματα, υποστηρίζοντας ότι τα εν λόγω επιδόματα παραβιάζουν τους κανόνες της Ε.Ε., που περιορίζουν τα μπόνους στο 200% των αποδοχών. Όμως, οι μεγαλύτερες τράπεζες της Βρετανίας θα συνεχίσουν να κάνουν χρήση των επιδομάτων και το επόμενο έτος και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να έχουν τη στήριξη της Τράπεζας της Αγγλίας, σύμφωνα με πηγές από το βρετανικό τραπεζικό κλάδο. Την προηγούμενη Τετάρτη η ΕΤΑ ανακοίνωσε ότι τα επιδόματα -τα οποία συνδέονται με το ρόλο ενός τραπεζίτη και όχι με τις οικονομικές επιδόσεις της ίδιας της τράπεζας- συνιστούν πρόσθετη αμοιβή και κατά συνέπεια θα πρέπει να υπόκεινται στους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στα μπόνους. Σύμφωνα με την ΕΤΑ, η πλειονότητα των 39 τραπεζών που χορήγησαν τέτοιου είδους επιδόματα παραβίασαν τους κανόνες που προβλέπουν πλαφόν στα μπόνους και στο πλαίσιο αυτό οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να το λάβουν υπόψη τους προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες θα αλλάξουν τις πολιτικές.

 

Ανυπάκουο το Σίτι

 

 Η επιβολή ορίου στα μπόνους δεν έχει γίνει αποδεκτή από το Σίτι του Λονδίνου, όπου βρίσκεται η πλειονότητα των υψηλόμισθων τραπεζιτών της Ευρώπης. Χρηματοοικονομικοί όμιλοι, η βρετανική κυβέρνηση και οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές διαμαρτύρονται ότι το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο καθιστά τις τράπεζες λιγότερο ευέλικτες στο να ανταποκριθούν στις συνθήκες των αγορών και κατά συνέπεια λιγότερο σταθερές. Ετσι οι κορυφαίες βρετανικές τράπεζες αντιστάθμισαν πέρυσι τα μπόνους με επιδόματα.

Αξιωματούχοι της ΕΤΑ εκτιμούν ότι παρότι αυτό δεν είναι δεσμευτικό, οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές θα προχωρήσουν σε ανάληψη δράσης. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η ΕΤΑ δεν έχει «πει» ακόμη την τελευταία της λέξη νια το θέμα των μπόνους, καθώς αναμένεται να κάνει κάποιες αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο νια τις αμοιβές στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, το ρυθμιστικό πλαίσιο θα πρέπει εν συνεχεία να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο νυν επίτροπος νια τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και αυστηρός επικριτής των επιδομάτων, θα αντικατασταθεί από το Βρετανό λόρδο Χιλ στις αρχές Νοεμβρίου, αν και την ευθύνη για τις αμοιβές των τραπεζιτών αναλαμβάνει η νέα επίτροπος Δικαιοσύνης Βέρα Γιουρόβα από την Τσεχία. Η καθυστέρηση έως ότου η ΕΤΑ ανακοινώσει το τελικό ρυθμιστικό της πλαίσιο, καθώς και η ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημαίνει ότι οι αμοιβές των τραπεζιτών νια το 2014 που θα καταβληθούν το επόμενο έτος δεν πρόκειται να επηρεαστούν.

 

Danioliptes.gr