Τινάχτηκαν στον αέρα τα όνειρα του Σαμαρά για εκδίωξη της Τρόικα

Ανώμαλη προσγείωση για την κυβέρνηση που έσπευσε να μιλήσει για “σκίσιμο” του μνημονίου, υπολογίζοντας χωρίς τον ξενοδόχο. 

Οι αγορές “χόρεψαν στο ταψί” την ελληνική κυβέρνηση, η οποια αναγκάστηκε να κάνει “άτακτη υποχώρηση και τον Υπουργό Οικονομικών να μιλά για αλλαγή σχέσης κι όχι διαζύγιο με το ΔΝΤ.

 

Στις «αθεράπευτες» πληγές της ελληνικής οικονομίας και τα όσα συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα με το κραχ στο χρηματιστήριο αναφέρεται σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική Die Welt. Η εφημερίδα τονίζει ότι «την προηγούμενη εβδομάδα τινάχτηκαν όνειρα στον αέρα. Οχι μόνο, αλλά κυρίως του Αντώνη Σαμαρά. Ο Ελληνας πρωθυπουργός ήλπιζε ότι στο τέλος του χρόνου θα έδιωχνε από τη χώρα την Τρόικα αλλά κυρίως το μισητό ΔΝΤ. Αλλά οι αναταράξεις στα χρηματιστήρια τον “προσγείωσαν”. Τα επιτόκια εκτινάχθηκαν σε απαγορευτικά ύψη για τη χρηματοδότηση του χρέους».

 

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο Αντώνης Σαμαράς δεν ήταν ο μοναδικός που παρατήρησε πώς διαμορφωνόταν η κατάσταση, αλλά «σε κανέναν άλλο τα σημάδια δεν ήταν τόσο φανερά».

 

«Επρόκειτο για προειδοποιητική βολή προς τους Ευρωπαίους, που δεν εκμεταλλεύτηκαν τις ήρεμες περιόδους για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους» υπογραμμίζει η Die Welt και συνεχίζει: «Η ευρωκρίση μοιάζει με ενεργό ηφαίστειο, το οποίο δεν έχει ακόμη εκραγεί, αλλά βγάζει λάβα. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι διευκρίνισε το τελευταίο διάστημα με πολλούς τρόπους ότι με την πολιτική του θέλει να αγοράσει χρόνο, αλλά μόνος του δεν είναι σε θέσει να τραβήξει την Ευρωζώνη από τον βούρκο».

 

“Το θέμα των τραπεζών , από πολιτική άποψη είναι πολύ θερμό. Κατά συνέπεια, μην στοιχηματίζετε ότι σύντομα θα λήξει το θέμα. Κι αυτό έχει μία ανησυχητική επίπτωση: το τραπεζικό σύστημα μπορεί να είναι ασφαλέστερο από ό,τι ήταν το 2008, αλλά οι αγορές έχουν γίνει πιο επικίνδυνες για τους ανυποψίαστους επενδυτές” εκτιμούσε ο ο Guy Debelle  – ανώτατος αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας για να επιβεβαιωθεί πλήρως λίγες μέρες αργότερα. Το πρόβλημα της ρευστότητας σε επίπεδα πραγματικής οικονομίας και όχι μόνο, είναι από τα μεγαλύτερα ζητήματα πως η Ελλάδα αδυνατεί να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία προκειμένου να ωθήσει προς την επίλυση του. Αφήνεται λοιπόν, στις ορέξεις των “αρπαχτικών” και των κερδοσκόπων, που πλέον ασελγούν πάνω στο κουφάρι της ελληνικής οικονομίας.

 

Danioliptes.gr