Τίποτα δε δωρίζεται, τίποτα δε χωρίζεται. Τίποτα δε δίνεται τζάμπα, και όταν γίνεται αυτό κρύβει κάποια παγίδα ή κάποιο αντάλλαγμα.

 

Προειδοποίηση για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος η υπερχαλαρή νομισματική πολιτική που ασκούν οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο χθες από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), διαπιστώνοντας παράλληλα επέκταση της διεθνούς τραπεζικής δραστηριότητας την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της BIS, η αυξημένη δραστηριότητα οφείλεται στην επέκταση του δανεισμού των τραπεζών προς τις αναδυόμενες αγορές και κυρίως προς την Κίνα, καθώς και προς επενδυτικά ταμεία σε υπεράκτια (offshore) κέντρα, όπως οι Νήσοι Κέιμαν. Ο ξένος δανεισμός προς offshore κέντρα αυξήθηκε στα 2,269 τρισ. δολάρια στο δεύτερο τρίμηνο, από 2,2 τρισ. δολάρια του πρώτου τριμήνου και με τις εισροές προς τις Νήσους Κέιμαν να αυξάνονται κατά 5%, στα 795 δισ. δολάρια.

 

Οι ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο αναμένεται να επισπεύσουν τη διαδικασία οριστικοποίησης βασικού σημείου αναφοράς για τη μέτρηση του κεφαλαίου των τραπεζών Η Επιτροπή της Βασιλείας για την Εποπτεία των Τραπεζών αναμένεται να οριστικοποιήσει το 2017 τον επονομαζόμενο δείκτη μόχλευσης (leverage ratio), ένα χρόνο προτού τεθεί σε ισχύ. Ο δείκτης χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του κεφαλαίου επί των συνολικών περιουσιακών στοιχείων μιας τράπεζας και είχε ορισθεί από την Επιτροπή στο 3%, χώρες όμως όπως οι ΗΠΑ και η Ελβετία ζητούν υψηλότερα επίπεδα.

 

Όμως ο Κλαούντιο Μπόριο, κορυφαίος οικονομολόγος της BIS, προειδοποίησε ότι η υπερχαλαρή νομισματική πολιτική ανά τον κόσμο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», ο κ. Μπόριο προειδοποίησε για τους κινδύνους του εύκολου χρήματος.

 

«Από παγκόσμια άποψη, η υπερχαλαρή νομισματική πολιτική θα μπορούσε να συμβάλει στους κινδύνους που απειλούν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος… Τα επιτόκια είναι παγκοσμίως πολύ χαμηλά ώστε να εγγυηθούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και σταθερότητα των τιμών», υποστήριξε ο κ. Μπόριο. Ο οικονομολόγος της BIS διαπιστώνει ότι οι επιχειρήσεις δεν χρησιμοποιούν τη φθηνή ρευστότητα για να επενδύσουν. «Οι managers προτίμησαν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για να χρηματοδοτήσουν εξαγορές ή προγράμματα επαναγοράς μετοχών, αντί να επενδύσουν στην ίδια τους την επιχείρηση. Αυτό αποτελεί ξεκάθαρο σημάδι ότι κάτι γίνεται λάθος», ανέφερε ο κ.Μπόριο.

 

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.