Κάθε λιμάνι κι ένας καημός, «κάθε εφημερίδα και μία λύση – πακέτο» για τα κόκκινα δάνεια. Στις διαβεβαιώσεις βρίσκεται ακόμη η κυβέρνηση, ωστόσο οι εφημερίδες καθημερινώς δημοσιεύουν κι από μία ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια.

 

Μάλιστα, σήμερα το Έθνος αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός είναι εξοργισμένος καθώς η λύση έχει ήδη καθυστερήσει.

 

Χθες σε διαδοχικές συσκέψεις αναζητήθηκε διέξοδος, με στόχο την άμεση κατάθεση στη Βουλή, τουλάχιστον, της ρύθμισης για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία και τα Ταμεία. «Επειγόμαστε» ήταν η χαρακτηριστική φράση κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα όσον αφορά στην προώθηση λύσης-πακέτου για την εξόφληση των οφειλών στο Δημόσιο και τα «κόκκινα δάνεια», ύστερα από διευρυμένη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ Γκ. Χαρδούβελη, Ν. Δένδια, Γ. Βρούτση και Χ. Αθανασίου για το θέμα. Είχε προηγηθεί συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον πρωθυπουργό, Α. Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να φέρεται εξοργισμένος για τις καθυστερήσεις. «Έχω δεσμευτεί. Έχουμε καθυστερήσει, βρείτε τα» ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η φράση του πρωθυπουργού προς τους εμπλεκόμενους υπουργούς.

 

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι η τρόικα πιέζει οι δύο ρυθμίσεις να «κουμπώνουν» κυρίως, όσον αφορά τον αριθμό των δόσεων αλλά και το «κούρεμα» των προσαυξήσεων, και να αντιμετωπίζονται σε σημαντικό βαθμό ενιαία οι οφειλέτες, διαμηνύοντας πως, σε διαφορετική περίπτωση, θα μιλάμε για μονομερή ενέργεια από την Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξει σημαντική πρόοδος έως σήμερα το πρωί, κυρίως από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης, ώστε η τρόικα να λάβει τις επικαιροποιημένες, ελληνικές προτάσεις. Παράλληλα, προωθείται η χορήγηση «μπόνους» στους συνεπείς εργοδότες που μπήκαν στη ρύθμιση οφειλών «Νέα Αρχή» και παραμένουν σε αυτή ακόμα και τώρα.

 

«Αγκάθια» προκύπτουν στο μέτωπο του πτωχευτικού δικαίου οφειλέτες αναμένεται να δοθεί επιπλέον έκπτωση 10% στις προσαυξήσεις και θα εφαρμοστεί το μειωμένο επιτόκιο (4,6% από 8,76% που είναι σήμερα). Όσον αφορά στις δύο ρυθμίσεις, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται ο αριθμός των δόσεων που, κατά την τρόικα, πρέπει να είναι ίδιος και στις δύο ρυθμίσεις και να μην υπερβαίνει τις 100.

Παράλληλα, ζήτημα προκύπτει και ως προς το «κούρεμα» προσαυξήσεων και προστίμων, που, σύμφωνα με το σχέδιο για τις οφειλές σε Εφορίες και Ταμεία, κλιμακώνεται από το 30% έως το 90% ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων εξόφλησης, ενώ το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια συνδέεται με το «κούρεμα» που γίνεται στις οφειλές έναντι των τραπεζών. Την ίδια ώρα, «αγκάθια» φέρεται να προκύπτουν στο «μέτωπο» του πτωχευτικού δικαίου, το οποίο θα δώσει για πρώτη φορά τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα να κηρύσσουν πτώχευση, στο πρότυπο ανάλογων μέτρων που ισχύουν στο εξωτερικό.

Και ενώ η τρόικα έχει «μπλοκάρει» τη νέα ρύθμιση, τα «φέσια» των φορολογουμένων κατέγραψαν νέο ρεκόρ. Στο τέλος Σεπτεμβρίου ξεπέρασαν το «φράγμα» των 70 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα ανήλθαν σε 70,16 δισ., ενώ μόνο τον περασμένο μήνα, νοικοκυριά και επιχειρήσεις άφησαν απλήρωτους φόρους 1,03 δισ. ευρώ.

Μάλιστα από την αρχή του έτους έως το τέλος Σεπτεμβρίου τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν εκτιναχθεί στα 9,683 δισ. ευρώ. Δηλαδή κάθε μήνα οι φόροι που δεν εξοφλούνται υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.