Συναγερμός για τα 70 δισ. των ληξιπρόθεσμων

Πανικός στο υπουργείο Οικονομικών, μετά την εκτόξευση των χρεών σε επίπεδα άνω των 70 δισ. ευρώ. Λίγο πριν τους πνίξει το τσουνάμι των ληξιπρόθεσμων οφειλών προχωρούν άρον άρον στη σύσταση επιτροπής που θα αναδιαμορφώσει το πλαίσιο είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο και θα προτείνει και νέα μέτρα κατά των οφειλετών.

 

Ταυτόχρονα, η επιτροπή θα μελετήσει και τη διαδικασία διαγραφής των χρεών εκείνων που δε δύνανται να εισπραχθούν και εμποδίζουν το φοροεισπρακτικό μηχανισμό να εστιάσει στα εισπράξιμα, γράφει ο Αγγελιοφόρος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, μόλις το 20% των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο θεωρείται εισπράξιμο, ενώ στο ίδιο ποσό εκτιμούν το ποσοστό εισπραξιμότητας και παλαιότερες εκθέσεις της τρόικας.

Ειδικότερα, με χτεσινή απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Αικ. Σαββαΐδου, προβλέπεται η σύσταση Ομάδας Εργασίας στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Η ομάδα οφείλει να συνεργαστεί με φορείς και υπηρεσίες που εμπλέκονται σε θέματα και διαδικασίες που σχετίζονται με το έργο της, καθώς επίσης να εξετάσει και να αξιοποιήσει το σχετικό υλικό, το οποίο έχει ήδη συγκεντρωθεί. Η διάρκεια λειτουργίας της Ομάδας Εργασίας ορίζεται μέχρι την 30/11/2014, οπότε θα υποβάλει στη γενική γραμματέα της ΓΓΔΕ το τελικό της πόρισμα.

 

Δηλαδή, από το επίπεδο των 70,3 δισ. ευρώ στο οποίο κινούνται τα χρέη προς το Δημπορουν να μελέτη και την εισπραχθούν υποβολή πρότασης αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου που αφορά τη βελτίωση της εισπραξιμότητας, μέσω της διενέργειας αποδοτικότερων ελέγχων και λήψης μέτρων σε οφειλέτες ληξιπρόθεσμων. Έργο της Ομάδας Εργασίας είναι η διερεύνηση, η μελέτη και η υποβολή προτάσεων για την κατάργηση ή συμπλήρωση και εν γένει προσαρμογή των διατάξεων.

 

Το σχέδιο

 

Απειλές εναντίον όσων διέκοψαν την αποπληρωμή των χρεών τους προς το Δημόσιο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία, περιμένοντας τη ρύθμιση, εκτόξευσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Όσοι δεν πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους τον Οκτώβριο δε θα μπορούν να μπουν στη ρύθμιση των χρεών για ταμεία και εφορία, διεμήνυσε ο υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας πως είναι θέμα ημερών η κατάθεση της ρύθμισης. «Δεν υπάρχει η παραμικρή απόκλιση από αυτά που είπε ο πρωθυπουργός -και από αυτά που είχαμε προγραμματίσει ως κυβέρνηση να καταθέσουμε για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο… Ο μήνας υλοποίησης είναι ο Οκτώβριος, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν κατατεθεί οι συγκεκριμένες διατάξεις», δήλωσε ο κ. Βρούτσης.

Ανέφερε, επίσης, πως οι διατάξεις αυτές θα συμπεριλαμβάνουν ένα πλαίσιο ρυθμίσεων, το οποίο θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά: 100 δόσεις για χρέη 15.000 ευρώ και κάτω και θα υπάρξει εκεί μία προσαρμογή στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, ενώ για χρέη άνω των 15.000 ευρώ θα υπάρχουν 72 δόσεις και μια γενναία, προς τα κάτω, προσαρμογή σε πρόστιμα και προσαυξήσεις προστίμων. Ταυτόχρονα, όπως είπε ο υπουργός, θα υπάρξει και μια γενναία μείωση επιτοκίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτόκιο θα είναι μειωμένο στο 4,56% από 8,05% που ισχύει σήμερα.

Εξάλλου, αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια, οι δόσεις μειώνονται σε 100 από 120 που προέβλεπε το προηγούμενο σχέδιο, ενώ υπό συζήτηση είναι και το ύψος του «κουρέματος» των ληξιπρόθεσμων δανείων.
Πάντως, η ρύθμιση των οφειλών προς Δημόσιο, ταμεία και τράπεζες απασχόλησε και τη χτεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλο, ενώ πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι να επιστρέψει η τρόικα στις αρχές Νοεμβρίου.

Το ΥΠΟΙΚ ετοιμάζει ρύθμιση, η οποία θα διαχωρίζει τα χρέη σε εισπράξιμα και μη, ώστε ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός να εστιάζει σε εκείνα που έχουν ελπίδες να εισπραχθούν και όχι στο σύνολο. Όσα δε θεωρούνται εισπράξιμα δε θα διαγραφούν οριστικά στο σύνολό τους, αλλά κάποια θα υπάρχουν «παγωμένα» και δε θα ασχολούνται με την είσπραξη τους οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Αυτό σημαίνει πως από το Δεκέμβριο, με την εφαρμογή του νέου σχεδίου, οι οφειλέτες που από το υπουργείο Οικονομικών θα θεωρηθούν ότι μπορούν να πληρώσουν, θα υποστούν τεράστιες πιέσεις για την εξόφληση των οφειλών τους, μέσα από κλοιό κατασχέσεων κινητών και ακινήτων, με πιο γρήγορες διαδικασίες.

 

Danioliptes.gr