Βαρύ το κλίμα στο Μαξίμου μετά την πόρτα που έφαγαν από τους Ευρωπαίους.
Στους διαδρόμους των Βρυξελλών σήμερα και αύριο κληρώνει ο χρόνος που θα στηθούν οι κάλπες, καθώς ο Σαμαράς συζητά με τους Ευρωπαίους ομολόγους του το πλαίσιο των νέων μέτρων που θα υποχρεωθεί να πάρει για να βγει δήθεν από το μνημόνιο και να έχει γραμμή χρηματοδότησης από την προληπτική γραμμή του ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.
Μετά την επίδειξη δύναμης που έκαναν δανειστές και αγορές και την «κωλοτούμπα» που υποχρεώθηκε να κάνει η κυβέρνηση, τώρα στο Μαξίμου επιχειρούν να «ψήσουν» τους Ευρωπαίους να φτιάξουν έναν μηχανισμό ειδικά για την Ελλάδα, για να μπορούν να πουλήσουν στους «ιθαγενείς» το «καθρεπτάκι» ότι δεν θα μας ελέγχει η τρόικα και δεν θα έχουμε νέο πρόγραμμα.
Όμως το πλέον σημαντικό είναι ότι ο Σαμαράς περιμένει να δει εάν θα ακολουθήσουν οι δανειστές τη γραμμή του εκβιασμού προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή εάν θα ζητήσουν από τον Τσίπρα να υπογράψει ότι θα τηρήσει τη συμφωνία για την προληπτική γραμμή μαζί με τη συμφωνία για μείωση του χρέους.
Το Μαξίμου γνωρίζει – και πλαγίως προωθεί την ιδέα που συζητείται στην τρόικα ότι θα πρέπει, πριν προχωρήσει οποιαδήποτε συμφωνία, να κληθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ να συναινέσει, με αφορμή και τη δήλωση – μήνυμα του Τσίπρα στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης ότι «σε καμία συμφωνία, που θα περιλαμβάνει τη συνέχιση της λιτότητας, με οποιοδήποτε επικοινωνιακό καμουφλάζ, εμείς δεν πρόκειται να βάλουμε την υπογραφή μας».
Αν ο Σαμαράς θεωρήσει ότι εξασφαλίζει πίστωση χρόνου και πεδίο για να «στριμώξει» τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα παλέψει να πείσει τον Βενιζέλο ότι υπάρχουν πιθανότητες να διασωθούν και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και το κόμμα του και η συγκυβέρνηση, εφόσον οι εκλογές γίνουν με αφορμή την προεδρική εκλογή ή ακόμη και την άρνηση του Τσίπρα να προσυπογράψει την «επιστολή πρόθεσης». Σε διαφορετική περίπτωση, θα προκαλέσει εκλογές ίσως και εντός του Νοεμβρίου, ακόμη και μέσω σύγκρουσης με το ΠΑΣΟΚ.
Από μια κλωστή
Όλα ξεκινούν από την παραδοχή στο Μαξίμου ότι ουδείς από το ΠΑΣΟΚ είναι διατεθειμένος να ψηφίσει νέα μέτρα και πως η κυβέρνηση συνεργασίας κρέμεται από μία κλωστή. Μπορεί η ανοικτή σύγκρουση του ΠΑΣΟΚ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων να έχει και στοιχεία ιδεολογικής διαπάλης, από την άλλη πλευρά δείχνει όμως ότι τόσο ο υπουργός όσο και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους τη φιλοδοξία του Κυριάκου να διαδεχθεί τον Σαμαρά.
Αυτήν τη στιγμή, όμως, «η σύγκρουση έχει ως επίδικο την εκλογική πελατεία από τους δημοσίους υπαλλήλους που έχει απομείνει στο ΠΑΣΟΚ» και γι’ αυτό είναι επικίνδυνη ως ουσία αποσυγκόλλησης του κυβερνητικού συνασπισμού.
Το κλίμα στη συμπολίτευση είναι βαρύ, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι το σχέδιο τινάχθηκε στον αέρα και πως επί της ουσίας οι εταίροι «πούλησαν» τις υπερφιλόδοξες τακτικές κινήσεις του Σαμαρά. «Αν δεν γίνουν εκλογές για να ξέρουν με ποιον θα συνομιλούν», δεν πρόκειται να δώσουν τίποτα οι δανειστές, παραδέχονται στελέχη του Μαξίμου, που τώρα ομολογούν πως η τρόικα στο Παρίσι τους έδειξε ότι δεν θα δεχθεί συμφωνία πριν από τις εκλογές.
Ο Σαμαράς επιχειρεί να σώσει το… «τομάρι» της Δεξιάς κρατώντας ζωντανή τη διαπραγμάτευση, αλλά η τρόικα φαίνεται ότι αρνείται σημαντικές εκπτώσεις στην υλοποίηση του προγράμματος για τις οποίες ικετεύει η Αθήνα. Το τελευταίο 48ωρο εκπέμπεται ανησυχία καθώς η τρόικα αρνείται να συναινέσει στις ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις των ληξιπρόθεσμων χρεών, ενώ ταυτόχρονα διαφωνεί με ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.
Ο Σαμαράς ήθελε, φτάνοντας στις Βρυξέλλες, να δείξει ότι υπάρχει πρόοδος σε ορισμένα θέματα και συναίνεση με την τρόικα για να μπορέσει να ζητιανέψει «εκπτώσεις» από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Με εξαίρεση το ασφαλιστικό, μέχρι τώρα η τρόικα δεν κάνει πίσω σε τίποτε και θέλει να δει και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και τις αλλαγές στα εργασιακά να ψηφίζονται από την παρούσα Βουλή για να δώσει θετική αξιολόγηση.
Το νέο ασφαλιστικό, με νέες μειώσεις στην κατώτατη σύνταξη, το οποίο έθεσε το ΔΝΤ στο Παρίσι αλλά και στην Αθήνα και απορρίφθηκε σε έντονο ύφος από τον πρωθυπουργικό σύμβουλο Σταύρο Παπασταύρου, φαίνεται ότι θα συνδεθεί με το πακέτο της γραμμής προληπτικής στήριξης.
«Θα ψηφίσουμε ένα πακέτο μέτρων – εάν περάσει από τη Βουλή – τώρα, για να βγούμε από το μνημόνιο, και μετά θα υποσχεθούμε ένα λάϊτ μνημόνιο και μείωση του χρέους ζητώντας από τους βουλευτές να δώσουν ψήφο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πιο “κουλή” στρατηγική δεν υπάρχει…» έλεγε βουλευτής της Ν.Δ.
Καταρρέουν
«Η μόνη λύση είναι οι εκλογές άμεσα, αφού η κυβέρνηση δεν στέκεται» λέει άλλος βουλευτής που βλέπει τον κυβερνητικό συνασπισμό να καταρρέει.
Πάντως, ενημερωμένα στελέχη υποστηρίζουν ότι ο Σαμαράς θα πάρει την οριστική απόφαση μόλις ανακοινωθούν τα stress tests την Κυριακή και αφού εξαντλήσει όλα τα περιθώρια με την ανάληψη της προεδρίας της Επιτροπής από τον Γιούνκερ. Το κλειδί για να διαμορφώσουν Σαμαράς και Βενιζέλος έναν νέο οδικό χάρτη, που θα οδηγήσει την κυβέρνηση τουλάχιστον μέχρι την προεδρική εκλογή, είναι μια θετική αξιολόγηση από την τρόικα, η οποία όμως δεν επιστρέφει στην Αθήνα αν δεν δει δείγματα προόδου, αν και φαίνεται ότι οι καθυστερήσεις είναι ενταγμένες σε ένα ευρύτερο σχέδιο για να πλησιάζουν οι αποφάσεις τον χρόνο διεξαγωγής της προεδρικής εκλογής.
Άλλωστε οι «πολιτικές εγγυήσεις» που θα ζητήσει η τρόικα σε μια ενδεχόμενη συμφωνία για τη μετά το μνημόνιο εποχή δεν θα γίνουν αποδεκτές από κανένα κόμμα μέσα στο προεκλογικό πολωμένο πολιτικό σκηνικό που έχει στηθεί. Οπότε είναι πολύ πιθανό να επισπευσθούν οι πρόωρες εκλογές.
Αν οι δανειστές βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συγκεντρώσει η κυβερνητική πρόταση 180 ψήφους, τότε θα ασκήσουν πίεση για να στηθούν άμεσα κάλπες. Εξάλλου δεν έχουν λόγο οι δανειστές να δώσουν «τράτο» σε μια απερχόμενη κυβέρνηση και να μην προσφέρουν μερικά από τα «δώρα» που έχουν ετοιμάσει στην καινούργια κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι κραδασμοί και να πετύχουν συνολική συμφωνία.
ToPontiki
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.