Το τέλος του τραπεζικού απορρήτου με τη βούλα της ΕΕ

Η διεθνής κρίση, τα εντεινόμενα δημοσιονομικά προβλήματα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, μαζί με τα την απειλή της ύφεσης που είναι ορατή σε όλες τις χώρες, έχουν σημαντικές επιπτώσεις, που ακόμη και αν κάποιες μας ακούγονται σαν κάτι μακρινό και αδιάφορο, δεν είναι.

 

Ακόμη κι όταν περνούν απαρατήρητες, όπως η παρακάτω.

Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στην κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου. Οι χώρες θα ανταλλάσσουν πλέον τραπεζικά δεδομένα για τους πολίτες ώστε να εντοπίζονται περιπτώσεις φοροδιαφυγής αλλά και η τέλεση άλλων αδικημάτων όπως ξέπλυμα χρήματος, χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών κλπ γράφει σήμερα η Deal.

Τα τελευταία προπύργια του τραπεζικού απορρήτου που έπεσαν ήταν το Λουξεμβούργο και η Αυστρία, η οποία απλά κέρδισε μεταβατική περίοδο ενός έτους προκειμένου να προετοιμαστεί για το νέο σύστημα. Πολύ νωρίτερα είχε προσαρμοστεί η Κύπρος αλλά ακόμα και η Ελβετία που αποδέχεται πλέον την συνεργασία για φορολογικούς λόγους με άλλες χώρες.

Ακόμα στις ΗΠΑ, η πολιτεία της Νέας Υόρκης, είναι πολύ δραστήρια όσων αφορά την επιβολή γιγαντιαίων προστίμων σε εταιρίες κυρίως ευρωπαϊκές που αποφεύγουν να πληρώσουν φόρους στις ΗΠΑ. Ανάλογη στάση υπάρχει κι από την κυβέρνηση της Ρωσίας που πιέζει τις εταιρείες και τους πολίτες της να μην διατηρούν χρήματα σε offshore εταιρίες στο εξωτερικό (όπως για παράδειγμα στην Κύπρο). Η πολιτική αυτή που έχει ονομαστεί deoffshorization, εφαρμόζεται με έμμεσες (αλλά σαφέστατες) απειλές για όσους δεν προσαρμόζονται.

Οι εθνικές φορολογικές αρχές ανταλλάσουν πλέον πληροφορίες για τους τραπεζικούς λογαριασμούς και η εξέλιξη αυτή έχει αρχίσει να ανησυχεί και εγχώριους παράγοντες που είτε φοροδιαφεύγουν συστηματικά είτε έχουν «αποταμιεύσεις» που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν. Η συνέχεια αναμένεται ενδιαφέρουσα και ήδη ορισμένοι αναζητούν διαδρομές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που όμως έχουν επίσης ρίσκο!

 

Danioliptes.gr