Έφτασε η μεγάλη ώρα γιο τα ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, τα αποτελέσματα των stress tests στα οποία υποβλήθηκαν καθώς αύριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει 124 τραπεζικά ιδρύματα.

 

Ενόψει λοιπόν των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής, τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν διάφορα δημοσιεύματα και αναλύσεις με εκτιμήσεις για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών, αλλά και για το ποιες θα είναι οι τράπεζες που θα αποτύχουν. Πάντως, απότην πλευρά της η ΕΚΤ προειδοποίησε ότι οι όποιες φήμες κυκλοφορούν αναφορικά με τα stress tests είναι προϊόν σπέκουλας, γράφει σήμερα η εφημερίδα Αξία.

Citigroup: Κεφαλαιακές ανάγκες έως 12 δισ. ευρώ αναμένεται να καταδείξουν για τις ευρωπαϊκές τράπεζες τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΚΤ. Το ποσό αυτό αναφέρει η Citigroup σε έκθεσή της, ωστόσο, όπως σπεύδει να διευκρινίσει, η πρόβλεψη για κεφαλαιακές ανάγκες 12 δισ. ευρώ για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα δεν είναι δική της, απλώς αντανακλά την αίσθηση και τις τάσεις που κυριαρχούν στην αγορά. Παρουσιάζοντας τις μέσες προβλέψεις των παραγόντων της αγοράς, η αμερικανική τράπεζα κάνει λόγο για κεφαλαιακές ανάγκες 12 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί κοντά στο 60% επί του συνόλου των assets των ευρωπαϊκών τραπεζών που συμμετέχουν στη διαδικασία των stress tests. Στην πρόβλεψη των 12 δισ. ευρώ έχουν ήδη ενσωματωθεί και τα 16 δισ. ευρώ των κεφαλαιακών ενισχύσεων στις οποίες προέβησαν σωρευτικά οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατά τον τελευταίο χρόνο. Η Citigroup, στη νέα αυτή έκθεσή της, καθιστά σαφές πως η τραπεζική ένωση-βασικός πυλώνας της οποίας είναι και η διαδικασία των stress tests της ΕΚΤ-είναι αναγκαία για την επιβίωση της Ευρωζώνης.
Η διαδικασία των stress tests αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση σε ό,τι αφορά τη σύσταση μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη και μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία.
Σύμφωνα με τη Citigroup, μπορεί τα stress tests να καταδείξουν μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ωστόσο η ίδια εμφανίζεται αισιόδοξη πως οι ανάγκες αυτές μπορούν να καλυφθούν μέσω δημόσιων και ιδιωτικών πηγών χρηματοδότησης. Επίσης, η αμερικανική τράπεζα επιμένει πως τα stress tests θα πρέπει να είναι αυστηρά καινά αποδειχθείπωςδεν είναι ανεπαρκή.

Pimco: Από την πλευρά του ο επικεφαλής του τμήματος διεθνούς τραπεζικής της Pimco, Philippe Bodereau, προβλέπει πως 18 τράπεζες θα αποτύχουν στη διαδικασία αξιολόγησης. Ο Bodereau, που διαχειρίζεται το Pimco GIS Capital Securities Fund με κεφάλαια 4,3 δισ. δολ., εκτιμά πως μεταξύ των τραπεζών αυτών θα περιλαμβάνονται γερμανικοί και αυστριακοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, καθώς και αδύναμες τράπεζες από την περιφέρεια της Ευρωζώνης. Σημειώνει, ωστόσο, πως ο αντίκτυπος της διαδικασίας αξιολόγησης στις αγορές θα είναι εν τέλει θετικός, προσθέτοντας ότι δεν θεωρεί πως θα υπάρξουν μεγάλεςαλλαγές σε εκδόσεις μετοχικού κεφαλαίου ως αποτέλεσμα των stress tests.
RBS:« Η ΕΚΤ προειδοποίησε ότι οι φήμες κυκλοφορούν αναφορικά με τα stress tests είναι προϊόν σπέκουλας χαρακτηρίζει τις ελληνικές τράπεζες η Royal Bank of Scotland εν όψει της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών. Παρουσιάζοντας τις εκτιμήσεις της για το ενδεχόμενο επιτυχίας ή αποτυχίας των ευρωπαϊκών τραπεζών στην κρίσιμη διαδικασία των stress tests, η βρετανική τράπεζα εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ειδικότερα, χαρακτηρίζει θετικές εξελίξεις για τις ελληνικές τράπεζες το μαζικό κύμα συγχωνεύσεων του περασμένου χρόνου και τους επιτυχείς γύρους ανακεφαλαιοποίησης. Αυτό που ανησυχεί τη βρετανική επενδυτική τράπεζα σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες είναι η διαρκής αδυναμία της εκτίμησης της ποιότητας τους.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον γράφημα της Royal Bank of Scotland, οι ελληνικές τράπεζες δεν βρίσκονται στην υψηλή ζώνη κινδύνου σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των stress tests. Πιο συγκεκριμένα, η βρετανική τράπεζα θεωρεί πως οι τράπεζες που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνονα μην περάσουν τη δοκιμασία των stress tests της ΕΚΤ είναι οι τράπεζες της Γερμανίας και της Ιταλίας.
STANDARD & POOR’S: Δεν αναμένει σημαντικές αλλαγές στην αξιολόγηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής η Standard & Poor’s, η οποία σημειώνει ότι θα εξέτασει πολύ προσεκτικά τις συνοδευτικές πληροφορίες για το αναδιαπιστωθούν αδυναμίες σε κάποιες τράπεζες.

Σε ανάλυση του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης σημειώνει ότι δεν προβλέπει μεγάλες εκπλήξεις από τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής. Όπως σημειώνει, οι πληροφορίες τόσο για την αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή όσο καιτα ίδια τα στρες τεστ τηςΕυρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) μπορεί να παρέχουν πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με την οικονομική ευρωστία κάθε τράπεζας, τους πιθανούς κινδύνους ρευστότητας και τις προοπτικές κερδοφορίας και εσόδων.Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τους αναλυτές, αν οι αδυναμίες που εντοπιστούν είναι μεγαλύτερες από αυτές που έχει λάβει υπόψη του ο οίκος όταν προέβη στις αξιολογήσεις του, τότε δεν αποκλείεται επί τα χείρω αναθεώρηση τους.

Παράλληλα, όπως σημειώνεται, η S&P ενδεχομένως να χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προκειμένου να δει πώς θα συμπεριληφθούν στην αξιολόγηση οι νέες πληροφορίες που θα γίνουν γνωστές, σημειώνοντας ότι σε αυτή την περίπτωση η βαθμολογία θα μπορούσε να τεθεί πάλι υπό αναθεώρηση. Η S&P υπενθυμίζει, ακόμη, ότι οι τράπεζες που δεν θα περάσουν τα τεστ αντοχής θα πρέπει μέσα σε δύο εβδομάδες να ενημερώσουν την ΕΚΤ πώς θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Η ΕΚΤ θεωρεί ότι η πρώτη οδός που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι τράπεζες για να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους είναι αυτή των αγορών.

Ωστόσο, ορισμένες ενδεχομένως να είναι υποχρεωμένες να ζητήσουν βοήθεια αν δεν καταφέρουν να βρουν μια λύση στις προβλεπόμενες προθεσμίες, με τον οίκο να σημειώνει ότι θα παρακολουθήσει πώς θα γίνει ο καταμερισμός των βαρών μεταξύ μετόχων και πιστωτών.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.