Έγγραφο-ομολογία του υπουργείου Ανάπτυξης (που αποσύρθηκε λίγο μετά την ανάρτηση του) προς όσους είχαν εγκεκριμένες επιχορηγήσεις: «Μη φέρνετε άλλες εγγυητικές για προκαταβολή, δεν έχουμε να σας πληρώσουμε»

 

Συνθήκες ασφυξίας έχουν δημιουργηθεί στην αγορά και τις επιχειρήσεις, αφού εκτός τα μηδενικής τραπεζικής ρευστότητας μένουν κλειστές και οι στρόφιγγες παροχής ενισχύσεων.

 

Παρά τις αισιόδοξες κυβερνητικές εκτιμήσεις για πακτωλό δισεκατομμυρίων που θα προσφερθεί στη «στεγνή» αγορά, με ευρωπαϊκά κονδύλια (ΕΣΠΑ) και με πληρωμές του αναπτυξιακού νόμου, η πραγματικότητα είναι δυσάρεστη: έγγραφο που έχει στη διάθεση της η «κυριακάτικη δημοκρατία» δείχνει ότι υπήρξε πολύ πρόσφατα σοβαρότατο πρόβλημα στις πληρωμές επενδύσεων του αναπτυξιακού νόμου με αναστολή πληρωμής προκαταβολών, ενώ νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020, για τα οποία «διψά» η αγορά και τα οποία θα προσφέρουν ενισχύσει («φρέσκο χρήμα», δηλαδή) στις επιχειρήσει, δεν πρόκειται να «τρέξουν» πριν από τον Μάρτιο (όπως είχε γράψει η «κυριακάτικη δημοκρατία» προ δεκαπενθημέρου, στης 12 Οκτωβρίου 2014).

 

Σε ό,τι αφορά τον αναπτυξιακό νόμο (4146/2013), το υπουργείο Ανάπτυξης είχε προβλέψει τη δυνατότητα προκαταβολικής καταβολής των εγκεκριμένων επιχορηγήσεων στους δικαιούχους επενδυτές, εφόσον προσκόμιζαν εγγυητική επιστολή (με το άρθρο 18 του νόμου, που αφορούσε την ενίσχυση ρευστότητας των επιχειρήσεων).

Αυτό σημαίνει ότι, εάν είχε εγκριθεί μια επιχορήγηση ύψους π.χ. 1.000 ευρώ, δεν θα περίμενε η επιχείρηση να ελεγχθεί η επένδυσή για να εισπράξει, αλλά έπαιρνε «τα λεφτά μπροστά», ώστε να προσφερθεί ρευστό στην αγορά και να υλοποιηθούν επενδύσει, εξηγούν στην «κυριακάτικη δημοκρατία» οικονομολόγοι που παρέχουν υπηρεσίες-συμβουλές προς τις επιχειρήσει.
 

Ωστόσο, στης 18 Σεπτεμβρίου συντάχθηκε έγγραφο της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Ανάπτυξης, που «φρέναρε» αυτή τη διαδικασία ανακοινώνοντας στους επενδυτές: Μη μας φέρνετε άλλες εγγυητικές επιστολές για προκαταβολή γιατί δεν έχουμε λεφτά. Τελειώσανε τα λεφτά.

 

Το κείμενο

Για την ακρίβεια, το κείμενο της ανακοίνωσης, που απεσύρθη λίγες ημέρες μετά την ανάρτησή του στην ιστοσελίδα των ιδιωτικών επενδύσεων, ανέφερε συγκεκριμένα: «Ενημερώνονται οι φορείς των επενδύσεων που κατά το έτος 2014 υπέβαλαν αιτήσεις πρόθεσης προσκόμισης εγγυητικής επιστολής για τη χορήγηση προκαταβολής μέρους ή του συνόλου τα εγκριθείσας επιχορήγησης ότι, μέχρι την ανάρτηση νέα ανακοίνωση σχετικά με το θέμα, δεν θα είναι δυνατή η παραλαβή εγγυητικών επιστολών, λόγω έλλειψης των αναγκαίων πόρων».

 

Με τον τρόπο αυτόν ανακοινώθηκε στην αγορά και στους επενδυτές  ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν έχει άλλους πόρους να καλύψει την ανάγκη τα πληρωμής των προκαταβολών.

Οι ίδιες πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι αρχίζει τώρα να υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, με την εμφάνιση επιχειρηματιών οι οποίοι έχουν συγκεκριμένα σχέδια, όμως «μη γνωρίζοντας αν και πότε θα υπάρξει αναπτυξιακό κίνητρο (επιχορήγηση ή και φοροαπαλλαγή), παγώνουν τις αποφάσεις τους».

 

Επισημαίνουν ακόμη οι ίδιες πηγές: ■ Επενδυτικά σχέδια που έχουν ολοκληρωθεί και έχουν αιτηθεί τον έλεγχο τους και συνεπώς την εκταμίευση της επιχορήγησης τελούν υπό καθεστώς πλήρους αμφιβολία. Γιατί; Γιατί απλά δεν υπάρχει προσωπικό να αναλάβει την ευθύνη να βάλει πρόγραμμα ελέγχου και να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

 

■ Επενδύσεις που έχουν ελεγχθεί αναμένουν εδώ και 10-12 και περισσότερους μήνες την επιχορήγηση, γιατί οι υπάλληλοι αμελούν ή δεν προλαβαίνουν να κλείσουν τους φακέλους.

 

■ Επιχειρήσεις με οικονομικά προβλήματα παίρνουν αποφάσεις για επιχορήγηση από τον επενδυτικό νόμο και, καθώς τα κονδύλια δεν επαρκούν για όλους, μικρότερες υγιείς επιχειρήσεις μένουν εκτός με αστείες αιτιολογίες και δεν έχουν το δικαίωμα ένστασης.

 

Την πρωτοκαθεδρία στις εγκρίσεις έχουν οι επενδύσεις σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας που δεν δημιουργούν νέες θέσεις εργασία.

Άγνωστο πότε θα ψηφιστεί ο νόμος για το (νέο) ΕΣΠΑ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε σχετικά με την προγραμματική περίοδο 2014-2020 ότι «ολοκληρώνεται και θα τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ», κάτι που σημαίνει ότι είναι άγνωστο πότε θα είναι ψηφισμένος ο νόμος αυτός που είναι απαραίτητος για να ξεκινήσουν στη συνέχεια οι προκηρύξεις νέων προγραμμάτων.

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις συμβούλων έργων ΕΣΠΑ (είχε γράψει η «κυριακάτικη δημοκρατία» σε προηγούμενο φύλλο της), πριν από τον Μάρτιο δεν αναμένεται κάποια νέα προκήρυξη ενίσχυσης των επιχειρήσεων.

 

Πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι έχει επιτευχθεί η εμπροσθοβαρής έναρξη του νέου ΕΣΠΑ με περίπου 700 έργα προϋπολογισμού άνω των 4 δισ. ευρώ, που μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα, και δράσει σχετικές με την απασχόληση ύψους 700.000.000 ευρώ, ορισμένες εκ των οποίων πράγματι «τρέχουν» ήδη, με προγράμματα του υπουργείου Εργασίας.

 

Σχετικά με το ΕΣΠΑ 2007-2013, το υπουργείο Ανάπτυξης είναι ικανοποιημένο διαπιστώνοντας ότι έχει πετύχει σημαντική αύξηση απορρόφησης κοινοτικών πόρων και ότι έχει διασφαλίσει την πλήρη απορρόφηση του συνολικού προϋπολογισμού έως το τέλος του 2015. Όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τελευταία έκθεσή του διαπιστώνει αντιθέτως ότι «η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο τα Ε.Ε.».

 

Μιχάλης Βουτσαδάκης από dimokratianews 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.