Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για «μπαταχτζήδες» δανειολήπτες που κατηγορούνται ότι κάνουν χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων του νόμου, κι ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα, δεν πληρώνουν. Περί «μπαταχτζήδων» τραπεζιτών όμως, δε γίνεται κανένας λόγος από την κυβέρνηση.
Πρόκειται για εκείνους τους τραπεζίτες που φορτώνουν με παράλογους και άκυρους όρους συναλλαγών τις δανειακές συμβάσεις, ενώ απαιτούν από τους δανειολήπτες να είναι συνεργάσιμοι. Ιδού ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:
Δανειολήπτρια – μέλος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος έλαβε από την πιστώτρια τράπεζα βεβαίωση οφειλών στις 16/05/2014. Όπως βλέπετε και στην φωτογραφία παρακάτω, το ύψος της οφειλής του τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή έφτανε τα 43.447,28 ευρώ (Κεφάλαιο: 34.190,94 και Τόκοι: 9.256,34 ευρώ).
Λίγο καιρό αργότερα, και συγκεκριμένα στις 21/10/2014, η τράπεζα χορήγησε βεβαίωση οφειλών στον σύζυγο της δανειολήπτριας με την οποία τον ενημέρωνε ότι το ύψος της οφειλής έφτανε στις 53.941,18 ευρώ (Κεφάλαιο: 35.007,2 και Τόκοι: 18.933,98 ευρώ). Στην φωτογραφία παρακάτω η βεβαίωση οφειλών.
Μέσα σε 5 μόλις μήνες η οφειλή αυξήθηκε κατά 10.494 ευρώ! Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, αυτή η δυσανάλογη του χρόνου αύξηση της οφειλής οφείλεται στον διπλασιασμό του ποσού των τόκων ενώ το κεφάλαιο αυξάνεται κατά περίπου 817 ευρώ.
Η τράπεζα λοιπόν, φορτώνει με επιπλέον 10.000 ευρώ το δανειολήπτη, και τελικά ο δανειολήπτης θεωρείται «μπαταχτζής» αφού δηλώνει αδυναμία να αποπληρώσει το δάνειο του και καταφεύγει στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη. Όπως και χιλιάδες πολίτες σε όλη την Ελλάδα, για τους οποίους κατά καιρούς οι αρμόδιοι Υπουργοί μίλησαν με απαξίωση. Με την ίδια απαξίωση δε μίλησε ποτέ για τους τραπεζίτες που παρανομούν ο μέχρι πρότινος Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας.
Η συγκεκριμένη τράπεζα μάλιστα, παραδέχεται την παρανομία της και αναφέρει στη δανειακή σύμβαση ότι δεν τηρεί την Κοινοτική Οδηγία για τον τρόπο υπολογισμού του τόκου και άρα φορτώνει τον οφειλέτη με επιπλέον τόκο σε ποσοστό 1,3889% καθημερινά. Δείτε παρακάτω τη φωτογραφία.
Κι αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα συνεργασίας τράπεζας και δανειολήπτη. Ποιος είναι ο μπαταχτζής αποτυπώνεται ξεκάθαρα.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.