Ισχυρές επιφυλάξεις διατυπώνουν οι τράπεζες επί του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δάνειων, το όποιο κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή, από τον ίδιο τον Νίκο Δένδια.

Η βασική ένσταση που διατυπώνεται έχει να κάνει με την εξάλειψη από το τελικό σχέδιο νόμου που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα του κινήτρου για την επιδότηση επιτοκίου, αλλά και με το ψαλίδισμα του οφέλους για τον δανειολήπτη από τη μείωση των προσαυξήσεων και των προστίμων για οφειλές προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, γράφει σήμερα η Καθημερινή.

Οι σχετικές ενστάσεις αναμένεται να συζητηθούν στο πλαίσιο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και να διαμορφωθούν ως τελικές προτάσεις προκειμένου να αποσταλούν με τη μορφή παρατηρήσεων στο υπουργείο Ανάπτυξης. Το σκεπτικό των τραπεζών, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, είναι ότι το νομοσχέδιο δεν δημιουργεί ένα ευνοϊκό πλαίσιο που να δίνει κίνητρα για τη βελτίωση της θέσης των δανειοληπτών. Συγκεκριμένα:

 

• Από το τελικό κείμενο έχει εξαιρεθεί το κίνητρο της επιδότησης επιτοκίου, που προέβλεπε τη ρύθμιση των τραπεζικών χρεών σε 100 ή 120 δόσεις, δηλαδή έως και 10 χρόνια. Από αυτά κατά τα δύο πρώτα χρόνια το επιτόκιο θα διαμορφωνόταν στο euribor + 4,5%, εξασφαλίζοντας μέσα από την επιδότηση του επιτοκίου, που θα αναλάμβανε το κράτος, την ομαλή αποπληρωμή του δανείου.

• Αντίστοιχα το τελικό κείμενο έχει περιορίσει το κίνητρο της μείωσης των προσαυξήσεων από οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία από το 100% που προβλεπόταν αρχικά στο 20%. Πρόκειται για την πρόσθετη προσαύξηση που προβλέπει το νομοσχέδιο σε όσους ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο, με βάση τον πρόσφατο νόμο, ο οποίος επιτρέπει τη διαγραφή του 100% των προστίμων μόνο για εκείνους που θα αποπληρώσουν εφάπαξ την οφειλή. Αντίθετα, εάν κάποιος επιλέξει την εξόφληση της οφειλής σε 100 δόσεις δικαιούται μείωση των προσαυξήσεων κατά 20% και εάν μπει στον νόμο για τα «κόκκινα» δάνεια, δικαιούται πρόσθετης μείωσης 20%, συνολικά δηλαδή 40% αντί του 100% που επέτρεπε το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου.

• Το νομοσχέδιο δεν παρεμβαίνει στη διαπραγματευτική διαδικασία οφειλετών με τις τράπεζες, την οποία και αφήνει στη «διακριτική ευχέρεια» των τραπεζών. Αν και η πλήρης ευχέρεια που δίνεται στα πιστωτικά ιδρύματα ερμηνεύεται ως ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους θέσης, οι τράπεζες θεωρούν ότι αυτό δεν εξυπηρετεί την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, που απαιτεί μια μαζική αντιμετώπιση του θέματος, με κίνητρα και διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε μια γενναία ρύθμιση οφειλών.

• Το νομοσχέδιο ρίχνει με αυτόν τον τρόπο το βάρος στις τράπεζες, οι οποίες, χωρίς να εξοπλίζονται με ένα ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων, θα πρέπει να προχωρήσουν σε έκθεση βιωσιμότητας κάθε επιχείρησης ξεχωριστά, προκειμένου να αποφασίσουν το ύψος του «κουρέματος» και τον τύπο της ρύθμισης. Πρόκειται, όπως σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, για την ίδια διαδικασία που υπάρχει και σήμερα, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε ασφυκτικά χρονικό πλαίσια, αυξάνοντας το κόστος για τις τράπεζες.

Στελέχη των τραπεζών σημειώνουν, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι το νομοσχέδιο στερείται «επιχειρηματικής λογικής» στον βαθμό που δεν βελτιώνει τη θέση του δανειολήπτη και θέτει τις τράπεζες σε ρόλο αντιπαράθεσε με τις επιχειρήσεις. Η πλήρης διαπραγματευτική ισχύς που δίνεται στις τράπεζες, δεν δημιουργεί προϋποθέσεις για τη μαζική τακτοποίηση των οφειλών με οριζόντιο τρόπο και θα εντείνει τις προβληματικές σχέσεις μεταξύ τραπεζών και επιχειρήσεων, καταλήγουν.

 

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.