Φρέσκο χρήμα σε όσους ρυθμίσουν τα χρέη τους

Το καρότο για τη ρύθμιση – πακέτο σε κόκκινα δάνεια και Δημόσιο προβάλλουν τωρα προκειμένου να παρασύρουν στην παγίδα όλο και περισσότερους επιχειρηματίες και επαγγελματίες με προβλήματα υπερχρέωσης.

 

Η διαχείριση των προβληματικών δανείων και των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων είναι η προτεραιότητα των διοικήσεων των τεσσάρων συστημικων τραπεζών μετά την ολοκλήρωση των stress tests ώστε να μπορέσουν να διοχετεύσουν ρευστότητα στην αγορά, έγραψε το ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. Το θέμα συνδέεται με τη διευθέτηση των χρεών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και με τις αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο.

«Δεν υπάρχει σήμερα υπερχρεωμένη επιχείρηση που να μη χρωστά στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία» αναφέρει κορυφαίος τραπεζικός παράγοντας, ο οποίος επισημαίνει ότι η λύση νια εξόφληση των χρεών προς το Δημόσιο σε έως και 100 δόσεις και η ρύθμιση που προωθείται νια τα «κόκκινα» δάνεια είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο είναι σύνηθες το φαινόμενο οι τράπεζες να ανοίγουν γραμμή χρηματοδότησης σε μια προβληματική εταιρεία νια να την κρατήσουν «ζωντανή» και τα χρήματα να μπλοκάρονται από την Εφορία για χρέη προς το Δημόσιο, με αποτέλεσμα να μη φθάνουν ποτέ στην αγορά. Αφού τακτοποιηθούν τα χρέη αυτά και ρυθμιστούν τα «κόκκινα» δάνεια, οι τράπεζες θα μπορέσουν να προχωρήσουν στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που είναι βιώσιμες, να συμβάλουν σε αναδιάρθρωση κλάδων μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων και να διοχετεύσουν ρευστότητα στην αγορά. «Με τα πάσης φύσεως χρέη είναι δύσκολο να βρεις δανειοδοτούμενη επιχείρηση με τα σημερινά αυστηρότερα κριτήρια που επιβάλλει το νέο περιοριστικό εποπτικό πλαίσιο της ΕΚΓ» αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Εκτιμούν μάλιστα ότι η διαδικασία αυτή, με τα σημερινά δεδομένα και εκτός απροόπτου, θα διαρκέσει «περίπου δύο χρόνια».

Αβεβαιότητα

 

Επιπλέον, το ρευστό πολιτικό τοπίο λόγω της επερχόμενης εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και της πιθανότητας διεξαγωγής πρόωρων εκλογών τους επόμενους μήνες επιδεινώνει την εμπιστοσύνη και εμποδίζει την επιτάχυνση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους, ειδικά στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις τάξεις των τραπεζικών διοικήσεων είναι η τοποθέτηση του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας κ. Γιώργου Ζανιά, ο οποίος μιλώντας σε πελάτες του ομίλου αναφέρθηκε στον κίνδυνο επανάκαμψης των συνθηκών αβεβαιότητας. «Δυστυχώς κάνουμε πάρα πολύ θόρυβο και οι επενδυτές αντί να εστιάσουν στα οικονομικά επιτεύγματα που έγιναν με τόσες θυσίες ασχολούνται με το πολιτικό ρίσκο» σημείωσε σχετικά. Με τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων συνδέεται και η αποκατάσταση του ιδιωτικού ιδιοκτησιακού χαρακτήρα των τραπεζών.

Όμως εξηγούν κορυφαίες τραπεζικές πηγές, «δεν μπορούμε να απευθυνθούμε στους μετόχους μας χωρίς να έχουμε στα χέρια μας ένα πλαίσιο ρύθμισης των κόκκινων δανείων με βάση το οποίο να επεξεργαστούμε ένα αξιόπιστο σχέδιο διαχείρισης των προβληματικών χαρτοφυλακίων». Αν και στην παρούσα φάση τα όποια σχέδια των τραπεζιτών δεν διευκολύνονται εξαιτίας και των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν σης αγορές, η ενίσχυση του ιδιωτικού χαρακτήρα αποτελεί προτεραιότητα.
Η απεμπλοκή από την κρατική βοήθεια μπορεί να γίνει: Πρώτον, μέσω νέων αυξήσεων κεφαλαίου. Εφόσον πραγματοποιηθούν νέες εκδόσεις μετοχών που θα καλυφθούν από τον ιδιωτικό τομέα, αυτόματα μειώνεται το ποσοστό του ΤΧΣ. Ωστόσο, με δεδομένες τις αποτιμήσεις στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, το πολιτικό σκηνικό και την κατάσταση στις αγορές, μία τέτοια κίνηση δεν θεωρείται πιθανή, τουλάχιστον άμεσα.

Πάντως, τραπεζικοί κύκλοι δεν αποκλείουν τους επόμενους μήνες σε περίπτωση που τα business plan των τραπεζών «πέσουν έξω», η ΕΚΤ να ζητήσει αυξήσεις κεφαλαίου νια να καλυφθούν τα κενά.
Πρόκειται νια πιθανή λύση στην περίπτωση της Eurobank καθώς η μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου απ’ το 35% που είναι σήμερα θα γίνει σε μία τέτοια περίπτωση «κατ’ εντολήν της Φρανκφούρτης», γεγονός που διευκολύνει πολιτικά την εκάστοτε κυβέρνηση. Δεύτερον, μέσω των warrants. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παρούσα φάση η τρόικα, και ειδικότερα η DG Comp, δεν βλέπει με «καλό μάτι» το ενδεχόμενο της επαναγοράς των κυκλοφορούντων warrants και της ανταλλαγής τους με μετοχές.

Με τον τρόπο αυτόν το ΤΧΣ θα μπορούσε να διαθέσει τους τίτλους που αντιπροσωπεύουν τα επαναγορασμένα warrants υπό τη μορφή πακέτων σε επενδυτές. Δεν αποκλείεται να επανεξεταστεί στο μέλλον καθώς με τις σημερινές αποτιμήσεις των τραπεζών στο ΧΑ θεωρείται πολύ δύσκολη η ιδιωτικοποίηση τους με εξάσκηση των warrants από τους μετόχους τους.

 

Μήνυμα Στουρνάρα στις τράπεζες: “Ανοίξτε τις κάνουλες της ρευστότητας”

 

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σε δηλώσεις του στην Εφημερίδα των Συντακτών, καλεί τις τράπεζες να ανοίξουν τις κάνουλες της ρευστότητας στην οικονομία. “Αν δεν δοθούν δάνεια στην αγορά”, επισημαίνει, θα μείνουν χωρίς αντίκρυσμα τα επιτυχή τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών.

 

Η επιτυχία των stress tests, , όπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας, τους επιτρέπει τώρα να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, με τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

Σε δηλώσεις του στη νέα σαββατιάτικη εφημερίδα ΕΠΕΝΔΥΣΗ, ο κ.Στουρνάρας επισημαίνει ότι “τα 11,4 δισ. του ΤΧΣ είναι δίχτυ ασφαλείας”.

 

Danioliptes.gr