Κατατέθηκε από το Νίκο Δένδια, η ρύθμιση που είναι γνωστή ως ρύθμιση για τα«κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια. Η ρύθμιση κατατέθηκε ως τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που συζητείται από το πρωί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

 

Ο κ. Δένδιας προσήλθε στην επιτροπή και ενημέρωσε τους βουλευτές ότι η ρύθμιση«αφορά μια προσπάθεια για την ελάφρυνση του χρέους των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων, καταρχήν προς τα πιστωτικά ιδρύματα και είναι συνδεδεμένη με το σχήμα το οποίο έχει ψηφίσει η εθνική αντιπροσωπεία εδώ και λίγες μέρες για τις δόσεις προς το δημόσιο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία».

Όπως εξήγησε «η τροπολογία αυτή, όσον αφορά το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, είναι παρακολουθηματική, δηλαδή ακολουθεί εκείνο το σύστημα και κατά συνέπεια αν οποτεδήποτε στο μέλλον το υπουργείο Οικονομικών αλλάξει το σύστημα δόσεων επί τα βελτίω, ως προς τις δόσεις στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ανάλογη ρύθμιση θα υπάρξει και εδώ».

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο άρθρο για τη λειτουργία του Ινστιτούτου Ανάπτυξης, στο οποίο έχουν εισφερθεί χρήματα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από τη Γερμανία, από τη Γαλλία, από το Ίδρυμα Ωνάση και από τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό και θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια που γίνεται για την ανακούφιση των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων και τη φυγή από την παρούσα κρίση.

Ο κ. Δένδιας παραδέχθηκε ότι η τροπολογία με βάση τον Κανονισμό, δεν μπορεί να συζητηθεί στην κοινοβουλευτική επιτροπή, διευκρίνισε όμως ότι την καταθέτει σήμερα προκειμένου να έχουν χρόνο τα κόμματα και οι βουλευτές να τη μελετήσουν μέχρι να συζητηθεί στην Ολομέλεια. «Ευελπιστώ και παρακαλώ γι΄ αυτό, λόγω της φύσης των συγκεκριμένων διατάξεων, να έχουμε μια κατά πολύ ευρύτερη συναίνεση, της κυβερνητικής πλειοψηφίας» είπε ο κ. Δένδιας προσθέτοντας πως «σε ότι τον αφορά τουλάχιστον, κάθε διάταξη η οποία έρχεται δεν διεκδικεί τα εχέγγυα της πανσοφίας και συνεπώς η συνεισφορά της εθνικής αντιπροσωπείας είναι καλοδεχούμενη και χρήσιμη».

Είπε ακόμη ότι για την κατάθεση της τροπολογίας υπήρξε εξαντλητική προεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και με την Ένωση Τραπεζών και με τις τράπεζες και την ΕΚΤ, ώστε να εξαντληθούν οι αντοχές του συστήματος και της οικονομίας ώστε να πετύχουμε την επανεκκίνηση της αγοράς στην Ελλάδα. Το κύριο βάρος της συγκεκριμένης ρύθμισης, είπε, είναι προς την πλευρά των μικρών και μεσαίων οφειλετών, δηλαδή επιχειρήσεων και επαγγελματιών που έχουν συνολικό κύκλο εργασιών μέχρι 2,5 εκατομμύρια ευρώ και οι οποίοι είναι η μεγάλη πλειοψηφία των ωφελουμένων. Είναι περίπου 165.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις με άνω των 700.000 θέσεις εργασίας και περιμένουν τη ρύθμιση με ιδιαίτερη προσδοκία και ελπίδα.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
 

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.