120 τράπεζες υπό την επιτήρηση της ΕΚΤ

Την εποπτεία των 120 μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρωζώνης αναλαμβάνει επισήμως από σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μία ιστορική εξέλιξη για το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, η οποία έχει ως στόχο να αποτρέψει την επανάληψη της κρίσης που οδήγησε στο χείλος του γκρεμού, όχι μόνο τραπεζικούς κολοσσούς αλλά και το ίδιο το ευρώ.

 

Η ενεργοποίηση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού συνιστά μία μείζονος σημασίας θεσμική αλλαγή, τη σημαντικότερη διεύρυνση των εξουσιών της ΕΚΤ από συστάσεως της Νομισματικής Ένωσης, αλλά και το πρώτο και πλέον καθοριστικό βήμα προς την υλοποίηση του οράματος για δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης.

 

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πεδίο «ίσης αντιμετώπισης» για όλους, σύμφωνα με την Ναυτεμπορική. «Το νέο σύστημα θα είναι ουδέτερο και δεν θα επηρεάζεται από εθνικές νοοτροπίες και παραδόσεις» ξεκαθάρισε σε δηλώσεις της στο Γαλλικό Πρακτορείο η αντιπρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου του ΕΕΜ Ζαμπίνε Λάουτενσλεγκερ.

Σύμφωνα με traders που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, υπάρχει τώρα ακόμη μεγαλύτερη πιθανότητα για την ΕΚΤ να αγοράσει κρατικά ομόλογα. «Η κίνηση της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας είναι πιθανόν να ασκήσει περισσότερες πιέσεις στην ΕΚΤ να χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική της», ανέφερε trader. Γενικότερα, το τελευταίο poll του Reuters δίδει 50% πιθανότητες για την ΕΚΤ να αγοράσει κρατικά ομόλογα έναντι 40% στην αμέσως προηγούμενη δημοσκόπηση, που είχε πραγματοποιηθεί στις 13 Οκτωβρίου.

 

Εν τω μεταξεί, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναλαμβάνει από σήμερα την εποπτεία των 120 μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρωζώνης, σε μία ιστορική εξέλιξη για το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, η οποία έχει ως στόχο να αποτρέψει την επανάληψη της κρίσης που οδήγησε στο χείλος του γκρεμού, όχι μόνο τραπεζικούς κολοσσούς αλλά και το ίδιο το ευρώ. Η ενεργοποίηση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού πραγματοποιείται χωρίς ειδικές τελετές και τυμπανοκρουσίες. Συνιστά, ωστόσο, μία μείζονος σημασίας θεσμική αλλαγή, τη σημαντικότερη διεύρυνση των εξουσιών της ΕΚΤ από συστάσεως της Νομισματικής Ένωσης, αλλά και το πρώτο και πλέον καθοριστικό βήμα προς την υλοποίηση του οράματος για δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης.

Οι 120 τράπεζες που υπάγονται στον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας καλύπτουν το 85% του συνολικού τραπεζικού ενεργητικού στη ζώνη του ευρώ. Περίπου 3.500 μικρότερα πιστωτικά ιδρύματα θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται απευθείας από τις αρμόδιες εθνικές ρυθμιστικές αρχές, αν και η ΕΚΤ θα έχει τη γενική τους εποπτεία. Υπεύθυνη για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ από το 1999, η ΕΚΤ έχει δει το ρόλο της να αναδιαμορφώνεται δραστικά από το 2008, όταν ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία και συνοδεύτηκε από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Ήταν εκείνη που ανέλαβε να απλώσει ένα δίχτυ προστασίας γύρω, όχι μόνο από το τραπεζικό σύστημα αλλά συνολικά από τη Νομισματική Ένωση, η οποία βρέθηκε στο στόχαστρο των αγορών και τελικά παγιδεύτηκε σε μία μακρά περίοδο οικονομικής στασιμότητας. Σήμερα εξακολουθεί να έχει τον πρώτο λόγο στην αντιμετώπιση της κρίσης, γεγονός που ενισχύεται από την ανάληψη του εποπτικού ρόλου. Η εποπτεία είναι ο ένας από τους τρεις βασικούς πυλώνες της τραπεζικής ένωσης, με τους άλλους δύο να είναι η υιοθέτηση ενιαίων κανόνων λειτουργίας και η σύσταση Ενιαίου Μηχανισμού Εκκαθάρισης.

 

Η ΕΚΤ ευελπιστεί ότι πλημμυρίζοντας το τραπεζικό σύστημα με ρευστότητα, τα χρήματα θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία. Τώρα όμως που η ΕΚΤ έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολογιών και φημολογείται ότι μπορεί να προχωρήσει και σε αγορές εταιρικών ομολόγων, η προσοχή επιστρέφει στο ερώτημα εάν τελικά θα αρχίσει να κόβει νέο χρήμα και κατά προέκταση να αγοράζει κρατικά ομόλογα. Η ΕΚΤ συνεδριάζει αυτή την Πέμπτη, αλλά δεν πρόκειται να ανακοινώσει νέα μέτρα. Το θέμα όμως είναι ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκιά της και αυτό καθιστά πλέον τις αγορές κρατικού και ιδιωτικού χρέους το μοναδικό εργαλείο για τη διατήρηση του κόστους δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα, τη στήριξη των τιμών, τη συγκράτηση του ευρώ από περαιτέρω άνοδο και την κλιμάκωση του πληθωρισμού

 

Η Ιταλία το μεγάλο στοίχημα

 

 Την ώρα που η Φέντεραλ Ριζέρβ ολοκληρώνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, πληθαίνουν οι εκκλήσεις προς την ΕΚΤ να τολμήσει ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, ώστε να δώσει ώθηση στην οικονομία της Ευρωζώνης. Η περίπτωση της ιταλικής οικονομίας θα αποδειχθεί κρίσιμη δοκιμασία για την ΕΚΤ. Εάν ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν καταφέρει να σώσει την Ιταλία, τότε δεν θα καταφέρει να σώσει και ολόκληρη την Ευρωζώνη, υποστηρίζεται σε ανάλυση της «WSJ».

Η ιταλική οικονομία -η τρίτη μεγαλύτερη στη ζώνη του ευρώ- έχει εισέλθει για τρίτη φορά σε ύφεση, ενώ «λυγίζει» υπό το βάρος του τεράστιου κρατικού χρέους, που ανέρχεται στο 135% του ΑΕΠ. Το τραπεζικό της σύστημα είναι το πιο αδύναμο στην Ευρωζώνη, όπως αποκάλυψαν τα πρόσφατα stress tests, στα οποία απέτυχαν συνολικά εννέα τράπεζες.
Από την πλευ ρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι υποστήριξε ότι το ιταλικό τραπεζικό σύστημα στο σύνολο του είναι «εύρωστο» και ότι οι δυο τράπεζες -Banca dei Paschi di Siena και Carige- αναζητούν λύση στα προβλήματα που έφεραν στο φως τα stress tests της ΕΚΤ. Η Monte dei Paschi -η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας- και η Carige εμφανίζουν συνολικά κεφαλαιακά κενά σχεδόν τριών δισ. ευρώ.

«Τα αποτελέσματα των stress tests μάς δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα του ιταλικού τραπεζικού συστήματος είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος», δήλωσε ο κ Ρέντσι σε συνάντησή του με επιχειρηματίες στην ιταλική πόλη Μπρέσια.

 

Danioliptes.gr