Εκπρόσωπος μίας εκ των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών ήδη τράβηξε κόκκινη γραμμή και διαμήνυσε στην κυβέρνηση «ξεχάστε το». Την ίδια στιγμή, φουντώνουν οι αντιδράσεις για τη βόμβα που πέταξε ο Νίκος Δένδιας, λίγο πριν αποχωρήσει από το Υπουργείο Ανάπτυξης αναφορικά με την ρύθμιση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων.
Ενοχλημένος φέρεται να είναι ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ο οποίος εκτός του ότι είναι ο πρώτος τη τάξει των Οικονομικών υπουργών και θεωρεί ότι θα έπρεπε να είναι γνώστης μια τόσο σημαντικής εξαγγελίας, έχει μακρά θητεία και ως στέλεχος τραπεζών.
«Η πρόταση αυτή είναι ανεφάρμοστη» τόνισε μιλώντας στην εκπομπή της Στελίνας Μαργαριτίδου στο radio1d.gr o συνεργάτης του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος και πρώην τραπεζικός Γιώργος Διονυσάτος. Επεσήμανε ότι επί της ουσίας δεν διευκολύνει το δανειολήπτη, διότι παραμένουν οι παράνομοι τόκοι και άκυροι ΓΟΣ.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση προβλέπει μείωση κατά 30% της αξίας του ακινήτου βάσει της οποίας είχε συναφθεί το αρχικό δάνειο και τον διαχωρισμό του δανείου σε δύο τμήματα. Το κυρίως τμήμα του ληξιπρόθεσμο στεγαστικό δανείου θα αποπληρώνεται κανονικά στην τράπεζα και το υπόλοιπο θα μεταφερθεί στο μέλλον, τοκιζόμενο ή όχι, τουλάχιστον 10-15 έτη και θα επαναξιολογείται τότε κατόπιν αναδιαπραγμάτευσης με βάση την αξία του ακινήτου στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
«Η επιμήκυνση αυτή της αποπληρωμής του δανείου φορτώνει με επιπλέον παράνομο τόκο τον οφειλέτη, που θα χρειαστεί ακόμη περισσότερο χρόνο προκειμένου να εξοφλήσει το κεφάλαιο. Για αυτό πριν ξεκινήσουμε να μιλάμε για «κούρεμα» του δανείου, πρέπει να διεκδικήσουμε την εκκαθάριση της οφειλής από τους παράνομους τόκους και τους άκυρους γενικούς όρους συναλλαγών» υπογράμμισε ο κ. Διονυσάτος. Όπως ανέφερε, έπειτα κι ανάλογα με το τελικό ύψος της οφειλής και των οικονομικών δυνατοτήτων του δανειολήπτη, θα πρέπει να γίνει η τελική ρύθμιση. «Πρέπει να συνυπολογιστούν ο ύψος των μισθών, αλλά και η αξία των ακινήτων, όταν θα έρθει η ώρα της αποπληρωμής του 30% του δανείου» τόνισε δίνοντας το παράδειγμα ενός δανειολήπτη με μισθό 500 ευρώ, ο οποίος έχει να πληρώσει δόση για το δάνειο του που ξεπερνά τα 370 ευρώ.
Επεσήμανε ακόμη, ότι δεν έχει διευκρινιστεί με ποιο επιτόκιο (σταθερό ή κυμαινόμενο) θα ισχύσει κατά την ρύθμιση, σε πόσες δόσεις θα γίνει η αποπληρωμή του ποσοστού 30% του δανείου και πώς το υπόλοιπο 70% του δανείου.
Μεγαλύτερη η ζημία από την ελάφρυνση
«Ποια είναι η ελάφρυνση που προκύπτει στο δανειολήπτη από την εφαρμογή αυτού του σχεδίου ρύθμισης;» αναρωτήθηκε ο κ. Διονυσάτος και υπογράμμισε ότι ο παράνομος τόκος παραμένει και μάλιστα γίνεται περισσότερος με την πάροδο των περισσότερων ετών.
Ενδεικτικά, σε ένα στεγαστικό δάνειο ύψους 100.000 ευρώ, ο παράνομος τόκος, που προκύπτει από τον υπολογισμό του με βάση έτος 360 ημερών, φτάνει τα 20.145,2 ευρώ μετά την πάροδο 25 ετών. Μετά από 30 χρόνια, η τράπεζα θα εισπράξει παράνομο τόκο ύψους 24.839,15 ευρώ.
Μετά την πάροδο 7 ετών μόνο ο παράνομος τόκος που θα έχει πληρώσει ο οφειλέτης φτάνει τα 25.519,27 ευρώ, όταν θα έχει ξεπληρώσει μόλις 18.819,02 ευρώ από το κεφάλαιο.
Για την αποπληρωμή του 30% του δανείου σε 180 δόσεις και μετά από 25 έτη, ο παράνομος τόκος φτάνει τα 2.802,59 ευρώ ενώ για την αποπληρωμή του υπόλοιπου 70% σε 216 δόσεις ο παράνομος τόκος θα φτάσει τα 7.994,08 ευρώ.
Παράλληλα, για την αποπληρωμή του 30% του ίδιου δανείου σε 276 δόσεις και μετά από 30 έτη ο παράνομος τόκος που θα έχει εισπράξει η τράπεζα, θα αγγίξει τα 11.040,84 ευρώ. Το υπόλοιπο 30% της οφειλής που θα αποπληρωθεί σε 120 δόσεις θα έχει επιπλέον παράνομο τόκο ύψους 1.897,17 ευρώ.
«Οι παραπάνω υπολογισμοί οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η επιμήκυνση του δανείου ουσιαστικά επιβαρύνει το δανειολήπτη με επιπλέον τόκο, που έχει κριθεί παράνομος αφού αντίκειται στη σχετική Κοινοτική Οδηγία», διευκρίνισε ο κ. Διονυσάτος. «Φοβάμαι ότι η Ελλάδα είναι σαν την Ουγκάντα, που ο καθένας κάνει ότι θέλει» τόνισε και συνέχισε επισημαίνοντας ότι οι δανειολήπτες είναι καλό να κάνουν επαφή με ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο, όπως ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος.
Δένδιας: Παρουσίασα πρόταση, όχι τελική ρύθμιση για τα «κόκκινα» στεγαστικά
Ως μία πρώτη πρόταση για την αντιμετώπιση των κόκκινων στεγαστικών δανείων και όχι ως ρύθμιση έτοιμη προς κατάθεση στη Βουλή, χαρακτήρισε ο τέως υπουργός Ανάπτυξης -και νυν Άμυνας- Νίκος Δένδιας, μιλώντας στον Βήμα 99,5, το σχέδιο που παρουσίασε τη Δευτέρα.
«Δεν είπα ότι οι προτάσεις θα προωθηθούν στη Βουλή» δήλωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για προεργασία η οποία δεν είχε συμφωνηθεί με το ΠΑΣΟΚ και για την οποία ούτε η τρόικα έχει ενημερωθεί. «Αλίμονό μου αν για κάθε θέμα στο οποίο εκφράζω άποψη πρέπει να προσυνεννοούμαι με το ΠΑΣΟΚ» ανέφερε.
Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι έχουν γίνει επαφές με δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και πως η προεργασία δεν έχει ολοκληρωθεί.
«Τα στεγαστικά δάνεια είναι κοντά στα 27 δισ. ευρώ. Εκεί, είχε αρχίσει μια εργασία και είχαν γίνει κάποιες άτυπες επαφές με τις συστημικές τράπεζες. Με δύο από αυτές. Δεν είχε γίνει ακόμη επαφή με τις άλλες και κατά την άποψή μου στο τέλος θα συμφωνήσουν όλες, όπως έγινε και με τα επιχειρηματικά δάνεια» συμπλήρωσε.
Ο υπουργός υποστήριξε πως και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες πρέπει να αποδεχθούν την πρόταση, λέγοντας πως αποτελεί «βαθύτατα ηθική» λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Δεν χαρίζουμε τίποτα σε κανέναν» τόνισε.
«Αυτή είναι η πρόταση που θα κατέθετα στην κυβέρνηση, στα κόμματα και στη Βουλή, εάν είχα μείνει (σ.σ. στο υπουργείο Ανάπτυξης)» συμπλήρωσε.
Νωρίτερα το πρωί της Τρίτης, μιλώντας στον Σκάι, ο υφυπουργός ΑνάπτυξηςΟδυσσέας Κωνσταντινόπουλος χαρακτήρισε τα όσα αποκάλυψε χθες, Δευτέρα, ο Νίκος Δένδιας «προσωπικές απόψεις».
Τόνισε ότι δεν υπάρχει διατυπωμένη ρύθμιση για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και πως δεν υπάρχει συμφωνία στην κυβέρνηση για το ζήτημα.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.