Πότε θα δοθούν τα “κουρεμένα” εφάπαξ

Στο υπ. Εργασίας ψάχνουν τρόπο για να καταβληθούν το πρώτο τρίμηνο του 2015 και μειωμένα μόνο κατά 20%

 

Η τρόικα θα κρίνει το μέγεθος της περικοπής στα εφάπαξ, που είναι σε εκκρεμότητα, η οποία μπορεί να κυμανθεί από 20% έως 40%, ανάλογα με το πώς θα διαμορφωθεί τελικά ο μαθηματικός τύπος υπολογισμού τους (περιλαμβάνει μεταβλητές που σχετίζονται με την πορεία των Ταμείων και κάνει μελλοντικές εκτιμήσεις). Ουσιαστικά επηρεάζονται όλα τα εφάπαξ για τα οποία έχουν υποβληθεί αιτήσεις από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 και μετά.

 

Σύμφωνα με τον ρυθμό υποβολής αιτήσεων, έως το τέλος του τρέχοντος έτους ο αριθμός τους μπορεί να ξεπεράσει τις 40.000, με το Δημόσιο να κατέχει τη μερίδα του λέοντος.
 

Στο υπουργείο Εργασίας ψάχνουν τρόπο για να αλλάξουν τους συντελεστές που υπάρχουν στον συγκεκριμένο μαθηματικό τύπο, βάσει του οποίου υποΠερικοπή40% σε όσους έκαναν αίτηση από την αρχή του 2014 λογίζονται πια τα εφάπαξ.
 

Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται τουλάχιστον τα εφάπαξ των οποίων οι αιτήσεις υποβλήθηκαν από 1η Σεπτεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2013 να μειωθούν κατά περίπου 20% και όχι περισσότερο. Μάλιστα, η συγκεκριμένη πρόταση πρόκειται να κατατεθεί στην τρόικα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που αναμένεται να ξεκινήσουν την άλλη εβδομάδα. Εάν γίνει αποδεκτή, τότε θα κατατεθεί σχετική διάταξη έτσι ώστε να αλλάξει η νομοθεσία. Στόχος είναι τα συγκεκριμένα εφάπαξ να καταβληθούν εντός του πρώτου τριμήνου του νέου έτους (2015), σε μια προσπάθεια να υπάρξει μείωση του συνολικού αριθμού των αιτούντων που βρίσκονται σε αναμονή.
 

Σε χειρότερη θέση βρίσκονται όσοι έχουν υποβάλει αιτήσεις συνταξιοδότησης και απονομής εφάπαξ από 1/1/2014 και μετά, καθώς κινδυνεύουν να υποστούν μεγαλύτερες μειώσεις της τάξης του 40%. Η εφαρμογή του μαθηματικού τύπου από την παραπάνω ημερομηνία και μετά αναμένεται να γίνει χωρίς αλλαγές και τροποποιήσεις, ήρα σημαντικές περικοπές βρίσκονται προ των πυλών.

Στην περίπτωση που η τρόικα δεν δεχτεί τις ελληνικές προτάσεις, τότε τα εφάπαξ κινδυνεύουν συνολικά με πετσόκομμα, που μπορεί να φτάσει έως και το 40%, ανεξάρτητα από την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων για την απονομή τους.

Μέσος όρος

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τις περικοπές που έχουν επιβληθεί στα εφάπαξ βοηθήματα, το ύφος τους κατά μέσο όρο δεν υπερβαίνει τα 28.000 ευρώ στον δημόσιο τομέα.
 

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (Π0ΠΟΚΠ), οι περικοπές που έχουν γίνει στα εφάπαξ από το 2010 έως σήμερα κυμαίνονται από 38% έως 42% κατά μέσο όρο στο Δημόσιο, ανάλογα με τον φορέα ασφάλισης που είχαν όσοι βγήκαν στη σύνταξη την τελευταία τετραετία. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι, εάν εφαρμοστεί χωρίς αλλαγές ο μαθηματικός τύπος, τότε σε λίγα χρόνια το εφάπαξ θα υποχωρήσει στα επίπεδα των 6.000-7.000 ευρώ. Όπως γίνεται αντιληπτό, σε μια τέτοια περίπτωση οι απώλειες θα αγγίξουν το 90% σε σχέση με τα εφάπαξ που δίνονταν το 2009.

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ