Την ολοκλήρωση ενός μεγάλου κύκλου υπερσυγκέντρωσης του τραπεζικού κλάδου σηματοδοτεί η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test των τραπεζών.
Τυπικά αυτός ο τεράστιος κύκλος υπερσυγκέντρωσης και ολιγοπωλιακής διάρθρωσης αναμένεται να κλείσει και τυπικά με την απορρόφηση της Attica bank από την Alpha bank γράφει η εφημερίδα FINANCE MARKETS VOICE.
Πρόκειται για εξέλιξη ιδιαίτερα επιθυμητή από το νέο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Γιάννη Στουρνάρα, που ωθεί προς αυτή την κατεύθυνση την όλη υπόθεση, η οποία τείνει να εξελιχθεί σε γρίφο. Πληροφορίες φέρουν τη διοίκηση της Alpha Bank να έχει παραλάβει προ 20ημέρου περίπου το φάκελο με τα στοιχεία της τράπεζας και να εξετάζει τους προσφορότερους τρόπους απορρόφησής της.
Την ολοκλήρωση της ολιγοπωλιακής υπερσυγκέντρωσης σηματοδοτούν ακόμη η έναρξη της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης, αλλά και η κατάθεση με τη μορφή τροπολογίας σε άλλο νομοσχέδιο της εκτεταμένης ρύθμισης για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια που αφορούν οφειλές 40 δις. ευρώ περίπου.
Μια από τις βασικές συνέπειες της νέας υπερολιγοπωλιακής διάρθρωσης και της ύπαρξης 4 πλέον -από 15 και άνω στο πρόσφατο παρελθόν-τραπεζών, είναι ουσιαστικά και η συγκέντρωση μεγάλου ποσοστού των δανείων πολλών επιχειρήσεων σε μία, το πολύ σε δύο τράπεζες σε ποσοστά πολύ μεγαλύτερα του 50%.
Στο πρόσφατο παρελθόν η ύπαρξη και 10 πολλές φορές ιδιωτικών τραπεζών με μικρά ποσοστά δανειοδότησης ανά επιχείρηση, δυσκόλευαν αφάνταστα την προώθηση επιχειρηματικών αναδιαρθρώσεων κάτι που πλέον δεν ισχύει.
Η νέα κατάσταση δίνει επίσης αντικειμενική υπόσταση σε διατάξεις της νέας ρύθμισης που προβλέπει την κατοχή μόλις του 40% των συνολικών οφειλών για να ξεκινήσει -με fast truck μάλιστα διαδικασίες- η ρευστοποίηση του ενεργητικού υπερχρεωμένων επιχειρήσεων. Η παράλληλη προώθηση σημαντικών αλλαγών στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας δικαιολογεί απολύτως τον χαρακτηρισμό fast truck, καθώς αφαιρεί πολλές δυνατότητες δικαστικής αντίδρασης (δευτερανακοπές, τριτανακοπές κλπ) από τους θιγόμενους υπερχρεωμένους επιχειρηματίες ή επαγγελματίες.
Η διαφαινόμενη ταχεία εκποίηση μεγάλης έκτασης ιδιωτικής περιουσίας προκαλεί ήδη τις έντονες αντιδράσεις επιχειρηματιών που μιλούν πολλές φόρες για «προσωπική ατζέντα» τραπεζιτών ως προς τις εν δυνάμει εκποιούμενες επιχειρήσεις. Παράλληλα δεν λείπουν οι καταγγελίες για tailor made κατασκευή των επίμαχων ρυθμίσεων από φιλικούς προς τις διοικήσεις των τραπεζών νομικούς κύκλους.
Μια ακόμη βασική συνέπεια της συγκέντρωσης είναι και ο εναρμονισμός ως προς την επιτοκιακή πολιτική. Τα επιτόκια στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι τα υψηλότερα της Ευρωζώνης, υπενθυμίζει η εφημερίδα.
Που θα βρεθούν τα λεφτά
Με μέτρα που ουσιαστικά θα οδηγήσουν στην εγγραφή υψηλών λογιστικών κερδών στους τραπεζικούς ισολογισμούς, αντιμετωπίζεται το θέμα της κάλυψης των κεφαλαιακών κενών που θα προκύψουν από τις πιθανές διαγραφές χρεών. Ειδικότερα θεσπίζεται η δυνατότητα πολυετούς απόσβεσης της ζημιάς για το τμήμα των διαγραφομένων δανείων που δεν έχουν καλυφθεί με προβλέψεις, ενώ στην περίπτωση που ήδη έχουν εγγραφεί προβλέψεις, η διαγραφή χρέους σε μικρότερο ποσοστό θα οδηγεί στην εγγραφή κερδών στους τραπεζικούς ισολογισμούς.
Αυξήσεις κεφαλαίου
Οι διοικήσεις των τραπεζών εκτιμούν, συμφώνα με πληροφορίες, ότι οι εκλογές θα γίνουν τον προσεχή Μάρτιο και εφαρμόζουν σχέδιο πλήρους επανιδιωτικοποίησης. Υπενθυμίζεται ότι Alpha, Πειραιώς και Εθνική ανήκουν κατά πλειοψηφία στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Πιθανές αυξήσεις κεφαλαίου για την άντληση κεφαλαίων που θα χρησιμοποιηθούν για τον οποιοδήποτε σκοπό, χωρίς τη συμμετοχή του ΤΧΣ, θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του ιδιωτικού ποσοστού. Σχέδια για ανταλλαγή των warrants με μετοχές του ΤΧΣ στις τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές θα οδηγούσε, επίσης, σε πλήρη επανιδιωτικοποίηση των συστημικών τραπεζών. Εκδοχή, όμως, που μάλλον συναντά την αντίδραση της τρόικας.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.