Οι κεντρικές τράπεζες από μόνες τους δεν μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη της οικονομίας.
Η επόμενη μέρα της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) βρήκε τους κορυφαίους διαμορφωτές πολιτικής του πλανήτη να ενθαρρύνουν την Ευρωτράπεζα να προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα νομισματικής χαλάρωσης, την ώρα ωστόσο που γενικεύεται η διαπίστωση ότι οι κεντρικές τράπεζες από μόνες τους δεν μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη της οικονομίας και γι’ αυτό χρειάζεται και η συμβολή των κυβερνήσεων. Μία ημέρα αφότου η ΕΚΤ σηματοδότησε στη συνεδρίασή της ότι είναι ομόφωνη η απόφαση για λήψη περαιτέρω μη συμβατικών μέτρων, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, διαμορφωτές πολιτικής αναγνωρίζουν ότι πράγματι είναι υπερβολικές οι απαιτήσεις προς τις νομισματικές αρχές και η απόλυτη εξάρτηση από αυτές θα μπορούσε να αφήσει τις οικονομίες σε μία μόνιμα εξασθενημένη κατάσταση.
Υγιείς πολιτικές
Χθες, τόσο το ΔΝΤ όσο και οι ΗΠΑ ενθάρρυναν την ΕΚΤ να προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα νομισματικής πολιτικής, καλώντας παράλληλα τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να αναλάβουν τη δική τους ευθύνη για να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των οικονομιών τους.
Χαρακτηρίζοντας την παγκόσμια οικονομία «ευάλωτη και αποσπασματική», η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε από συνέδριο κεντρικών τραπεζιτών στο Παρίσι ότι ήταν «απόλυτα νόμιμο και ενδεδειγμένο» για την ΕΚΤ να προχωρήσει σε μη συμβατικά μέτρα για να αντιμετωπίσει το χαμηλό πληθωρισμό και να επανεκκινήσει την οικονομία.
Κάλεσε δε τις κυβερνήσεις με υγιή δημοσιονομικά να κάνουν περισσότερα για να στηρίξουν την ανάπτυξη, χαρακτηρίζοντας ως ανεπαρκή την ανακοίνωση της Γερμανίας ότι θα δαπανήσει επιπλέον 10 δισ. ευρώ σε προγράμματα δημόσιων υποδομών την προσεχή τριετία.
«Στο σημερινό κόσμο θα πρέπει να επαναλαμβάνουμε συνεχώς ότι η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να είναι ο μοναδικός παίκτης. Θα πρέπει να συνοδεύεται από υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές και να χρησιμοποιούνται τα περιθώρια δημοσιονομικών χειρισμών που έχουν κάποιες χώρες για τη στήριξη της ανάπτυξης», είπε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Κριστιάν Νουαγιέ, μέλους του δ.σ. της ΕΚΤ, ο οποίος διαμήνυσε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να προετοιμαστούν για να αγοράσουν κρατικό χρέος, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, για να αποφευχθούν η απειλή του αποπληθωρισμού ή οι ρευστοποιήσεις σε κρατικά ομόλογα.
«Το μέτρο αυτό θα πρέπει να εξεταστεί, εάν ελλοχεύουν κίνδυνοι για τη μακροοικονομική ή χρηματοοικονομική σταθερότητα ή εάν η πτώση των τιμών των κρατικών ομολόγων απειλήσει την πρόσβαση στις αγορές ή εάν κριθεί αναγκαία η αποφυγή αποπληθωριστικών επιπτώσεων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νουαγιέ. O Κριστιάν Νουαγιέ προειδοποίησε ακόμη ότι τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια ενέχουν τον κίνδυνο καθυστέρησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από τις κυβερνήσεις.
Και ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, κάλεσε από το Παρίσι τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να συνεργαστούν πιο στενά για το συντονισμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
«Οι διαμορφωτές πολιτικής στην Ευρωζώνη, που πιστεύουν ότι είναι υπόλογοι μόνο απέναντι στα εθνικά τους κοινοβούλια, έχουν ίσως λησμονήσει ότι ανήκουν σε μία νομισματική ένωση. Θα υπάρξουν λοιπόν πολλά οφέλη εάν οι κυβερνήσεις συντόνιζαν με πιο δεσμευτικό τρόπο τις διαρθρωτικές πολιτικές τους», είπε χαρακτηριστικά.
Δημοσιονομικά σε τάξη
Μήνυμα, όμως, απέναντι στους Ευρωπαίους κεντρικούς τραπεζίτες, που δυσκολεύονται να αποφασίσουν για το εάν χρειάζεται να προχωρήσουν σε περισσότερες αγορές ομολόγων, έστειλε και η πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.
«Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να είναι προετοιμασμένες να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων και μη συμβατικών πολιτικών, για να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη και να ανταποκριθούν στους στόχους για τον πληθωρισμό», δήλωσε η κα Γέλεν που συμμετείχε και αυτή στο συνέδριο του Παρισιού.
Παρότι οι δημοσιονομικές πολιτικές έχουν ως ρόλο να στηρίξουν την ανάπτυξη, οι κεντρικοί τραπεζίτες θα πρέπει να προετοιμαστούν για δράση, εάν η κυβερνητική στήριξη δεν ανταποκριθεί στο στόχο της, είπε η κα Γέλεν.
Κάλεσε ωστόσο και τους πολιτικούς σε ολόκληρο τον κόσμο να διασφαλίσουν ότι τα δημοσιονομικά τους παραμένουν «σε τάξη» στη διάρκεια των περιόδων ευμάρειας, ούτως ώστε να είναι σε θέση να στηρίξουν τις οικονομίες τους όταν η κατάσταση επιδεινώνεται.
Των Έφης Τριήρη και Νατάσας Στασινού από ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.