Για απόλυτη δικαίωση σε ό,τι αφορά τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών έκανε λόγο ο πρώην διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, αναλύοντας την κόντρα που είχε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τους περασμένους μήνες, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests της ΤτΕ και της BlackRock.

 

“Ήρθα σε σύγκρουση με τον Ρ. Thomsen του ΔΝΤ στο σκέλος των stress tests και τελικώς δικαιώθηκα”, διαβεβαίωσε ο κ. Προβόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Ο κ. Προβόπουλος μάλιστα δεν δίστασε να χαρακτηρίσει σαθρά τα επιχειρήματα του P. Thomsen για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών.

 

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2014 το ΔΝΤ έκανε λόγο για κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 15,6 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες. Ερωτηθείς για τις δύσκολες μέρες του 2012, στην κορύφωση της ελληνικής κρίσης, ο κ. Προβόπουλος παραδέχθηκε πως υπήρχε plan Β για την Ελλάδα.

 

Όμως, σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, το Plan Β για την Ελλάδα δεν προέβλεπε την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, αλλά αντίθετα τον περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων. Ταυτόχρονα ο κ. Προβόπουλος χαρακτήρισε σημαντικό κίνδυνο για τις ελληνικές τράπεζες τον πανικό που επικράτησε το 2012 στην Ελλάδα, μετά τη διπλή εκλογική αναμέτρηση του 2012.

 

Ο πρώην διοικητής της ΤτΕ επανέλαβε πως το 2012 πραγματοποιήθηκαν αερομεταφορές χρημάτων στην Ελλάδα από άλλες χώρες της Ευρωζώνης, κάτω από άκρα μυστικότητα. Κληθείς να περιγράψει τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ο πρώην διοικητής της ΤτΕ διεμήνυσε πως το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το μνημόνιο, αλλά οι λόγοι για τους οποίους η χώρα οδηγήθηκε στο μνημόνιο.

 

Σε άλλο σημείο της τηλεοπτικής συνέντευξής του ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε πως ορισμένα στελέχη της τρόικας ήταν αφελή και δεν γνώριζαν την ελληνική πραγματικότητα. “Η Ελλάδα δεν έχει έναν εθνικό σχεδιασμό απέναντι στην τρόικα”, δεν δίστασε να δηλώσει ο πρώην διοικητής της ΤτΕ.

 

Ερωτηθείς για τα επόμενα σχέδιά του ο κ. Προβόπουλος σημείωσε πως χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα για να ξεκουραστεί και να ηρεμήσει.

 

του ΠΕΤΡΟΥ ΛΕΩΤΣΑΚΟΥ ΑΠΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.