Ξεθώριασαν κόκκινες γραμμές και λεονταρισμοί μπροστά στο πρόσταγμα της τρόικας να εξαιρεθούν αμέσως από τη ρύθμιση των 100 δόσεων ο ΕΝΦΙΑ και η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος.
Πίσω ολοταχώς όσον αφορά το μείζον θέμα της ένταξης του ΕΝΦΙΑ στη νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών έκανε η κυβέρνηση υπακούοντας στο αυστηρό… πρόσταγμα των δανειστών.
Οι λεονταρισμοί και οι «κόκκινες γραμμές», ότι ορισμένα ζητήματα θα προχωρήσουν ακόμα και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, ξεθώριασαν ξαφνικά, αφήνοντας πολιτικά έκθετη την κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο των παρακαλετών για να επιστρέψουν οι δανειστές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το μέγαρο Μαξίμου δεν δίστασε να αδειάσει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ανακοινώνοντας εξαίρεση των δόσεων του ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση των 72-100 δόσεων, λίγες ώρες μετά την κατηγορηματική δήλωση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) Κατερίνας Σαββαΐδου ότι «ο νόμος δεν διαχωρίζει τις οφειλές κι ότι συμπεριλαμβάνονται και οι οφειλές του ΕΝΦΙΑ».
Η απαίτηση της τρόικας να εξαιρεθεί ο ΕΝΦΙΑ και η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος από τη ρύθμιση, λόγω της τεράστιας «τρύπας» που θα δημιουργήσει στα έσοδα του φετινού προϋπολογισμού, οδήγησε σε άτυπες διευκρινίσεις μέσω του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες:
• Δεν αλλάζει ο αριθμός των δόσεων, όπως και οι όροι του διακανονισμού αποπληρωμής οφειλών προς το Δημόσιο.
• Η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ, η δόση του Σεπτεμβρίου, εφόσον δεν έχει πληρωθεί, θα μπει στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων.
• Οι υπόλοιπες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, ως μη ληξιπρόθεσμες (σ.σ. ή και ληξιπρόθεσμες όσον αφορά τη δεύτερη δόση) ή θα πληρωθούν ή θα μπουν στη ρύθμιση των 12-24 δόσεων.
Κατόπιν εορτής, και αφού εκτέθηκε για ακόμα μια φορά λόγω των πιέσεων της τρόικας, η κυβέρνηση ανακάλυψε ότι το προεκλογικό δώρο ευνοούσε κυρίως τους κακοπληρωτές και τους μεγαλοϊδιοκτήτες, από τη στιγμή που η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών (περίπου 4 εκατομμύρια) έχει υπόλοιπο ΕΝΦΙΑ που δεν μπορεί να ρυθμιστεί σε περισσότερες από 10-12 δόσεις, αφού η ελάχιστη δόση είναι 50 ευρώ.
Με βάση τη διασταλτική ερμηνεία του νόμου -όπως αυτή αποτυπώθηκε και στην ερμηνευτική εγκύκλιο της κ. Σαββαΐδου όλες οι οφειλές προς το Δημόσιο που βεβαιώθηκαν μέχρι την 1η-10-2014 -είτε είναι ληξιπρόθεσμες είτε όχι- μπορούν πλέον να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση με την υποβολή αιτήσεων στις ΔΟΥ ή στα αρμόδια Τελωνεία μέχρι τις 31-3-2015, και στο πλαίσιο αυτό να εξοφληθούν είτε εφάπαξ, με πλήρη απαλλαγή από κάθε πρόστιμο, τόκο και προσαύξηση, είτε σταδιακά, σε πολλές μηνιαίες δόσεις, που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 72 ή τις 100, και με εκπτώσεις από 20% έως 90% επί των τόκων, των προστίμων και των προσαυξήσεων.
θα περίμεναν…
Σύμφωνα με την τρόικα, εάν προχωρούσε η διάταξη ως έχει, συμπεριλαμβάνοντας και τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές από τον ΕΝΦΙΑ καθώς και την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος, θα είχε συνέπεια εκατομμύρια φορολογούμενοι να αναβάλουν την πληρωμή των εναπομεινασών μηνιαίων δόσεων ” του φόρου ακινήτων για μετά τον Φεβρουάριο του 2015, που είναι και η τελευταία προθεσμία για να εισπραχτούν όλα τα έσοδα (περίπου 2,65 δισ. ευρώ) από τον ΕΝΦΙΑ προκειμένου να εγγραφούν στο σύνολο τους στον φετινό προϋπολογισμό.
Για να διευκρινιστούν τα επίμαχα σημεία του νόμου 4305/2014 θα απαιτηθεί τροποποίηση του άρθρου 51, το οποίο αφορά τις οφειλές προς το Δημόσιο που μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση.
Η τροποποίηση θα προβλέπει ότι από τις βεβαιωμένες μέχρι την 1η-10-2014 οφειλές προς το Δημόσιο που μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση εξαιρούνται οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ, με εξαίρεση την πρώτη. Η διόρθωση θα πρέπει να γίνει άμεσα, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να ανοίξει η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Των Κ. Τσάβαλου-Μ. Χριστοδούλου από efsyn
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.